Single blog post

Schenk je pintje als een volleerd biersommelier

De meesten kunnen wel eens genieten van een frisse pint of een smakelijk abdijbiertje. Over de smaak van dat gouden goedje is vaak erg lang nagedacht. Om al dat harde werk en meesterschap niet verloren te laten gaan, schenk je bier ook liefst in volgens de regels van de kunst. Hoe je dat doet? Dat kom je hieronder te weten!

In elk glaasje past een biertje

Eens je de hartverscheurende bierkeuze gemaakt hebt, wordt je al met een volgende vraag geconfronteerd. In welk glas schenk je het gerstenat best in? Gelukkig hebben de meeste brouwerijen glazen ontworpen waarin de smaak van hun bier het beste uitkomt. Heb je toevallig geen glas van die ene specifieke trappist? Dat is geen ramp, want in een gelijkaardig glas lukt dat even goed. Welke glazen bij welke bieren horen, leer je in de cursus.

Hou het proper

Nadat je het geschikte glas hebt uitgezocht, moet je er wel voor zorgen dat het brandschoon is. De minste onzuiverheid kan de bierkraag namelijk verstoren en wie drinkt er nu graag uit een gebruikt glas? Vooral vet is de boosdoener in dit geval. Je kan dit voorkomen door het glas na gebruik zo snel en grondig mogelijk uit te spoelen. Een korte spelbeurt voor het drinken kan uiteraard nooit kwaad.

Niet te warm en niet te koud

Niemand serveert bier dat net uren in de zon heeft gestaan, dat is logisch. Toch is het ook belangrijk om de temperatuur van de drank zo goed mogelijk aan te passen aan de gelegenheid en het specifieke bier. Om de dorst te lessen, schenk je het bier kouder dan wanneer het gaat om een gastronomisch brouwsel. De geschikte temperatuur verschilt ook nog eens per biersoort of zelfs per bier. Een fris pintje serveer je in elk geval best tussen 3 en 5 graden.

De perfecte schuimkraag

Nu het bier op temperatuur is en je een proper glas bij de hand hebt, kan je eindelijk beginnen schenken. Dat is een ritueel op zich, maar het loont om het onder de knie te krijgen. Je houdt je glas best schuin om te voorkomen dat je enkel schuim zit te slurpen. Gaandeweg houd je het glas steeds rechter, zodat je een perfecte schuimkraag krijgt.

Wil je nóg meer leren over bier en je omscholen tot een heuse bierkenner? Schrijf je dan nu in voor de cursus Biersommelier. Voor slechts € 249.00 word je thuis op je eigen tempo een volleerd biersommelier.

WIL JIJ

 •    professioneel bier leren proeven
 •   verschillende smaken, kleuren en geuren ontdekken en analyseren
 •    alles leren over het brouwproces, de ingrediënten en foodpairing
 •   comfortabel thuis studeren, helemaal op je eigen tempo en op je eigen manier
 •    een positieve carrièreswitch maken door aan de slag te gaan in de biersector

Biersommelier

Wist je dat de rijke Belgische biercultuur UNESCO-werelderfgoed is? Er valt dan ook heel wat te proeven! Dat verklaart ook de enorme vraag naar professionele biersommeliers, vooral in de gastronomische sector. Dankzij deze thuisopleiding speel jij doelgericht in op die vraag!

Tijdens de cursus leer je bieren degusteren, proeven en serveren. Verder leer je ook kleuren, geuren en smaken herkennen, combineren, omschrijven en beoordelen. Je komt alles te weten over het brouwen, bottelen en correct bewaren van bier.

Groei uit tot een gerenommeerd biersommelier! Blaas je klanten weg met de meest unieke bieren. Enkel jij weet het beste van spijs en drank met elkaar te combineren voor een culinaire totaalbeleving.

PRAKTISCHE INFO

Studiemethode: Thuisstudie
Duur: 3-6 maanden
Certificaat: Diploma
Organisator: Centrum Voor Afstandsonderwijs
Prijs: 249.00 Euro
Ontvang onze brochure
Ontvang jouw gratis hoofdstuk
Inschrijven
bierproeven, biersommelier, bierkenner, bier, bierdegustatie, horecaopleiding, zytholoog, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs bierproeven, biersommelier, bierkenner, bier, bierdegustatie, horecaopleiding, zytholoog, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs bierproeven, biersommelier, bierkenner, bier, bierdegustatie, horecaopleiding, zytholoog, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs bierproeven, biersommelier, bierkenner, bier, bierdegustatie, horecaopleiding, zytholoog, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs bierproeven, biersommelier, bierkenner, bier, bierdegustatie, horecaopleiding, zytholoog, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs bierproeven, biersommelier, bierkenner, bier, bierdegustatie, horecaopleiding, zytholoog, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

PROGRAMMA

 • Wat is bier? Een korte geschiedenis
 • Brouwen
 • Ingrediënten
 • Professioneel bierproeven
 • Smaakafwijkingen
 • Bierstijlen
 • Horeca
 • Bier en foodpairing
 • Aankoop en bewaring
 • Starten als zelfstandig ondernemer

Delen

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS