Koken & Bakken/Ambachtelijk koken

Ambachtelijk koken

Met de opleidingen uit de subcategorie Ambachtelijk koken keer je terug naar de basis, waarbij een nieuwe culinaire wereld voor je opent. De oudere ambachtelijke manier van koken raakt steeds meer in de vergetelheid, maar wij leren je gerechten en bakkerijproducten terug op een originele en authentieke manier bereiden. Ambachtelijk koken is de essentiële handleiding van de moderne kok en het begin van je eigen culinaire avonturen.

Onze docenten helpen je om alles tot in de puntjes te begrijpen zodat je ook echt in de praktijk aan de slag kan met jouw kennis. De cursussen zitten vol tips & tricks, oefeningen en extra lesmateriaal, zodat jij alles leert wat je nodig hebt om een expert te worden.

flexibele opleidingen

waardevol diploma

up-to-date cursusmateriaal

les van vakexperten

persoonlijke begeleiding

met digitaal leerplatform

inclusief online lesmateriaal

alles over ambachtelijk koken

boordevol tips & tricks

geen voorkennis nodig


All courses in the subcategory Ambachtelijk koken

Bakker, a profession with a future!

Behaal je Diploma Bakker en ga professioneel aan de slag.

Available via

Ambachtelijk koken

BBQ chef

BBQ chef, a profession with a future!

Volg de cursus BBQ Chef en ontdek alles over grillen.

Available via

Ambachtelijk koken

Cateraar

Cateraar, a profession with a future!

Behaal je Diploma Catering en ga professioneel aan de slag.

Available via

Ambachtelijk koken

Foodpairing

Foodpairing, a profession with a future!

Volg de cursus Foodpairing en ontdek alles over voedselchemie.

Available via

Slager, a profession with a future!

Behaal je Diploma Slager en ga professioneel aan de slag.

Available via

Ambachtelijk koken

Taarten Maken

Taarten Maken, a profession with a future!

Volg de opleiding Taarten Maken en word een krak in je vak als Patissier.

Available via


Be sure of your future!

Je beschikt over een stevige basis om gerechten klaar te maken die iedereen doen watertanden. Je leert ze bereiden volgens de zogenaamde tradities uit grootmoeders keuken. Met een diploma op zak kan je meteen aan de slag. Begin te werken als zelfstandige in je eigen zaak, in een bakkerij of bij een banketdienst, start je eigen catering op of ga aan de slag bij een slager. De keuze is aan jou!

Ik heb al in verschillende restaurants gewerkt en ik merk dat steeds meer zaken hun aanbod verruimen met zoveel mogelijk lokale en ambachtelijke producten. De creatieve bereidingstechnieken en de keuze voor oer-Belgische producten verrassen de meeste klanten in hun restaurantbeleving of geeft een extra dimensie aan verschillende gerechten. - Employer speaks

Ambachtelijk koken

Trends

Consumenten worden tegenwoordig steeds gevoeliger voor gerechten met unieke smaken en een authentiek verhaal. Steeds meer restaurants kiezen voor eten dat smaakt en eruit ziet als 'homemade', maar ook evengoed in het vriesvak kan liggen. Ook heel wat supermarkten specialiseren zich ondertussen om de 'thuiskok' te plezieren. Streekproducten en delicatessen nemen enorm toe. Daarnaast wil de consument ook weten waar eten vandaan komt. Door deze bewustwording kiezen steeds meer fabrikanten en restaurants om duidelijk aan te geven wat iemand precies koopt of wat er op iemands bord komt te liggen. Een groot deel van de consumenten vraagt hierom, en het ander deel van de bevolking wordt hierdoor een flink eind op weg geholpen naar een gezonder leven.

Ambachtelijk koken, 100% of the time

Bij ambachtelijk koken is het ontzettend belangrijk dat verschillende ingrediënten op een correcte manier worden bereid. Je moet ze op de juiste temperatuur koken en niet te lang laten pruttelen. Soms kan dat wel eens voor stress zorgen. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg nieuwe technologieën en mogelijkheden om deze stress te vermijden. Tegenwoordig bestaan er zelfs kookplaten die een geïntegreerde assistent bevatten. Zo krijg je stap voor stap begeleiding bij alles wat je doet. Verschillende sensoren houden in de gaten wat je allemaal doet. Ze suggereren de ideale temperatuur en timing en stellen die ook voor jou in. Zo kook je stressvrij en krijg je meer ruimte voor creativiteit.

Ik ben ongeveer iets langer dan een jaar aan de slag in mijn eigen zaak. Door verschillende ervaringen en contacten met mijn klanten hebben we gedurende het jaar ons menu verschillende keren aangepast. We zijn geëvolueerd naar een verfijnde keuken in een toegankelijk en gezellig kader. We bieden nu een creatieve keuken aan met gerechten die op ambachtelijke en originele wijze worden bereid. We merken echt dat onze klanten heel veel belang hechten aan deze intense smaken en de combinatie van bepaalde smaken. Bij elk gerechtje op de kaart, van voorgerecht tot dessert, vind je een tip en extra informatie over de gerechten terug. - Ex-student speaking

Thomas Verlinden
Thomas Verlinden

Opleidingsadviseur

Tijdens de opleidingen uit dit subthema leer je basisvaardigheden en technieken met betrekking tot het klaarmaken van bakkerijproducten en verse authentieke gerechten. Wat ook belangrijk is: het plannen en voorbereiden van werkzaamheden wordt je ook aangeleerd tijdens de opleidingen. Je krijgt een stevige basis mee waar je nadien mee aan de slag kan. De opleidingen zijn zowel voor beginners als mensen met al heel wat ervaring in de keuken. Je krijgt hands-on tips & tricks die elke chef-kok wel kan gebruiken in de keuken!

Nice to know

  • Uit onderzoek blijkt dat al 65% van de bevolking steeds meer geld uitgeeft aan goed eten en duurdere ingrediënten.
  • Wist je dat een crisis enorm veel invloed heeft op recepten en eetgewoonten? Het wakkert een verlangen aan naar vertrouwde smaken. Het wordt vertaald naar termen als 'op ambachtelijke wijze' of 'op grootmoeders wijze'.
  • Wist je dat de term 'ambachtelijk' op de verpakking van eten of drinken eigenlijk niet zo heel veel betekent? De term is namelijk niet beschermd door de wet. Zo kan bijvoorbeeld een ambachtelijk brood net zo goed in de fabriek zijn gemaakt. Gelukkig doen wij daar niet aan mee!
  • Gemiddeld 30-50% van al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, belandt in de vuilnisbak. Duurzamer koken zoals bij ambachtelijk koken is hier een goede oplossing voor.