Single blog post

Vul je spaarpot aan met de deeleconomie

Onbelast bijverdienen als student of werknemer in België? Dat kan vanaf nu met de deeleconomie tot €6.130 per jaar. Het nieuwe concept kan op veel bijval rekenen en platformen die gebruik maken van de deeleconomie rijzen als paddenstoelen uit de grond.

Het concept in een notendop

Het begrip deeleconomie is niet altijd even duidelijk voor iedereen. Dat komt omdat de term eigenlijk twee betekenissen heeft. Enerzijds wordt de term gebruikt voor stelsels waarbij consumenten samen elkaars goederen en diensten kunnen gebruiken. Hierbij is er geen sprake van winstbejag, wederkerigheid staat centraal.

Anderzijds associëren velen de term ‘deeleconomie’ met de opkomst van virtuele platformen die gebruik maken van nieuwe technologieën. Op die manier brengen ze consumenten moeiteloos in contact met particuliere producenten die goederen of diensten leveren. Die platformen kunnen ingezet worden om te delen, maar dat is geen vereiste, integendeel.

Platformen hebben de weg opengelegd

Bij de commerciële platformen wordt een goed verhuurd of een dienst verleend tegen betaling. Op die manier kan de aanbieder winst maken. Denk maar aan Uber, die passagiers koppelt aan zelfstandige chauffeurs, of Airbnb, die ervoor zorgt dat gasten een geschikte logie kunnen vinden. Ook online platformen voor klusjes, zoals het Amerikaanse TaskRabbit en de Brusselse start-up Listminut’, worden hierbij gerekend.

De bekendste platformen in België zijn: ListMinut, FLAVR, Conceptz. Overige platformen die erkend zijn door de overheid vind je hier.

Het grootste pluspunt van de platformeconomie is dat ze ervoor zorgen dat transacties veel gemakkelijker verlopen. De zoektocht naar een logie, taxi of klusje, de beschikbaarheid van informatie, communicatie en kwaliteitsbeoordeling wordt gebundeld in één pakket. Met een paar muisklikken of swipes kan je een product of dienst selecteren,bestellen en betalen.

Hoewel het ‘echte’ begrip deeleconomie eigenlijk verwijst naar alle activiteiten waarbij particulieren hun goederen of arbeid zonder winstoogmerk ter beschikking stellen van andere particulieren, beperkt de activiteit zich in realiteit niet enkel tot het beter benutten van bestaande goederen of diensten. Er ontstaat daarbovenop namelijk een wens om de activiteit te exploiteren en te investeren in bijkomende capaciteit. Een goed voorbeeld daarvan is na je werk met je eigen wagen rondrijden via Uber, om een zakcentje bij te verdienen.

Geen belastingen, meer bijverdienen

Iedereen die aan een erkend platform deelneemt kan zo onbelast een spaarcentje bijverdienen tijdens zijn vrije tijd. Let wel, als zelfstandige is er één belangrijke regel die je in acht moet nemen: zo mag je niet dezelfde activiteit uitoefenen in deeleconomie als je hoofdactiviteit. Inkomsten die je krijgt via een deeleconomieplatform moet je aangeven op je belastingbrief. Het deeleconomieplatform geeft je inkomsten na afloop van het jaar door aan de FOD Financiën. Vervolgens kijken zij na of je de limiet van €6.130 niet overschreden hebt per jaar. Naast je netto-inkomsten moet het deeleconomieplatform eventuele administratieve kosten ook meerekenen. Het bedrag dat ze aan je doorgeven kan dus een beetje hoger liggen dan het precieze bedrag dat je ontvangen hebt.

Samengevat is dit een hele vooruitgang voor wie naast zijn hoofdberoep extra inkomsten wil genereren maar geen zin heeft in de vroegere bijbehorende belastingen.

De deeleconomie is geen onbekend concept bij het Centrum voor Afstandsonderwijs. De studenten worden hier tijdens hun cursus over geïnformeerd. Ook wordt er vanuit de school, al tijdens de opleiding, aangemoedigd om zich als student aan te melden op een platform. Zo hebben de studenten al een eerste betaalde werkervaring i.p.v. gratis te oefenen op modellen. Het Centrum Voor Afstandsonderwijs werkt samen met verscheidene platformen en staat bekend als school waar veel studenten doorstromen naar het zelfstandig ondernemerschap. Zo kan je de cursus bedrijfsbeheer thuis al volgen aan 118.15 euro.

