Cursus

OPLEIDING

Sportmarketing

Wil jij...

 1. je liefde voor sport inzetten voor een boeiende job
 2. marketingtechnieken ontdekken op maat van de sportwereld
 3. de drijvende kracht achter een sportevenement worden
 4. het ledenaantal van je eigen sportclub de hoogte in jagen

Sportmarketeer, een beroep met toekomst!

De sportmicrobe te pakken en zin om ze te verspreiden? Dan is de sportwereld op zoek naar jou!

Tijdens deze opleiding leer je welke marketingtechnieken je kan inzetten om sportevents onder de aandacht te brengen, hoe je naamsbekendheid werft voor een sportmerk en wat je moet doen om meer mensen aan het sporten te krijgen. Met een goede strategie bereik jij supporters, liefhebbers én sportievelingen. Je bestudeert de laatste nieuwe trends, houdt rekening met de concurrentie en je bent op de hoogte van gekende valkuilen in de marketing.

Aan de hand van een duidelijk afgebakende doelgroep stel jij een marketing- en sponsorplan op maat op waarmee je gegarandeerd zal scoren!
 • Les krijgen van gepassioneerde professionals
 • Een praktijkgerichte cursus bij jou in de buurt
 • Snel een waardevol diploma behalen
 • Het voordeligste lesgeld van Benelux

  Diploma

  Groepsles

  5 lessen

  3 lesuren

  360.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

Startdata Sportmarketing

CursusCampusEerste lesLaatste lesLesurenLesdag
Brugge08/09/202006/10/202018u30 - 21u30Din
Leuven10/09/202008/10/202018u30 - 21u30Don
Bruxelles / Brussel30/09/202028/10/202018u30 - 21u30Woe
Antwerpen13/10/202010/11/202018u30 - 21u30Din
Aalst09/12/202020/01/202118u30 - 21u30Woe
Gent22/02/202122/03/202118u30 - 21u30Maa
Hasselt01/03/202129/03/202118u30 - 21u30Maa

PROGRAMMA

opleiding, cursus, avondles, avondschool, volwassenenonderwijs, sportmarketing, sportmarketeer, marketing sport, sportbusinessplan, sportmarkt, sportevenement, sportvereniging, sportclub, sportmerk, sponsoring, avondonderwijs, sportcommunicatie, busines

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Medewerker in een sportclub of fitnesscentrum
 • Werknemer op een marketingafdeling gespecialiseerd in sportevenementen
 • Zelfstandig sportmarketeer

Vaardigheden en skills

 • Marketing uitwerken voor sportorganisaties of events? Dat kan jij als geen ander!
 • De sportwereld in al zijn facetten kennen
 • Budgetten, werking en winst met verstand van zaken in het oog houden
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Sportmarketing: externe analyse
 • Sportmarketing: interne analyse
 • De profit en de non-profit sportmarkt
 • Sport en marketing
 • De marketing van sportevenementen
 • Sportsponsoring wordt sportcommunicatie
 • De sportconsument
 • Hoe houd je klanten vast?
 • Sportmarketing en ethiek
 • Sportbusinessplan en verdienmodel
 • De toekomst van sportmarketing: branding en hospitality

opleiding, cursus, avondles, avondschool, volwassenenonderwijs, sportmarketing, sportmarketeer, marketing sport, sportbusinessplan, sportmarkt, sportevenement, sportvereniging, sportclub, sportmerk, sponsoring, avondonderwijs, sportcommunicatie, busines

Onze docenten

Brigitte Ryckaert

Na jarenlange ervaring in de reclamewereld besliste Brigitte Ryckaert haar knowhow te gebruiken bij de organisatie van allerhande feesten voor eigen klanten. In 2009 richtte ze een zaak op in bijberoep met diverse activiteiten waaronder weddings & events en fotografie. Daarnaast staat ze in voor de ontwikkeling van allerhande grafische toepassingen waaronder ontwerpen van logo's, corporate look en huisstijl, webdesign, vormgeving en digitale opmaak van verschillende communicatiedragers, ... tot en met drukklare documenten of digitale onlinetoepassingen en begeleiding van drukwerk.
 
Via haar bedrijf verzorgt ze nu de organisatie (van A tot Z of deelprojecten) van evenementen/feesten voor zowel bedrijven als particulieren alsook de fotografie of fotoreportages (huwelijken, recepties, workshops. Ze maakte ook jaren deel uit van het bestuur van sportverenigingen waar ze instond voor de organisatie, communicatie en marketing. Sinds enkele jaren is ze docente bij het Centrum voor Avondonderwijs waar ze de opleidingen Weddingplanner, Sportmarketing, Eventmanagement en Sportmanagement doceert. Ze is een absolute meerwaarde voor deze opleidingen door haar ervaring en knowhow te delen met de cursisten.

Volg les bij succesvolle zelfstandigen.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Altijd een trainingscenter binnen 30km.

Goed om te weten over deze cursus Sportmarketing

Waarom is deze opleiding iets voor mij?
Sport is fun. Sport is competitie. Sport is business. Sponsoring, budgetten, communicatiekanalen,… Bij het promoten van een sportclub of een sportevent komt heel wat kijken. Hoe je een sportvereniging of een sportwedstrijd succesvol in de markt zet, kom je te weten in deze opleiding. Alles komt aan bod. Ideaal voor mensen die professioneel aan de slag willen in de sportwereld!
Heb ik voorkennis nodig om deze opleiding te volgen?
Je hebt geen specifieke voorkennis nodig. De cursus bouwt je kennis en vaardigheden gaandeweg op. Jouw docent, een ervaren sportmarketeer, legt de leerstof stap voor stap uit in begrijpelijke taal. Iedereen kan deze opleiding volgen.
Hoe start ik als zelfstandig Sportmarketeer?
Dat kom je te weten in onze praktijkgerichte opleiding Start je eigen zaak, waar je jezelf voorbereid op een carrière als zelfstandig ondernemer. Het is jouw sleutel tot succes. Wil je ontdekken of het ondernemerschap iets voor jou is? Kom dan naar ons gratis Starterslab. Daar krijg je een voorproefje van wat het betekent om als zelfstandige te werken.
Kan ik me na deze opleiding nog verder specialiseren?
Absoluut, we hebben een ruim aanbod aan cursussen rond de thema’s Sport of Marketing & Communicatie. Zo kan jij uitgroeien tot een echte expert.

PRAKTISCHE INFO

Lesdagen

De opleiding Sportmarketing bestaat uit 5 lessen. Elke les duurt Sportmarketing uur. Je hebt elke week op dezelfde dag les. Belangrijke theorie over marketingstrategieën en praktische oefeningen wisselen elkaar af. Aan het einde van de opleiding ben je in staat om een professioneel marketingplan op te stellen, helemaal op maat van je doelgroep. In het overzicht met de startdata van de opleiding Sportmarketing vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Klik hier voor de startdata.

Benodigde materialen

Bij aanvang van de les krijg je speciaal ontwikkeld cursusmateriaal. Buiten pen en papier hoef je zelf niets mee te nemen.

Praktijkervaring en stage

Wil je voor je examen extra ervaring opdoen? Dan is een stage echt iets voor jou! Ga bijvoorbeeld eens langs bij jouw favoriete marketing- of communicatiebureau of op de commerciële afdeling van een sportfirma in jouw buurt. Vraag daar naar een toffe stageplaats. Op stage ben je in real life met sportmarketing bezig. Je ontdekt wat werkt en wat niet werkt. Zo leer je elke dag nog iets bij. Een stage is op die manier ideaal om jouw niveau op te krikken en snel een carrière te lanceren als professioneel Sportmarketeer.

Examen en diploma

Je legt een examen af in de laatste les. Daar hoef je dus geen extra tijd voor vrij te maken. Scoor je minstens 60%? Bravo, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het diploma Sportmarketing. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Sportmarketeer. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de opleiding Bedrijfsbeheer te volgen.

opleiding, cursus, avondles, avondschool, volwassenenonderwijs, sportmarketing, sportmarketeer, marketing sport, sportbusinessplan, sportmarkt, sportevenement, sportvereniging, sportclub, sportmerk, sponsoring, avondonderwijs, sportcommunicatie, busines

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Avondonderwijs

Het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is de belangrijkste opleidingsverstrekker van Vlaanderen op het gebied van professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen zodat je steeds in jouw buurt kan studeren. Je geniet van voordelig inschrijvingsgeld omdat je gebruik kan maken van opleidingscheques en de KMO-portefeuille. Kiezen voor het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is kiezen voor studeren in een inspirerende omgeving. Je kan rekenen op gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Voor je opleiding Sportmarketing betaal je 360.00 euro. In ruil krijg je een professioneel docent die jou alles leert over marketing in de sportwereld, het gebruik van de leslokalen en het examen op het einde van je opleiding. Alles voor een ideale start!

Kortingen, subsidies en voordelen

Het Centrum Voor Avondonderwijs vzw is één van de grootste opleidingsverstrekkers van Vlaanderen en Brussel. Het Centrum organiseert professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen. Het Centrum Voor Avondonderwijs is een geregistreerde dienstverlener van de Vlaamse Overheid in het kader van de KMO-portefeuille (VLAIO). Bovendien kan je je cursus als werknemer in loopbaanbegeleiding financieren met opleidingscheques (VDAB). Wie bij ons les heeft gevolgd kan zich aansluiten bij IVBO- Wellnessfederatie vzw.  Deze erkende beroepsvereniging zetelt in de Hoge Raad Voor De Zelfstandige en de KMO en in de Raad van Bestuur van onze onderwijsinstelling. De onderwijsinstelling voldoet aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 en is ingeschreven in het Centrale Register voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).
opleiding, cursus, avondles, avondschool, volwassenenonderwijs, sportmarketing, sportmarketeer, marketing sport, sportbusinessplan, sportmarkt, sportevenement, sportvereniging, sportclub, sportmerk, sponsoring, avondonderwijs, sportcommunicatie, busines

STUDIETRAJECTEN

Wat is een allround opleiding?

Wanneer je kiest voor een allround opleiding, kies je ervoor om een echte professional te worden in je vakgebied. Je combineert namelijk 3 perfect op elkaar afgestemde modules, die je een breed scala aan vaardigheden aanleren. Zo start je volledig voorbereid en zelfverzekerd aan je nieuwe carrière.

De lessen zijn zo ingepland dat je alle modules aaneensluitend volgt en vlot het traject doorloopt. Tijdens de opleiding heb je wekelijks op dezelfde dag les Zo is het gemakkelijk voor je in te plannen. Bovendien profiteer je van een flinke korting wanneer je je inschrijft voor de allround opleiding, ten opzichte van de modules afzonderlijk volgen. Voor de opleiding Sport- en Eventmanager bespaar je maar liefst € 269. Een echte aanrader dus!

Vrijstellingskorting

Heb je al één of meerdere modules gevolgd, maar wil je de volledige opleiding Sport- en Eventmanager volgen? Dan profiteer je van vrijstellingskorting! Neem contact op met je opleidingsadviseur voor jouw korting.

eventmanager, sportevenementen, sportmarketing, sportmanagement, opleiding, cursus, avondschool

Word een echte vakexpert!

Wees zeker van je plaats tijdens je hele traject!

Geniet van een korting op het inschrijvingsgeld!

Sport- en Eventmanager

eventmanager, sportevenementen, sportmarketing, sportmanagement, opleiding, cursus, avondschool

Carrièremogelijkheden

 • Zelfstandig Sport- en Eventmanager
 • Bestuurslid van een sportvereniging
 • Medewerker bij een evenementenbureau

Info over deze allround opleiding

Ben je creatief, ondernemend, flexibel én gebeten door sport? Zoek niet verder, jij bent een geboren Sport- en Eventmanager!

Tijdens deze uitgebreide lessenreeks leer je hoe jij een sportvereniging succes doet boeken over de hele lijn. Je doet de nodige managementskills op om een vereniging efficiënt te besturen, je krijgt een duidelijker beeld van sporteconomie en je weet hoe je de financiën van een sportclub beheert. Daarnaast leer je allerlei fantastische sportevenementen organiseren. Een grote atletiekwedstrijd, een benefietmatch of een lokaal clubtoernooi? Jij weet van aanpakken en leidt ze allemaal in goede banen.

En toch, een evenement zonder publiek is als een sportclub zonder leden. Gelukkig weet jij na de lessen over sportmarketing hoe je een vereniging promoot en hoe je het grote publiek opwarmt om langs te komen op je evenement. Ook als je de werking van je eigen sportvereniging naar een hoger niveau wil tillen, is dit de geknipte opleiding voor jou.

Programma

Module: Eventmanager
Module: Sportmanager
Module: Sportmarketing
Word Sport- en Eventmanager

  Diploma

  Groepsles

  1249.00 euro

Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met de studenten. Ook legt de docent goed de nadruk op wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

InschrijvenStartdataContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS