Cursus

OPLEIDING

Visual Merchandising

Wil jij...

 1. alles leren over trends, kleuren en materialen
 2. je creativiteit de vrije loop laten en winkelruimtes designen
 3. inspelen op de stijgende vraag naar interieurstylisten
 4. jouw winkelruimte een aantrekkelijke thuis maken voor klanten
 5. je doelgroep begrijpen en betoveren

Visual Merchandiser, een beroep met toekomst!

Deze cursus is perfect voor mensen met een passie voor design en interieur. Je leert hoe je toonzalen als een échte thuis doet aanvoelen. En hoe je mensen in een oogopslag verliefd maakt op jouw winkel.

Deze opleiding start met de basis, maar gaat dan snel door tot het haarfijn uitleggen van wat Visual Merchandising precies inhoudt, hoe je klanten profileert en aantrekt en hoe je een concept uittekent en voorstelt. Je leert ook meteen een winkelconcept uitwerken van A tot Z, en rekening houdend met een vooropgesteld budget, het om te toveren tot een echt succes.

Die kennis doe je uiteraard op met een stevige focus op de praktijk! Net als al onze opleidingen zorgen we ervoor dat je met je kennis meteen op de arbeidsmarkt aan de slag kan.
 • Studeer thuis op je eigen tempo
 • Persoonlijke begeleiding gegarandeerd
 • Up to date en praktijkgerichte cursus
 • Voordeligste lesgeld van België

  Diploma

  Thuisstudie

  3-6 maanden

  249.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

JE KUNT ELKE DAG STARTEN

Ontdek ook onze
groepscursussen

PROGRAMMA

visual merchandising, window dresser, interieurvormgever, interieurstylist, interieurstyling, binnenhuisstylist, binnenhuisdecoratie, interieurdecoratie, interieurinrichting, colorist, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Zelfstandig interieurstylist
 • Interieuradviseur
 • Window dresser
 • Etaleur

Vaardigheden en skills

 • Na deze cursus kan je concept bedenken en tot in de puntjes uitwerken
 • Je weet hoe je een toonzaal inricht zodat je nieuwe klanten aantrekt
 • Je weet hoe je doelgroep denkt en hoe je die bereikt
 • Je hebt concrete kennis van design- en interieurtrends
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • De geschiedenis van Visual Merchandising
 • Hoe trends ontstaan en hoe je ze voor bent
 • Doelgroepen onderscheiden en aantrekken
 • Een winkelconcept ontwikkelen
 • Je winkel lay-outen
 • Displays en artikelpresentatie
 • Budgettering
 • Merchandising beleid

visual merchandising, window dresser, interieurvormgever, interieurstylist, interieurstyling, binnenhuisstylist, binnenhuisdecoratie, interieurdecoratie, interieurinrichting, colorist, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Onze docenten

Annemie Van Biesen

Na 19 jaar werkzaam te zijn geweest bij H&M België voelde ik de nood om een nieuwe uitdaging aan te gaan en mij te focussen op het overbrengen van mijn kennis. Ik heb binnen H&M verschillende functies kunnen opnemen: visual verantwoordelijke in één winkel, regioverantwoordelijke Vlaanderen en mijn laatste functie indoor/window responsible BE/LUX. Samen met mijn team ben ik telkens verantwoordelijk geweest voor de uitstraling van onze winkels, dit in al haar aspecten (interieur, marketingprocedure, personeelsbegeleiding, projectvoorstelling en ’de kers op de taart’). Sinds september 2018 geef ik les, maar ook trainingen en workshops. Daarbij werk ik 6 dagen/maand als visual merchandiser voor een lingeriemerk waarbij ik 8 Inno-filialen moet bezoeken.

Studeren waar en wanneer je wilt.

Online begeleiding van een professional.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Goed om te weten over deze cursus Visual Merchandising

Heb ik voorkennis nodig voor ik deze cursus kan starten?
Je kan meteen met deze cursus van start gaan. Je hebt dus geen voorkennis nodig.
Hoe start ik als zelfstandig Visual Merchandiser na deze cursus?
Dat kom je te weten in onze praktijkgerichte opleiding Start je eigen zaak, waar je jezelf voorbereidt op een carrière als zelfstandig ondernemer. Het is jouw sleutel tot succes. Wil je ontdekken of het ondernemerschap iets voor jou is? Kom dan naar ons gratis Starterslab. Daar krijg je een voorproefje van wat het betekent om als zelfstandige te werken.
Wanneer start de volgende opleiding Visual Merchandising?
Je vindt een overzicht van de ingeplande opleidingen Visual Merchandising inclusief locaties en lesuren hier. Onze planning wijzigt continu: wanneer een cursus volzet is, wordt meteen een nieuwe ingepland. Je kan dus regelmatig deze pagina raadplegen. Of meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel voor een overzicht van de startdata, locaties en lesuren binnen jouw interessegebied, superhandig dus!
Kan ik mezelf interieurarchitect noemen na deze cursus?
“Architect” is in België een beschermde beroepstitel. Je mag hem enkel gebruiken als je een gelijknamige studie in het hoger onderwijs hebt gevolgd. Concreet: deze cursus leidt je op tot interieurdesigner voor winkelruimtes. In die job voer je bijna net dezelfde taken uit als een “interieurarchitect” of een “binnenhuisarchitect”. De functie heeft dus gewoon een ander labeltje, de jobinhoud is vergelijkbaar.
Is deze thuisstudie wel praktijkgericht?
Ja! Je cursus bevat tal van voorbeelden en oefeningen uit de praktijk. Zo kan je meteen je theoretische kennis toetsen aan de realiteit.

PRAKTISCHE INFO

Studieverloop

Je kan direct aan de slag na je inschrijving! De digitale cursus staat binnen de minuut op jouw profielpagina. De papieren versie gaat onmiddellijk op de post en deze ontvang je snel thuis. Dankzij de flexibiliteit van een thuisstudie studeer je waar en wanneer je wil. Je krijgt een jaar lang begeleiding van een ervaren life coach die jou praktische oefeningen, feedback op maat en tips uit het werkveld geeft via ons online leerplatform. Je staat er dus niet alleen voor! Als je er klaar voor bent, leg je examen af op één van onze examenlocaties en als je slaagt, ontvang je het diploma!

Benodigde materialen

Je ontvangt per module cursusmateriaal in een handige opbergmap. De leerstof brengt theorie en praktijkoefeningen samen. Overloop die oefeningen zeker eens samen met je docent via het online leerplatform. Zo weet jij perfect hoe het examen eruit zal zien. De leerstof is volledig. Je hoeft zelf geen extra boeken aan te kopen. Je hebt meteen alles in huis voor een geslaagde thuisstudie!

Praktijkervaring en stage

Wil je jouw kennis uit de opleiding Visual Merchandising snel in de praktijk omzetten? Volg dan zeker een stage. Je doet zo concrete werkervaring op die mooi op je cv staat! Bovendien bouw je je netwerk verder uit met contacten die jou wel eens aan een job als Visual Merchandiser kunnen helpen.

Je kiest de periode, plek en duur zelf. Spring eens binnen bij een begeleidingscentrum in je buurt en vraag naar stagemogelijkheden. Om de stage goed te keuren, vraag je bij je opleidingsconsulent een stageovereenkomst aan. Deze vul je dan samen met je stagegever in en bezorg je terug aan ons. Je kan dan direct aan de slag, met een maximum van 300 stage-uren. Zorg zeker dat je alles hebt afgerond voor het behalen van je diploma.

Examen en diploma

Na het instuderen van de cursus leg je een theoretisch en een praktisch examen af op één van onze examenlocaties. Je kiest zelf je examenmoment. Scoor je minstens 60% op beide examens? Bravo, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het diploma Visual Merchandising. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Visual Merchandiser. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de thuisstudie Start je eigen zaak te volgen. Die cursus bereidt je perfect voor op je nieuwe avontuur.

visual merchandising, window dresser, interieurvormgever, interieurstylist, interieurstyling, binnenhuisstylist, binnenhuisdecoratie, interieurdecoratie, interieurinrichting, colorist, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Afstandsonderwijs

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs is de belangrijkste opleidingsverstrekker van opleidingen in afstandsonderwijs in Vlaanderen. Door de jarenlange ervaring heeft de school een groot en gebalanceerd opleidingsaanbod uitgebouwd met relevante opleidingen voor de arbeidsmarkt. Je geniet van voordelig inschrijvingsgeld omdat je gebruik kan maken van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Kiezen voor het Centrum Voor Afstandsonderwijs is kiezen voor flexibel studeren waarbij je toch persoonlijk begeleid wordt door gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Je betaalt voor deze opleiding Visual Merchandising maar 249.00 euro. Hiervoor krijg je een geïllustreerd cursusboek, één jaar praktijkgerichte begeleiding van een topdocente en psychologisch mastermind, toegang tot extra interactief lesmateriaal op ons online leerplatform én de mogelijkheid om binnen de vijf jaar gratis examen af te leggen op één van onze examenlocaties! Alles voor een knallende start als Visual Merchandiser!

Kortingen, subsidies en voordelen

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs, onderdeel van de Ondernemersschool bv, is één van de grootste opleidingsverstrekkers voor volwassenen van de Benelux. Ze organiseert professionele opleidingen voor cursisten uit de hele wereld via het systeem van afstandsonderwijs. Wie bij ons les heeft gevolgd kan zich aansluiten bij de Wellnessfederatie vzw; deze erkende beroepsvereniging zetelt in de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO. De onderwijsinstelling is ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat de onderwijsinstelling voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Bovendien voldoet het Centrum Voor Afstandsonderwijs aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 én is ze geregistreerd dienstverlener van de Vlaamse overheid in het kader van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Tot slot kan iedereen die les heeft gevolgd aan onze onderwijsinstelling vrijstellingen bekomen of vervolgopleidingen volgen bij het Centrum Voor Beroepskwalificatie vzw en het Centrum Voor Avondonderwijs vzw. Lees hier meer over de erkenningen en registraties.
visual merchandising, window dresser, interieurvormgever, interieurstylist, interieurstyling, binnenhuisstylist, binnenhuisdecoratie, interieurdecoratie, interieurinrichting, colorist, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs
Inschrijven
Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met de studenten. Ook legt de docent goed de nadruk op wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

Laatste weetjes over Visual Merchandising

InschrijvenContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS