EHBO bij kinderen: inslikken van een gevaarlijke stof

01/03/2019 Thomas Verlinden

Kinderen zijn nieuwsgierige wezentjes en stoppen af en toe dingen in hun mond die ze beter niet zouden inslikken. Het innemen van de huishoudelijke producten uit het lijstje hieronder wekt vaak terecht zorgen op bij ouders en kan in sommige gevallen tot ernstige gevolgen leiden.

 

Ben je niet zeker wat je moet doen als je kind een product of geneesmiddel heeft ingeslikt, ingeademd of gewoon maar heeft aangeraakt? Bel dan gratis en 24/7 naar het Antigifcentrum op het nummer 070 245 245.

De medewerkers van het Antigifcentrum zullen je vragen naar de leeftijd en gewicht van het slachtoffer, de naam en hoeveelheid van het product (houd verpakking of bijsluiter bij de hand), de tijd die verlopen is sinds de inname van het product en eventuele ziekteverschijnselen of kwetsuren.

Meer info op www.antigifcentrum.be.

 

Antivries

Gevaarlijk? Ja, antivries bevat verschillende giftige stoffen zoals ethyleenglycol of methanol die door de lever omgezet worden in nog giftigere stoffen.

Symptomen na inname? Tekenen van dronkenschap, misselijkheid, braken, coma, hart- en nierproblemen.

Wat doen? Neem onmiddellijk na inname contact op met het Antigifcentrum. De medewerker zal de ernst van de vergiftiging inschatten en je eventueel doorverwijzen naar het ziekenhuis.

 

Ontstopper, zoutzuur of andere bijtende producten

Gevaarlijk? Ja, deze stoffen kunnen ernstige letsels veroorzaken en zijn herkenbaar aan het pictogram GHS05 (zie afbeelding) of tekst op de verpakking die brandwonden en oogletsels vermeldt.

Symptomen na inname? Hevige pijn in de mond, slokdarm en maagstreek door inwendige brandwonden.

Wat doen? Het slachtoffer NIET doen braken en onmiddellijk 112 bellen voor een spoedopname in het ziekenhuis.

 
 

Bleekwater

Gevaarlijk? Een geconcentreerde oplossing (meer dan 5% natriumhypochloriet) houdt een reëel gevaar in met ernstige brandwonden tot gevolg. Een verdunde oplossing (max. 5% natriumhypochloriet) brengt weinig risico’s met zich mee, tenzij grote hoeveelheden ingenomen worden.

Symptomen na inname? Pijn omwille van brandwonden aan mond, slokdarm en maag bij grote hoeveelheden of onverdunde oplossing. Misselijkheid, braken en buikpijn kunnen optreden bij inname van de verdunde oplossing.

Wat doen? Doe het slachtoffer NIET braken, maar geef wel onmiddellijk water te drinken om de stof te verdunnen. Bij grote hoeveelheden of inname van de onverdunde oplossing neem je best zo snel mogelijk contact op met 112 en zorg je ervoor dat het slachtoffer zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gebracht wordt.

 

Kamerplantvoeding of NPK-meststoffen

Gevaarlijk? De geconcentreerde vorm (onverdunde vloeistof, korreltjes, staafjes...) bevat een voor de mens te hoog gehalte aan stikstof, fosfaat en kalium en kan leiden tot zuurstofgebrek of hartritmestoornissen. Een beperkte hoeveelheid van de verdunde oplossing brengt weinig risico’s met zich mee.

Symptomen na inname? Irritatie van de maag of darmen, braken, diarree, oppervlakkig ademen, blauwe huid of lippen, kortademig, flauwvallen, hartkloppingen.

Wat doen? Neem na inname van de geconcentreerde vorm of een grote hoeveelheid verdunde meststof contact op met het Antigifcentrum. De medewerker zal je eventueel doorverwijzen naar het ziekenhuis. Laat slachtoffers na een beperkte hoeveelheid van de verdunde oplossing een glas water drinken om de stof verder te verdunnen en irritatie te voorkomen.

 

 

Methanol (o.a. brandalcohol voor fonduestellen)

Gevaarlijk? Ja, methanol is een heel giftig product, zelfs in kleine hoeveelheden.

Symptomen na inname? Tekenen van dronkenschap, duizeligheid, evenwichtsstoornissen, verwardheid, hoofdpijn, misselijkheid, braken, buikpijn, gezichtsstoornissen.

Wat doen? Bel 112 en zorg ervoor dat het slachtoffer zo snel mogelijk naar het ziekenhuis wordt overgebracht. Er is mogelijk een tegengif nodig.

