Cursus

OPLEIDING

Theesommelier

Wil jij...

 1. alles leren over de oogst, de bewaring en de bereiding van thee
 2. een brede waaier aan verschillende theesoorten ontdekken
 3. weten welke voordelen thee heeft voor je gezondheid en mentale gemoedstoestand
 4. je eigen theewinkel of kruidenboetiek openen
 5. thuis op eigen tempo studeren, met online ondersteuning van een ervaren theekenner

Theesommelier, een beroep met toekomst!

Thee heb je in allerlei variëteiten, vormen en smaken. Die intrigerende verscheidenheid weet een echte theeliefhebber te waarderen. Wil je je smaakpapillen beter ontwikkelen? Wil je diverse bereidingswijzen van dichtbij leren kennen? Dan is deze opleiding een must.

De cursus behandelt een indrukwekkende waaier aan theesoorten en kruiden, van Darjeeling tot Lapsang Souchong. Ook de theecultuur en de bereiding komen uitgebreid aan bod. Je leert zelfs meer over de vele gezondheidsvoordelen van een lekkere thee.

Til je kennis van de theewereld naar een hoger niveau! Zo kan je op professionele basis aan de slag als Theesommelier. Of doe je je als hobbyist op een bewuste manier tegoed aan de rijke smaken van kwaliteitsvolle thee.
 • Studeer thuis op je eigen tempo
 • Persoonlijke begeleiding gegarandeerd
 • Up to date en praktijkgerichte cursus
 • Voordeligste lesgeld van België

  Diploma

  Thuisstudie

  3-6 maanden

  249.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

JE KUNT ELKE DAG STARTEN

Ga naar de groepslesVergelijk met groepsles

PROGRAMMA

theesommelier, theemeester, thee, theetarining, theeproeverij

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Werknemer in een theewinkel
 • Werknemer in een theehuisje of een bar
 • Zelfstandig theesommelier

Vaardigheden en skills

 • De productie en het zetten van thee? Jij weet perfect hoe dit allemaal verloopt
 • Het verschil tussen Pu-Erh en Earl Grey? Theesoorten hebben voor jou geen geheimen meer
 • De gepaste thee of infusie aanraden bij elk gerecht en op elk moment van de dag
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Thee: een stukje geschiedenis
 • De theeproductie
 • De theebereiding
 • De theecultuur
 • Thee: de gebieden en de soorten
 • Alles over kruidenthee
 • Kopen en bewaren van thee
 • De gezondheidsvoordelen van thee
 • Starten als zelfstandig theesommelier

theesommelier, theemeester, thee, theetarining, theeproeverij

Onze docenten

Corry Vandenbroeke

“Ik neem mijn studenten mee op een ontdekkingstocht vol smaken, geuren en kleuren. Een reis die hen tot in de verste uithoeken van de wereld brengt”, vertelt Corry Vandenbroeke. “Thee is een fantastisch natuurproduct. Je geniet het meest van thee als je het op de juiste manier zet en serveert”, gaat ze verder. “Daarbij speelt vakmanschap een belangrijke rol.”

Net dat vakmanschap krijg je van Corry mee. “Je proeft, bespreekt en beoordeelt”, verklapt Corry vol overgave. “Deze cursus is ongetwijfeld jouw cup of tea!”

Studeren waar en wanneer je wilt.

Online begeleiding van een professional.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Goed om te weten over deze cursus Theesommelier

Waarom is deze thuisstudie iets voor mij?
Een druilerige herfstdag, een gezellig cafétje, een heerlijk warme tas thee,… Als jij hier helemaal van gaat wegdromen, ben je hier aan het juiste adres. Deze cursus dompelt je onder in smaken, geuren en kleuren van verschillende soorten thee. Je leert alles over de theecultuur, kruideninfusies, bewaarmethodes en nog zoveel meer. Echt iets voor jou!
Heb ik voorkennis nodig om deze thuisstudie te volgen?
Iedereen kan deze thuisstudie volgen. Je hebt geen voorkennis nodig.
Wat is het verschil met de groepsles Theesommelier?
Deze thuisstudie biedt jou het maximum aan flexibiliteit en comfort. Jij studeert met ruimte voor je werk, je gezin en je hobby’s. Jij studeert waar en wanneer je maar wil, helemaal op je eigen tempo en op je eigen manier. 's Avonds in de zetel? 's Ochtends in de trein? Op vakantie? In de tuin? Jij kiest! Qua inhoud is de groepsles Theesommelier vergelijkbaar. Ook de diploma's van de thuisstudie en de groepsles hebben dezelfde waarde.
Is de thuisstudie puur theoretisch? Hoe leer ik de praktijk?
Deze thuisstudie bestaat uit meer dan theorie alleen. De cursus bevat ook praktische oefeningen en opdrachten. Die stuur je naar je docent via het interactief studentenplatform. Jouw docent bezorgt je dan praktijkgerichte feedback. Bovendien moedigen we je aan om tijdens je thuisstudie stage te lopen. Op stage pas je de leerstof actief in de praktijk toe. Neem contact op met onze opleidingsconsulenten voor meer informatie over de stage.
Kan ik me na deze thuisstudie nog verder specialiseren?
Absoluut, we hebben een ruim aanbod aan cursussen rond het thema Horeca & Hospitality. Check zeker het aanbod!

PRAKTISCHE INFO

Studieverloop

Je kan direct aan de slag na je inschrijving! De digitale cursus staat binnen de minuut op jouw profielpagina en op het online leerplatform. De papieren versie doen we op de post. Die vind je dus snel bij jou thuis in de brievenbus. Met een thuisstudie ervaar je volledige flexibiliteit: je studeert waar en wanneer je wil. Bovendien krijg je een jaar lang professionele begeleiding van een topdocent met hands-on ervaring in de theewereld. Deze ondersteunt jouw leerproces met extra oefeningen, handige feedback en tips uit het werkveld. Als je er klaar voor bent, leg je examen af op één van onze examenlocaties. Geslaagd? Dan ontvang je het diploma Theesommelier.

Benodigde materialen

Je ontvangt speciaal ontwikkeld cursusmateriaal in een praktische map. Jouw persoonlijke docent stelde de cursus op maat samen. Naast theorie bevat de cursus ook oefeningen om de leerstof beter in de vingers te krijgen. Overloop de oefeningen zeker eens met je docent via het interactief studentenplatform. Zo begin je goed voorbereid aan het examen.

De cursus is volledig. Je hebt geen extra boeken nodig. Als je jouw smaakpapillen tijdens het studeren wil trainen, voorzie je zelf verschillende soorten kwaliteitsthee. Ga daarvoor langs bij een natuurshop, theewinkel of speciaalzaak in jouw buurt. Of bestel de kruiden en theeblaadjes online.

Praktijkervaring en stage

Test je kennis uit de opleiding Theesommelier zeker eens uit in de praktijk. Volg een stage in een theewinkel, een koffiehuisje of een bar. Daar verzamel je handige werkervaring, gebruik je de leerstof actief, én bouw je een professioneel netwerk uit. Dat is zeker nuttig, want zo vergroot je de kans om aan de slag te gaan als een echte Theesommelier. Zet de stage dus zeker op je cv.

Je bepaalt de periode, plek en duur van de stage zelf. Een leuke stageplaats gevonden? Vraag dan bij je opleidingsconsulent een stagecontract aan. Dat vul je samen met je stagegever in en bezorg je terug aan ons. Daarna kan je tot 300 uur stage lopen. Je stage eindigt voor je het examen aflegt.

Een stage is een handig opstapje naar een mooie carrière als Theesommelier. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Heb je de leerstof onder de knie? Dan leg je examen af op één van onze examenlocaties. Je kiest zelf je examenmoment. Scoor je minstens 60%? Proficiat, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het diploma Theesommelier. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Theesommelier. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de thuisstudie Start je eigen zaak te volgen. Die cursus stoomt jou klaar voor je nieuwe avontuur.

theesommelier, theemeester, thee, theetarining, theeproeverij

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Afstandsonderwijs

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs is de belangrijkste opleidingsverstrekker van opleidingen in afstandsonderwijs in Vlaanderen. Door de jarenlange ervaring heeft de school een groot en gebalanceerd opleidingsaanbod uitgebouwd met relevante opleidingen voor de arbeidsmarkt. Je geniet van voordelig inschrijvingsgeld omdat je gebruik kan maken van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Kiezen voor het Centrum Voor Afstandsonderwijs is kiezen voor flexibel studeren waarbij je toch persoonlijk begeleid wordt door gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Je betaalt voor je opleiding Theesommelier maar 249.00 euro. Hiervoor krijg je een geïllustreerd cursusboek, een jaar lang professionele begeleiding van een topdocent met een eigen theeshop, toegang tot ons online studentenplatform én de mogelijkheid om binnen een termijn van vijf jaar gratis examen af te leggen op één van onze examenlocaties! Zo heb je alles bij de hand voor een succesvolle thuisstudie!

Kortingen, subsidies en voordelen

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs, onderdeel van de Ondernemersschool bv, is één van de grootste opleidingsverstrekkers voor volwassenen van de Benelux. Ze organiseert professionele opleidingen voor cursisten uit de hele wereld via het systeem van afstandsonderwijs. Wie bij ons les heeft gevolgd kan zich aansluiten bij de Wellnessfederatie vzw; deze erkende beroepsvereniging zetelt in de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO. De onderwijsinstelling is ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat de onderwijsinstelling voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Bovendien voldoet het Centrum Voor Afstandsonderwijs aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 én is ze geregistreerd dienstverlener van de Vlaamse overheid in het kader van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Tot slot kan iedereen die les heeft gevolgd aan onze onderwijsinstelling vrijstellingen bekomen of vervolgopleidingen volgen bij het Centrum Voor Beroepskwalificatie vzw en het Centrum Voor Avondonderwijs vzw. Lees hier meer over de erkenningen en registraties.
Inschrijven
Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met de studenten. Ook legt de docent goed de nadruk op wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

Laatste weetjes over Theesommelier

InschrijvenContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS