Cursus

OPLEIDING

Sportjournalistiek

Wil jij...

 1. de grootste sportevenementen ter wereld verslaan
 2. je eigen sporthelden interviewen
 3. sportartikels leren schrijven en sportinterviews leren afnemen
 4. van jouw passie voor sport een volwaardige job maken
 5. snel starten als journalist op een redactie of als freelancer

Sportjournalist, een beroep met toekomst!

Sport is de belangrijkste bijzaak ter wereld. Het mag dan ook geen verrassing heten dat het kijkcijferrecord is gevestigd tijdens een wedstrijd van de Rode Duivels en dat de sportkaternen soms de helft van de krantenpagina's innemen. Dankzij een gezonde dosis passie, adrenaline en onverwachte wendingen is sport een dankbaar onderwerp voor tekst en beeld. De sportjournalistiek is dan ook een booming business, waar jij deel van kan uitmaken.

Wilde jij altijd al van je grote passie je beroep maken? Dankzij de opleiding Sportjournalistiek maak je je kinderdroom waar! De beste voetballers ter wereld interviewen na hun wedstrijd, aan de aankomst staan van de grootste wielerwedstrijden of live verslag uitbrengen op de grootste tenniswedstrijden? Alles is mogelijk! Tijdens deze opleiding leer je onder meer interviewen, verslagen maken en diepte-artikels schrijven. Dankzij deze veelzijdige cursus ben je van alle markten thuis.

Twijfel niet langer en jaag je dromen na! Binnenkort maak jij een deel uit van de magische sportwereld.
 • Les krijgen van gepassioneerde professionals
 • Een praktijkgerichte cursus bij jou in de buurt
 • Snel een waardevol diploma behalen
 • Het voordeligste lesgeld van Benelux

  Diploma

  Groepsles

  10 lessen

  3 lesuren

538.00 403.50 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

Startdata Sportjournalistiek

CursusCampusEerste lesLaatste lesLesurenLesdag
Gent10/11/202026/01/202118u30 - 21u30Din
Antwerpen18/01/202122/03/202118u30 - 21u30Maa
Hasselt03/02/202114/04/202118u30 - 21u30Woe
Antwerpen10/03/202112/05/202118u30 - 21u30Woe

PROGRAMMA

sportjournalist, sportjournalistiek, live verslag, schrijven, sportartikels, sportkrant, sportnieuws, interviewen, interviewtechnieken, cursus, opleiding, groepsles

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Journalist op de redactie van een sportkrant of nieuwswebsite
 • Medewerker bij radio- of televisieuitzendingen
 • Live sportverslaggever

Vaardigheden en skills

 • Jij brengt live verslag uit van sportwedstrijden als een echte pro.
 • Je pitcht, schrijft en publiceert je eigen sportartikels over allerlei disciplines.
 • Je past vlot verschillende interviewtechnieken toe.
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Het Vlaamse medialandschap
 • Deontologie en auteursrecht
 • Onderzoeksjournalistiek
 • Interviewtechnieken
 • Online journalistiek
 • Televisie- en radiojournalistiek
 • Journalistieke fotografie
 • Uitbouwen van je netwerk
 • Starten als freelance journalist

sportjournalist, sportjournalistiek, live verslag, schrijven, sportartikels, sportkrant, sportnieuws, interviewen, interviewtechnieken, cursus, opleiding, groepsles

Volg les bij succesvolle zelfstandigen.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Altijd een trainingscenter binnen 30km.

Goed om te weten over deze cursus Sportjournalistiek

Waarom is deze opleiding iets voor mij?
Als sportjournalist breng je de spanning en het succes van het sportveld naar de mensen thuis. Je schrijft artikels over je favoriete sportteams en interviewt je sporthelden: van de Champions League tot biatlon en curling. Jij bent van alle markten thuis! Deze opleiding is dan ook ideaal voor wandelende sportencyclopedieën en voor mensen die van hun passie voor sport hun beroep willen maken.
Heb ik voorkennis nodig om deze opleiding te volgen?
Iedereen kan deze opleiding volgen. Je hebt geen voorkennis nodig.
Zijn de lessen praktijkgericht?
Zeker. Je leert onder meer hoe je goeie stukken schrijft, maar ook hoe een reportage wordt gemaakt en wat een live verslag inhoudt.
Hoe start ik als zelfstandig Sportjournalist?
Dat kom je te weten in onze praktijkgerichte opleiding Start je eigen zaak, waar je jezelf voorbereid op een carrière als zelfstandig ondernemer. Het is jouw sleutel tot succes. Wil je ontdekken of het ondernemerschap iets voor jou is? Kom dan naar ons gratis Starterslab. Daar krijg je een voorproefje van wat het betekent om als zelfstandige te werken.
Kan ik me na deze opleiding nog verder specialiseren?
Absoluut, als journalist zijn de mogelijkheden eindeloos. Kies bijvoorbeeld een opleiding uit het thema Fotografie & Media en leer nog beter filmen en monteren.

PRAKTISCHE INFO

Lesdagen

De opleiding Sportjournalistiek bestaat uit 10 lessen. Elke les duurt 3 uur. Je hebt elke week op dezelfde dag les. Tijdens de lessen leer je eerst alles over Vlaamse medialandschap. Daarna kom je meer te weten over deontologie, interviewtechnieken, verschillende soorten artikels en nog zoveel meer! Aan het einde van de cursus ben jij een multi-inzetbare kracht op elke sportredactie. In het overzicht met de startdata van de opleiding Sportjournalistiek vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Klik hier voor de startdata.

Benodigde materialen

In de eerste les krijg je speciaal ontwikkeld cursusmateriaal. Buiten pen en papier hoef je niets mee te brengen. Wij voorzien de rest.

Praktijkervaring en stage

Wil je voor je examen extra ervaring opdoen? Dan is een stage echt iets voor jou! Ga bijvoorbeeld eens langs bij jouw favoriete krant of sportmagazine en vraag naar een toffe stageplaats. Op stage leer je artikels schrijven tegen strakke deadlines. Op stage leer je elke dag nog iets bij. Een stage is zo de beste manier om jouw niveau op te krikken en snel een carrière te lanceren als professioneel Sportjournalist.

Kies zelf de plaats, periode en duur van de stage. Wanneer je een leuke stageplaats gevonden hebt, vraag je bij je opleidingsconsulent de nodige documenten aan. Je stage duurt in totaal maximaal 300 uur. Je stage eindigt voor je examen aflegt. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Je legt examen af in de laatste les. Daar hoef je dus geen extra tijd voor vrij te maken. Scoor je minstens 60%? Bravo, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het diploma Sportjournalistiek. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Sportjournalist. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de opleiding Start je eigen zaak te volgen. Die cursus bereidt je perfect voor op je nieuwe avontuur.

sportjournalist, sportjournalistiek, live verslag, schrijven, sportartikels, sportkrant, sportnieuws, interviewen, interviewtechnieken, cursus, opleiding, groepsles

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Avondonderwijs

Het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is de belangrijkste opleidingsverstrekker van Vlaanderen op het gebied van professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen zodat je steeds in jouw buurt kan studeren. De onderwijsinstelling voldoet aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 en is ingeschreven in het Centrale Register voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).  Kiezen voor het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is kiezen voor studeren in een inspirerende omgeving. Je kan rekenen op gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Het inschrijvingsgeld voor de opleiding Sportjournalistiek bedraagt 403.50 euro. Dit bedrag omvat een uitgebreid lesboek met praktische oefeningen, de professionele begeleiding van een sportjournalist, het gebruik van de lokalen en het examen. Zo heb je alles bij de hand voor een vlotte en succesvolle opleiding!

Kortingen, subsidies en voordelen

Bekijk zeker de pagina "voordelen en kortingen" op onze website!  Je kan gebruik maken van "de vroegboekkorting" of "de last-call korting".  Ook voor werknemers, werkzoekenden en ondernemers zijn er vaak tijdelijke kortingen die  bij inschrijving onmiddellijk kunnen worden verrekend met de juiste kortingscode! 
sportjournalist, sportjournalistiek, live verslag, schrijven, sportartikels, sportkrant, sportnieuws, interviewen, interviewtechnieken, cursus, opleiding, groepsles
Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met de studenten. Ook legt de docent goed de nadruk op wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

InschrijvenStartdataContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS