Ben jij op zoek naar instant happiness? Trek dan je ovenwanten aan en haal je bakgerief maar boven om cupcakes te bakken! Geef toe: deze heerlijke gebakjes in snoeperige kleurtjes en romige toppings doen jou ongetwijfeld ook watertanden. Speciaal voor Pasen toont docent Jeroen Offergelt hoe je een feestelijke cupcake op tafel tovert. Smakelijk!
Voor 12 stuks
Ingrediënten
Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 165-170°C.
2. Plaats de cupcakepapiertjes in de bakblikken (invetten is niet nodig).
3. Klop de boter zacht met een vlinder.
4. Klop de eieren apart luchtig met een garde.
5. Voeg de suiker toe aan de opgeklopte eieren en klop verder tot de suiker opgelost is.
6. Voeg de luchtige mix bij de boter en voeg het zelfrijzend bakmeel toe en mix alles met de vlinder.
7. Als het beslag glad is (de boter moet opgelost zijn), doe je het cakebeslag in een spuitzak (er hoeft geen spuitmondje in) en vul je de cakebakjes voor ongeveer 2/3de (dat is tot iets over de helft).
8. Plaats het bakblik in de oven en bak de cakes ongeveer 20 minuten op 165-170°C.
9. Als de cakes goud bruin zijn haal je ze uit de oven en steek je een prikker in het midden van een cakeje. Haal dan langzaam de prikker er weer uit. Als er niets aankleeft dan zijn de cakes gaar. Test dit bij meerdere cakes.
10. Laat de cakes in de het bakblik afkoelen. Van zodra je de bakplaat met je blote handen kunt vastpakken, plaats je de cakes op een rooster en laat je ze helemaal afkoelen. Doe dit voorzichtig want warme cake is fragiel.
11. Als de cakes afgekoeld zijn kun je ze afwerken met een topping/ frosting.
Voor de topping gebruiken we chocolade ganache.
1. Laat de room in een pannetje warm worden. De room mag niet koken.
2. Hak de chocolade klein en leg het in een bak.
3. Als de room warm is haal je het van het vuur en giet je de room op de chocolade.
4. Roer de chocolade door de room tot je een egaal bruine massa hebt.
5. Plaats de ganache in de koelkast voor ongeveer 1 uur.
6. Nu kun je de ganache in een spuitzak doen (met spuitmondje) en de cakes afwerken met een toef chocolade ganache.
Als de ganache te hard blijft, kun je exta room toevoegen om het smeerbaarder te maken. Controleer dit voordat je de ganache in de spuitzak doet.
Voor de afwerking heb je chocolade paaseitjes nodig.
We nemen een cakeje en een spuitmondje met een ronde tip van een paar mm (2 of 3 mm volstaat).
Vervolgens spuiten we op de rand van het cakeje kringen. Dit hoeft niet al te netjes.
Als je dit goed doet heb je een rand op het cakeje gespoten. Deze rand stellen natuurlijk de takjes voor van een vogelnestje.
Niet vergeten om binnenin het nestje ook wat topping te spuiten.
Vervolgens leg je enkele chocolade eitjes in het midden. Voila: een vogelnestje. Je kunt dit opfleuren door kleine pluche/stoffen kuikentjes op de rand van het nestje te plaatsen.
Jeroen Offergelt is als docent verbonden aan verschillende cursussen van het CVA. Naast het begeleiden van onder andere de cursussen ‘Cupcakes bakken’ en ‘Eigen cateringbedrijf’ starten, is hij ook zaakvoerder van Patty Cake, een gezellige cupcake bakkerij in het hartje van Antwerpen. Op jonge leeftijd wist hij al dat hij zijn eigen zaak wilde openen, zodat hij zijn eigen ding kon doen.
Zijn studies bereidden hem voor op een carrière als succesvolle zelfstandige. Met een diploma Handelswetenschappen en bedrijfskunde, met specificatie Hotelmanagement, op zak en een extra certificaat ‘Marketing and Management strategies for small family hotels’ dat hij in Italië behaalde, timmerde hij reeds in zijn studentenjaren aan een succesvol carrièrepad. Nadat Jeroen een aantal jaar in de hotelsector werkte, besloot hij om zijn eigen zaak te starten. Hij werkte ook een tijd als consultant als consultant voor een van de grootste supermarktketens van Europa, maar moest deze activiteiten staken omwille van zijn succesvolle cupcake winkel. De vraag naar de vrolijke gebakjes met bijbehorende glitter en snoepkleurtjes werd immers groter en groter, en intussen is Patty Cake uitgegroeid tot een waar culinair begrip in Antwerpen!
Wat vijf jaar geleden begon als een cupcake bakkerij is nu een tearoom geworden waarbij Jeroen zich samen met zijn business partner specialiseert in verschillende soorten gebakjes en taarten. De service wordt afgesteld op maat van de klant. Of het nu gaat om grote evenementen of kleinere verjaardagsfeesten, zij zijn de place to be voor feestelijk gebak. Er wordt rekening gehouden met mensen die speciale diëten volgen, maar ook seizoensgebonden uitdagingen met fruit zijn zaken waarmee rekening gehouden worden. Zijn knowhow en ervaring maken hem dan ook de ideale persoon om zijn kennis te delen met onze studenten. Zo kan iedereen leren om kleurrijke gebakjes te bakken en te presenteren, en leer je alles over het hoe en wat van cupcakes en taarten. Succes gegarandeerd!
cpSkillsAndSkills
Bakker - Cupcakes, aProfession
cpLiPracticalInfo
cContent
blogAvailable
relatedCourses
blogTags
mostRead
fCompareCourses
fCompareMax3Courses
-
blogShare