 

Vaatwastabletten of wasmiddel in capsules

Gevaarlijk? Vaatwastabletten bevatten stoffen die ernstige irritatie van de slokdarm en de mondslijmvliezen kunnen veroorzaken.

Symptomen na inname? Slikproblemen, overdreven speekselvorming, ernstig hoesten, ademhalingsproblemen, misselijkheid, braken.

Wat doen? Het slachtoffer NIET doen braken, maar wel de mond laten spoelen met een beetje water of een nat washandje. Neem contact op met het Antigifcentrum of een arts als er zich klachten voordoen.

 

 

White spirit

Gevaarlijk? Ja, white spirit bevat kankerverwekkende stoffen en kan tot ernstige vergiftiging leiden. Bij inname van een kleine hoeveelheid blijven de risico’s beperkt.

Symptomen na inname? Spijsverteringsstoornissen, maagpijn, buikkrampen en buikloop na een kleine hoeveelheid. Koorts of hoesten wijzen op een chemische longontsteking als het product in de longen terecht gekomen is.

Wat doen? Neem bij grote hoeveelheden of bij symptomen van een longontsteking contact op met het Antigifcentrum. Bij kleine hoeveelheden volstaat het om veel water te drinken. Doe het slachtoffer NIET braken en laat hem/haar eventueel een antibraakmiddel innemen.

 

Cosmetica met alcohol (deodorant, aftershave, parfum...)

Gevaarlijk? Ja, al bij één slok kan een kind een alcoholvergiftiging oplopen.

Symptomen na inname? Verwardheid, braken, ademhalingsstoornissen, onderkoeling, blauwe huid, evenwichtsstoornissen.

Wat doen? Neem contact op met het Antigifcentrum. De medewerker zal aan de hand van de samenstelling van het product bepalen of er verdere stappen genomen moeten worden.

 

Douchezeep, handzeep of shampoo

Gevaarlijk? Zeep bevat doorgaans geen giftige stoffen, maar kan wel irritatie opwekken. Een beperkte inname is dus niet ernstig.

Symptomen na inname? Misselijkheid, braken, buikpijn. Als de zeep begint te schuimen of als het slachtoffer overgeeft, kan het product in de longen terecht komen met een mogelijke longontsteking en hevig hoesten tot gevolg.

Wat doen? Slachtoffer NIET laten drinken om schuimvorming tegen te gaan en iets vettigs te eten geven met boter in. De mond even spoelen of reinigen met een nat washandje mag wel. Als het slachtoffer begint te hoesten, contacteer je best een arts.

 

 

 

 


cpSkillsAndSkills

  • Eerste hulp bij ongevallen? Jij helpt ook baby's en kleine kinderen in nood!
  • Je verzorgt brandwonden, schaafwonden, letsels, en nog zoveel meer.
  • Jij handelt snel en efficiënt bij kinderen die verslikken en stikken.
  • Je kan een kind reanimeren op een veilige en verantwoorde manier.


EHBO bij kinderen, aProfession

cpLiPracticalInfo

  • Attest
  • courseTypeG2
  • 1 cpCourseTypeDurationLesson cpLessonsPer 3 cpHoursPerClass
  • €199

cContent

  • Typische gevaren voor kinderen
  • Basisprincipes van de eerste hulp
  • Stappenplan van reanimatie volgens de geldende richtlijnen van de European Resuscitation Councel
  • Bewustzijn, de ademhaling en de bloedcirculatie bij kinderen
  • Reanimatie op poppen met de maat van de opgevangen kinderen
  • Handelingen bij verslikken en stikken
  • Veiligheidshouding

blogAvailable


relatedBlogs

Diploma Secundair?

Een opleiding volgen aan onze school? Zij zijn enthousiast!

Belastingsvoordeel bij elke aannemer



previousLabel

Kies voor een goed opgeleide vakman

nextLabel

Bak je eigen overheerlijke madeleines

relatedCourses


EHBO bij kinderen

studyCategories


Kinderverzorging & Opvoeding

Kids

blogTags


Levensreddend handelen voor kinderenLevensreddend handelen baby´sReanimatieBeademenEhboHartmassageKinliftReanimerenCprGroepslessenThuisstudieVolwassenenonderwijsKind en gezinAttestKinderopvang

mostRead


Laat je baas je opleiding betalen!

21/02/2019

Altijd tijd tekort? Zo los je dat op!

03/09/2018

5 gouden tips om jouw studiemethode te verfijnen

03/09/2018

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0