WIL JIJ

 •   alles leren over de opstart van een nieuwe firma
 •   weten waar je als zelfstandig ondernemer net aan toe bent
 •   risico´s vermijden door goed ingelicht aan je nieuwe avontuur te beginnen
 •   de leerstof instuderen met online begeleiding van een zakelijk expert
 •   leren op eigen tempo, met ruimte voor je werk, je gezin en je hobby's

Bedrijfsbeheer

Wil je starten als zelfstandig ondernemer? Kies dan voor zekerheid en ga voor dé meest up-to-date cursus Bedrijfsbeheer in Vlaanderen. Met onze cursus zal je perfect voorbereid zijn op om direct je eigen zaak te lanceren!

Máár... ondernemen blijft een uitdaging en een skill waar je de nodige kennis voor moet hebben. Kennis die wij je deskundig bijbrengen om stap voor stap doordacht je business op te starten en bij poging één reeds succesvol te ondernemen.

Met 15 jaar ervaring en expertise op het palmares begeleiden we jou, denken wij mee over je strategisch en financieel plan, laten we je kennismaken met de essentie van het boekhouden en geven we je zo de beste kans op slagen.

Een mooie voorsprong dus om zelfverzekerd uit te blinken in waar jij goed in bent!

PRAKTISCHE INFO

Studiemethode: Thuisstudie
Duur: 1-3 maanden
Certificaat: Diploma
Organisator: Centrum Voor Afstandsonderwijs
Prijs: 139.00 118.15 Euro
Ontvang onze brochure
Ontvang jouw gratis hoofdstuk
Inschrijven
bedrijfsbeheer, starten als selfstandige, eenmanszaak, vennootschap, NV, BVBA, EBVBA, ondernemen, onderneming, vestigingsattest, centrale examencommissie, balans, resultatenrekening, BTW aangifte, handelsrecht, vennootschapsrecht, marketing, sociaal statu bedrijfsbeheer, starten als selfstandige, eenmanszaak, vennootschap, NV, BVBA, EBVBA, ondernemen, onderneming, vestigingsattest, centrale examencommissie, balans, resultatenrekening, BTW aangifte, handelsrecht, vennootschapsrecht, marketing, sociaal statu bedrijfsbeheer, starten als selfstandige, eenmanszaak, vennootschap, NV, BVBA, EBVBA, ondernemen, onderneming, vestigingsattest, centrale examencommissie, balans, resultatenrekening, BTW aangifte, handelsrecht, vennootschapsrecht, marketing, sociaal statu bedrijfsbeheer, starten als selfstandige, eenmanszaak, vennootschap, NV, BVBA, EBVBA, ondernemen, onderneming, vestigingsattest, centrale examencommissie, balans, resultatenrekening, BTW aangifte, handelsrecht, vennootschapsrecht, marketing, sociaal statu bedrijfsbeheer, starten als selfstandige, eenmanszaak, vennootschap, NV, BVBA, EBVBA, ondernemen, onderneming, vestigingsattest, centrale examencommissie, balans, resultatenrekening, BTW aangifte, handelsrecht, vennootschapsrecht, marketing, sociaal statu bedrijfsbeheer, starten als selfstandige, eenmanszaak, vennootschap, NV, BVBA, EBVBA, ondernemen, onderneming, vestigingsattest, centrale examencommissie, balans, resultatenrekening, BTW aangifte, handelsrecht, vennootschapsrecht, marketing, sociaal statu

PROGRAMMA

 • Hoe start ik met een hoofd- of bijberoep
 • Basiskennis boekhouden (enkelvoudig en dubbel)
 • De belasting op toegevoegde waarde (btw)
 • Het verkoop- en aankoopdagboek invullen
 • Financiële dagboeken bijhouden(kasboek)
 • Een inventaris opmaken en een ondernemersplan opstellen
 • Balans en resultatenrekening opmaken
 • Commercieel beleid en marketing
 • Handelsrecht en vennootschapsrecht
 • Het sociaal statuut van de zelfstandige
 • Belastingen berekenen
 • Je boekhouder beter begrijpen

Delen

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS