Cursus

OPLEIDING

Tuinontwerper

Wil jij...

 1. zelf prachtige tuinen leren ontwerpen
 2. weten hoe je realistische schetsen en plannen tekent
 3. weten hoe je de wensen van klanten vertaalt in een concreet ontwerp
 4. klanten elke keer weer een tuin bezorgen waarin ze helemaal tot rust komen
 5. aan de slag met je groene vingers als professioneel tuinontwerper in hoofd- of bijberoep

Tuinontwerper, een beroep met toekomst!

Ben jij verknocht aan prachtige tuinen en landschappen? Is het voor jou eerst tuintje, boompje ... en dan pas huisje? Dan is de opleiding Tuinontwerp jouw kans om uit te blinken!

Een prachtige tuin is een mooie uitbreiding van je huis. Tuinontwerp is een belangrijke fase wanneer je de perfecte tuin aanlegt. Iedere tuin, hoe klein of hoe groot ook, verdient een origineel en duurzaam ontwerp dat rekening houdt met de grootte en de omgeving van de tuin.

In deze opleiding wordt naast het esthetische ontwerp ook veel aandacht besteed aan de praktische kant. Waar laat je waterleiding en elektriciteit lopen? Moet er afvoer voorzien worden? Na deze cursus ben jij een echte expert en klaar om je eigen hof van Eden aan te leggen.
 • Les krijgen van gepassioneerde professionals
 • Een praktijkgerichte cursus bij jou in de buurt
 • Snel een waardevol diploma behalen
 • Het voordeligste lesgeld van Benelux

  Diploma

  Groepsles

  12 lessen

  3 lesuren

  575.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk Inschrijven

Startdata Tuinontwerper

CursusCampusEerste lesLaatste lesLesurenLesdag
Gent06/02/201915/05/201918u30 - 21u30Woe
Hasselt22/03/201921/06/201918u30 - 21u30Vrij
Brugge02/04/201918/06/201918u30 - 21u30Din
Antwerpen16/04/201902/07/201918u30 - 21u30Din
Antwerpen22/07/201907/08/201910u00 - 13u00Maa
Hasselt29/07/201913/08/201910u00 - 13u00Maa
Gent05/08/201920/08/201910u00 - 13u00Maa

PROGRAMMA

tuinontwerper, tuindesign, tuinaanleg, tuinarchitect, tuinplan, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • tuinontwerper

Vaardigheden en skills

 • Een creatief idee volledig uitwerken in een efficiënt ontwerp
 • Verschillende ontwerptechnieken beheersen voor een helder en overtuigend ontwerp
 • De juiste stijl, invulling én natuurlijk planten integreren in je ontwerp
 • klanten werven en winst maken als zelfstandig tuinontwerper
 • Je diensten aanbieden op websites voor deeleconomie
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Je toekomstmogelijkheden als tuinontwerper
 • Starten als zelfstandig tuinontwerper
 • Je eerste cliënten vinden
 • De verschillende aspecten van het tuinontwerp: van schets tot beplantingsplan
 • Inspiratie: de mooiste tuinen ter wereld
 • Van creatieve gedachte tot efficiënt ontwerp
 • Tuinen: types en functies
 • De compositie van een tuin
 • Een professioneel tuinontwerp maken
 • Tekenbenodigdheden en -tips
 • Compositiebepalende factoren
 • Technische opbouw van een ontwerp
 • Werken met perspectief en schaal
 • Spelen met geuren en kleuren

tuinontwerper, tuindesign, tuinaanleg, tuinarchitect, tuinplan, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Onze docenten

Sebastian Ivens

Beste cursist,
 
Mijn naam is Sebastian Ivens en ik ben jou persoonlijke docent.
 
Ik ben sinds 2006 voltijds actief in de tuinbouwsector.
Ik studeerde 2006-2009 tuinaannemer/tuinverzorger en tuinontwerper in avondonderwijs en startte in 2008 mijn eigen zaak op, eerst in bijberoep, later in hoofdberoep. Daarnaast vatte ik in 2015 de studie groenmanagement aan op hogeschool Vives.
Ik ben gebeten door tuinen en heb een grote passie voor planten en wilde plantengemeenschappen. Ik specialiseer me voornamelijk in de aanleg en ontwerp van ecologische en naturalistische tuinen. Denk daarbij aan bloemenweides, prairietuinen, zwemvijvers en voedselbossen. 
Wanneer ik dit schrijf kan ik me buigen op een twintigtal gerealiseerde projecten, gaande van 300 m² tot 5000 m². Waar ik vroeger zelf vaak op de werkvloer stond, laat ik tegenwoordig meer en meer door anderen uitvoeren.
 
Ik wens je alvast veel succes met je studies!
Sebastian

Volg les bij succesvolle zelfstandigen.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Altijd een trainingscenter binnen 30km.

Goed om te weten over deze cursus Tuinontwerper

Waarom is deze opleiding iets voor mij?
Een natuurlijke bloemenborder, een strakke haag, een klein vijvertje,… Als je jouw groene vingers nu al voelt kriebelen ben je hier helemaal aan het juiste adres. Met deze opleiding zet jij namelijk de stap naar een carrière in tuinontwerp. Medewerker in een designbureau of zelfstandig ontwerper? In hoofd- of in bijberoep? Jij bezorgt klanten binnenkort de tuin van hun dromen!
Heb ik voorkennis nodig om deze opleiding te volgen?
Iedereen kan deze opleiding volgen. Je hebt geen voorkennis nodig.
Mag ik me na deze opleiding “tuinarchitect” of “landschapsarchitect” noemen?
“Architect” is in België een beschermde beroepstitel. Je mag hem enkel gebruiken als je een gelijknamige studie in het hoger onderwijs hebt gevolgd. Concreet: deze cursus leidt je op tot tuinontwerper, tuindesigner, tuinstylist,… In die jobs voer je bijna net dezelfde taken uit als een “tuinarchitect” of een “landschapsarchitect”. De functie heeft dus gewoon een ander labeltje, de jobinhoud is vergelijkbaar.
Zijn de lessen praktijkgericht?
Absoluut, de opleiding bereidt je actief voor op een carrière in tuindesign. Steek je handen dus maar uit de mouwen!
Hoe start ik als zelfstandig Tuinontwerper?
Dat kom je te weten in onze praktijkgerichte opleiding Start je eigen zaak. Deze cursus bereidt jou diepgaand voor op een carrière als zelfstandig ondernemer. Of kom gratis naar ons Starterslab om een eerste idee te krijgen van wat een zelfstandige allemaal te wachten staat.
Kan ik me na deze opleiding nog verder specialiseren?
Jazeker, denk bijvoorbeeld aan een cursus rond het thema Vastgoed en ga ook binnenshuis aan de slag! Of gebruik je kennis van Interieurdesign om tuinterrassen subliem aan te kleden.

PRAKTISCHE INFO

Lesdagen

De opleiding Tuinontwerper bestaat uit 12 lessen. Elke les duurt 3 uur. Je hebt elke week op dezelfde dag les. Je krijgt eerst een overzicht van tuinen door de geschiedenis heen. Daarna leer je echt ontwerpen. Natuurlijk leer je ook alles over de plantenwereld. In het overzicht met de startdata van de opleiding Tuinontwerper vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Klik hier voor de startdata.

Benodigde materialen

In de eerste les krijg je van jouw docent cursusmateriaal op maat. Buiten pen en papier hoef je zelf niets mee te brengen naar de eerste les. Heb je in latere lessen toch extra materiaal nodig? Dan brengt jouw docent je tijdig op de hoogte!

Praktijkervaring en stage

Wil je voor je examen extra ervaring opdoen? Dan is een stage echt iets voor jou! Ga bijvoorbeeld eens langs bij een ervaren tuinaannemer of tuinarchitect en vraag naar een toffe stageplaats. Op stage ervaar je hoe je een tuin aanpakt, van ontwerp tot beplanting. Je ontdekt wat populair is bij klanten en wat niet. Die praktijkervaring is goud waard als je zelf binnenkort als professioneel Tuinontwerper start!

Kies zelf de plaats, periode en duur van de stage. Wanneer je een leuke stageplaats gevonden hebt, vraag je bij je opleidingsconsulent de nodige documenten aan. Je stage duurt in totaal maximaal 300 uur. Je stage eindigt voor je examen aflegt. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Je legt af in de laatste les. Daar hoef je dus geen extra tijd voor vrij te maken. Scoor je minstens 60%? Bravo, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het diploma Tuinontwerper. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Tuinontwerper. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de opleiding Start je eigen zaak te volgen. Die cursus bereidt je perfect voor op je nieuwe avontuur.

tuinontwerper, tuindesign, tuinaanleg, tuinarchitect, tuinplan, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Avondonderwijs

Het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is de belangrijkste opleidingsverstrekker van Vlaanderen op het gebied van professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen zodat je steeds in jouw buurt kan studeren. Je geniet van voordelig inschrijvingsgeld omdat je gebruik kan maken van opleidingscheques en de KMO-portefeuille. Kiezen voor het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is kiezen voor studeren in een inspirerende omgeving. Je kan rekenen op gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Het inschrijvingsgeld voor de opleiding bedraagt slechts 575.00 euro. Dit bedrag omvat een geïllustreerd lesboek, de professionele begeleiding van een ervaren tuinontwerper, het gebruik van de lokalen en het examen.

Kortingen, subsidies en voordelen

Het Centrum Voor Avondonderwijs vzw is één van de grootste opleidingsverstrekkers van Vlaanderen en Brussel. Het Centrum organiseert professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen. Het Centrum Voor Avondonderwijs is een geregistreerde dienstverlener van de Vlaamse Overheid in het kader van de opleidingscheques (VDAB) en de KMO-portefeuille (VLAIO). Wie bij ons les heeft gevolgd kan zich aansluiten bij IVBO- Wellnessfederatie vzw.  Deze erkende beroepsvereniging zetelt in de Hoge Raad Voor De Zelfstandige en de KMO en in de Raad van Bestuur van onze onderwijsinstelling. De onderwijsinstelling voldoet aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 en is ingeschreven in het Centrale Register voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).
Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met zijn studenten. Hij legt goed de nadruk wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

InschrijvenStartdataContact

ONZE OPLEIDINGEN

Meer dan 6000 studenten volgen elk jaar één van de 35O verschillende opleidingen. Je kan kiezen voor een basisopleiding, een vervolmakingscursus of een totaalpakket waarmee je start als een echte Pro.

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS