Single blog post

Een droomjob: werken als dierenverzorger

Knuffelen met biggetjes en koeien, achter een alpaca aanhollen, een lama leasen, yoga met geiten en op café met katten. Het kan tegenwoordig allemaal. Maar, vinden de dieren dat zelf ook wel leuk? Om te garanderen dat dieren zich comfortabel voelen en goed verzorgd worden kunnen ze rekenen op gepassioneerde dierenverzorgers. Dieren zijn hip en geliefd en hun verzorgers dus ook. Voor elk probleem, klein of groot, weten zij de oplossing en daar hebben ze flink voor gestudeerd.

Dieren en hun kwaaltjes

Maar wat voor soort problemen komen nu vaak voor? En hoe lost een dierenverzorger deze op? Tijdens de verschillende modules:

 • Module: Dierenzorg
 • Module: Hondenzorg
 • Module: Kattenzorg
 • Module: Paardenzorg
 • Module: Alternatieve therapieën voor dieren
 • Module: EHBO voor Dieren
 • Module: Keuzevak Medewerker Dierenasiel OF Uitbater Dierenhotel

komen al deze problemen aan bod. Wij lichten een tipje van de sluier voor je met een veel voorkomend probleem bij konijnen:

Probleem: Een konijn dat te lange tanden heeft of waarbij de tanden niet goed op elkaar staan.

Verklaring: Doordat konijnen hun tanden levenslang blijven doorgroeien vormt dit vaak een probleem. Door middel van eten worden de tanden op natuurlijke wijze afgesleten, maar dit voldoet meestal niet. Bij te lange tanden ontstaan haken die in de wang en tong kunnen prikken en zo veel pijn, mondinfecties en zweren kunnen veroorzaken. Ook is het konijn dan niet langer in staat voedsel op te pakken en op te eten. Verschijnselen zijn onder meer het verlies van eetlust, gewichtsverlies, kwijlen en abcessen op snuit en kaak. Ook ooginfecties en aangekoekte keutels rond de staartaanzet kunnen een teken van tandproblemen zijn.

Oplossing: Geef het konijn een juiste voeding met voldoende vezels en granen + een mueslimix met bix. Een regelmatige controle van de tanden is ook nodig. Bij een aanhoudend probleem van de tanden is het verstandig om de snijtanden te laten trekken. Konijnen kunnen prima eten zonder die tanden.

Verder weten dierenverzorgers ook ontzettend veel leuke dingen over dieren. Wil jij graag alles te weten komen over dieren hun werking en hun veiligheid en gezondheid borg stellen? Studeer de cursus dierenverzorging, voor maar € 1495.00 en ontvang je diploma direct nadat je een succesvol examen hebt afgelegd. Je kan tijdens je opleiding een stage volgen en na het behalen van je diploma gelijk aan de slag bij een dierenpension, zoo of kattenasiel!

Enkele weetjes die je vast nog niet wist:

#Waarom krijgen spechten geen hoofdpijn?

Spechten hameren met een enorme snelheid op bomen en toch beschadigen ze hun hersenen niet. Daarvoor hebben ze enkele unieke mechanismen ontwikkeld, waaronder een sterk ontwikkeld tongbeen. Die elastische ondersteuning loopt door over de hele schedel. Tussen de snavel en de hersenen van de specht zit ook een laag poreus bot dat schokken opvangt.

#Wist je dat een giraf evenveel nekwervels heeft als de mens?

Hoewel zijn nek aanzienlijk langer is, heeft een giraf evenveel nekwervels als een mens. De zeven nekwervels bij een giraf zijn uiteraard veel groter.

#In het donker worden goudvissen bleker

Een goudvis die zonder licht zit, zal bleker worden. Het is niet ongewoon dat vissen van kleur veranderen. De ouderdom, de waterkwaliteit en de voeding spelen allemaal een rol.

#Een kat heeft gespierde oren.

Katten hebben maar liefst 32 spieren in elk oor. Daarmee kunnen ze hun oren 180 graden draaien. Wij moeten het met zes spieren in het oor stellen.

#Walvissen zijn altijd een beetje wakker

Walvissen kunnen vrij lang onder water blijven, maar moeten geregeld boven komen om te ademen. Lang slapen is dus geen optie. Daarom mag elke hersenhelft om de beurt rusten. Ze zijn dus altijd voor de helft wakker.

#Zeeotters slapen hand in hand

Zeeotters brengen het grootste deel van hun leven in het water door. Ze slapen en eten zelfs drijvend op het water. Om niet zomaar weg te drijven richting open zee, wikkelt het dier zichzelf in zeewier, dat aan de bodem vastzit. Om elkaar niet kwijt te raken tijdens het slapen, slapen otters gewoon hand in hand. Soms vormen otters zelfs vlotten waarbij tot honderd dieren tegelijk handjes vasthouden en samen ronddobberen.

#Egel met zesde zintuig

Egels kunnen zien, ruiken, horen, proeven en voelen. Maar ze beschikken ook over een zintuig waar ze onbekende stoffen of nieuwe geurtjes mee onderzoeken. Dit doen ze met het ‘orgaan van Jacobson’ dat tussen het gehemelte en de neusholte ligt. Egels nemen de geur- en smaakstoffen op door veel speeksel aan te maken. Op deze manier ‘verwerkt’ het diertje de nieuwe ervaring. Als de egel de nieuwe geur heeft verwerkt, smeert hij het speeksel uit over zijn rug. Daarna is het reukkanaal doorgespoeld en weer gebruiksklaar voor een nieuwe reukervaring.

#Waarom zoemen muggen?

Muggen zijn het meest actief in het donker en dan kunnen zij elkaar niet zien. Daarom kunnen mannetjes en vrouwtjes elkaar alleen vinden door goed naar elkaars gezoem te luisteren, het geluid wat ze met hun vleugels veroorzaken. 400 à 500 keer per seconde bij vrouwtjes, 700 keer per seconde bij mannetjes. Als het vrouwtje onbevrucht is en wil paren verhoogt zij haar vleugelslag waardoor de toon van de zoem verandert. Het mannetje weet dat hij welkom is en verlaagt dan zijn vleugelslag.

#Oesters wisselen van geslacht

De oester is een hermafrodiete soort die van geslacht verandert. Ze zijn tweeslachtig zijn, maar kunnen zichzelf niet bevruchten. De oester wordt geboren als mannetje. Tijdens hun tweede levensjaar veranderen veel oesters in een vrouwtje. Hun voortplanting is afhankelijk van de temperatuur en het zoutgehalte van het water.

#Tong blauwe vinvis net zo groot als olifant

De meeste olifanten wegen minder dan de tong van een blauwe vinvis, ongeveer 2 ton. De blauwe vinvis is het grootste dier dat op aarde leeft en wordt gemiddeld ongeveer 25 meter lang en 100 ton zwaar. De vinvis kan bijna net zo zwaar worden als een Boeing 747. De omvang van zijn tong is dan weer te vergelijken met een kleine auto.

WIL JIJ

 •   een job waarbij je elke dag met dieren werkt
 •   aan de slag in een asiel, dierenartspraktijk, dierenhotel of dierenspeciaalzaak
 •   jouw kinderdroom waarmaken en eindelijk iets doen met je passie voor beestjes
 •   alles leren over de verzorging van honden, katten en paarden
 •   studeren waar en wanneer je maar wil, helemaal op je eigen tempo en op je eigen manier

Dierenverzorger (Allround)

Zijn dieren altijd al onderdeel van je leven geweest en zou je ze ook graag onderdeel maken van je beroep? Dan is de opleiding Allround Dierenverzorger écht iets voor jou!

Als toekomstig verzorger of dierenartsassistent leer je alles over niet enkel de anatomie en de fysiologie van het dier, maar ook het gedrag en het levensverloop van katten, honden, konijnen, paarden, etc. Je leert typische raskenmerken onderscheiden, de juiste voeding aanmeten, de vacht onderhouden, eerste hulp te verlenen,... Kortom alles wat je nodig hebt om zelf dagdagelijks en in een professionele context met dieren te werken.

Dé droomjob voor elke dierenliefhebber...

PRAKTISCHE INFO

Studiemethode: Thuisstudie
Duur: 9-12 maanden
Certificaat: Diploma
Organisator: Centrum Voor Afstandsonderwijs
Prijs: 1495.00 Euro
Ontvang onze brochure
Ontvang jouw gratis hoofdstuk
Inschrijven
allround dierenzorg, dierenarts, dierenverzorging, huisdieren, vee, verzorgen van dieren allround dierenzorg, dierenarts, dierenverzorging, huisdieren, vee, verzorgen van dieren allround dierenzorg, dierenarts, dierenverzorging, huisdieren, vee, verzorgen van dieren allround dierenzorg, dierenarts, dierenverzorging, huisdieren, vee, verzorgen van dieren allround dierenzorg, dierenarts, dierenverzorging, huisdieren, vee, verzorgen van dieren allround dierenzorg, dierenarts, dierenverzorging, huisdieren, vee, verzorgen van dieren

PROGRAMMA

 • Module: Dierenzorg
 • Module: Hondenzorg
 • Module: Kattenzorg
 • Module: Paardenzorg
 • Module: Alternatieve therapieën voor dieren
 • Module: EHBO voor Dieren
 • Module: Keuzevak Medewerker Dierenasiel OF Uitbater Dierenhotel

Delen

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS