Cursus

OPLEIDING

Sportfysiologie

Wil jij...

 1. sporters en atleten helpen om hun trainingen te optimaliseren
 2. fysiologische tests leren analyseren
 3. jouw klanten begeleiden naar absolute topprestaties
 4. meer verdienen door jouw aanbod als sportcoach of sportmasseur uit te breiden
 5. professioneel aan de slag in de sportwereld

Sportfysioloog, een beroep met toekomst!

Om op een correcte en verantwoorde manier te sporten, schakelen steeds meer (top)sporters de hulp in van een sport- of inspanningsfysioloog. Tijdens deze opleiding leer je hoe je sporters wetenschappelijk begeleidt in hun trainingsproces en zo hun sportprestaties verbetert.

Een sportfysioloog neemt allerlei testen af en kan de resultaten ervan correct interpreteren om tot een trainingsschema op maat te komen. Je bepaalt het conditieniveau van je klant en houdt rekening met allerlei factoren die zijn of haar sportprestaties kunnen beïnvloeden. Je leert alles over het menselijk lichaam, maximale zuurstofopname, trainen in hartslagzones en lactaatproductie. Je weet wat nodig is om blessures en overtraining te voorkomen en geeft daarnaast ook gepast sportvoedingsadvies.

Met jouw expertise kan je snel aan de slag in een sportmedisch centrum of start je je eigen zaak op voor individuele sportbegeleiding.
 • Les krijgen van gepassioneerde professionals
 • Een praktijkgerichte cursus bij jou in de buurt
 • Snel een waardevol diploma behalen
 • Het voordeligste lesgeld van Benelux

  Diploma

  Groepsles

  8 lessen

  3 lesuren

  395.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

Startdata Sportfysiologie

CursusCampusEerste lesLaatste lesLesurenLesdag
Antwerpen13/10/202001/12/202018u30 - 21u30Din
Hasselt14/10/202016/12/202018u30 - 21u30Woe
Gent14/10/202009/12/202018u30 - 21u30Woe

PROGRAMMA

sportfysiologie, sportfysioloog, inspanningsfysioloog, inspanningsfysiologie

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Medewerker in een medisch sportcentrum, coachingsbureau of gezondheidsinstituut
 • Trainer, sportcoach of bewegingscoach in een sportclub of fitnesscentrum
 • Zelfstandig sportfysioloog

Vaardigheden en skills

 • Je begrijpt het menselijk lichaam en je bekijkt het effect van sport op het hele functioneren
 • Je optimaliseert trainingsmethodes om tot de beste resultaten te bekomen
 • Je helpt jezelf en/of je klanten om beter en efficiënter te sporten
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Wat is sportfysiologie?
 • Training: principes, vormen en methoden
 • Wat doen bij overtraining?
 • Je training aanpassen: van de ademhaling tot het zenuwstelsel
 • De rol van omgevingsfactoren
 • Voeding voor sporters
 • Ouderdom en geslacht
 • Temperatuur en hoogte
 • Resultaten van testen interpreteren

sportfysiologie, sportfysioloog, inspanningsfysioloog, inspanningsfysiologie

Onze docenten

Paul Verhoeven

Wie Paul Verhoeven zegt, zegt ervaring; en omgekeerd. Vijfenveertig jaar geleden begon hij als jonge knaap als zelfstandig kinesitherapeut en bleef zich ondertussen bijscholen in nieuwe technieken. Halverwege de jaren negentig opende Paul ook nog eens een eigen fitnesszaak en een saunacentrum waar relaxmassages centraal stonden.

Inmiddels is hij zelf een autoriteit op vlak van massagetherapie, sportmassage en lymfedrainage. Hij kent het menselijk lichaam letterlijk langs binnen en buiten en geeft zijn kennis met veel passie voor het vak door aan onze cursisten.

"De nadruk ligt hier op actief, want ik kan het moeilijk laten om mensen te masseren," zegt Paul. "Het geeft hen voldoening en mezelf nog meer. Voorlopig denk ik dus nog niet aan stoppen."

Karen Van Hoye

Karen Van Hoye is docente bewegingswetenschappen aan de Fontys Sporthogeschool. Ze heeft een doctoraat in de bewegingswetenschappen aan de KU Leuven, waar ze ook onderzoeken doet. Volgens de resultaten van haar laatste onderzoek ontbreekt het mensen vaak aan motivatie om effectief de stap te zetten om meer aan lichaamsbeweging te doen. Een personal coach kan hierbij een flinke duw in de rug zijn!
 
Een aantal jaar geleden is Karen dan ook gestart als personal coach en indoor cycling instructor. Daarnaast doceert ze ook de cursus Personal Coach aan het Centrum Voor Avondonderwijs, waar ze andere mensen haar passie bijbrengt. Daarbij ligt de focus vooral op gedragsverandering en de manier waarop je mensen kan stimuleren om op een gezonde en duurzame manier te leven.

Volg les bij succesvolle zelfstandigen.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Altijd een trainingscenter binnen 30km.

Goed om te weten over deze cursus Sportfysiologie

Waarom is deze opleiding iets voor mij?
Sporters gaan steeds professioneler te werk. Met deze opleiding speel jij in op die trend. Als sportfysioloog help jij mensen om hun sportprestaties te verbeteren op basis van onderzoeken, harde cijfers en objectieve gegevens. Zo draag je bij tot het optimaliseren en professionaliseren van hun trainingsschema’s. Echt iets voor jou!
Heb ik voorkennis nodig om deze thuisstudie te volgen?
Ja, het is handig als je al inzicht hebt in de menselijke anatomie. Anders is het moelijk om actief deel te nemen aan de lessen.
Kan ik me na deze opleiding nog verder specialiseren?
Absoluut, we hebben een ruim aanbod aan opleidingen rond het thema Sport. Check zeker het aanbod!

PRAKTISCHE INFO

Lesdagen

Je opleiding Sportfysiologie bestaat uit 8 lessen. Elke les duurt 3 uur. Je hebt elke week op dezelfde dag les. Aan het einde van de opleiding ben je in staat om sporters op een professionele en wetenschappelijke manier te begeleiden in hun trainingsproces. In het overzicht met de startdata van jouw opleiding Sportfysiologie vind je per lessenreeks al je lesdagen terug.

Klik hier voor de startdata.

Benodigde materialen

Het lesmateriaal van deze opleiding is ter beschikking via jouw eCampus. Buiten pen en papier hoef je zelf niets mee te nemen.

Praktijkervaring en stage

Wil je voor je examen nog wat extra ervaring opdoen? Dan is een stage echt iets voor jou! Ga bijvoorbeeld eens langs bij een sportmedisch centrum of een inspanningsfysioloog en vraag naar een toffe stageplaats. Met een stage krijg jij het afnemen en interpreteren van inspanningstesten helemaal onder de knie. Door met echte klanten te werken leer je elke dag nog iets bij. Een stage is zo de beste manier om jouw niveau op te krikken en snel te starten als professioneel Sportfysioloog.

Bepaal zelf de plek, periode en duur van je stage. Heb je een toffe stageplaats gevonden? Laat het ons even weten en wij zorgen voor de nodige documenten. Je kan daarna direct aan de slag, met een maximum van 300 stage-uren. Zorg ervoor dat je de stage beëindigt voor je examen aflegt. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Je legt examen af in de laatste les. Daar hoef je dus geen extra tijd voor vrij te maken. Scoor je minstens 60%? Bravo, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het diploma Sportfysiologie. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Sportfysioloog. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de opleiding Bedrijfsbeheer te volgen. Die cursus bereidt je perfect voor op je nieuwe avontuur.

sportfysiologie, sportfysioloog, inspanningsfysioloog, inspanningsfysiologie

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Avondonderwijs

Het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is de belangrijkste opleidingsverstrekker van Vlaanderen op het gebied van professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen zodat je steeds in jouw buurt kan studeren. Je geniet van voordelig inschrijvingsgeld omdat je gebruik kan maken van opleidingscheques en de KMO-portefeuille. Kiezen voor het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is kiezen voor studeren in een inspirerende omgeving. Je kan rekenen op gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Voor je opleiding Sportfysiologie betaal je 395.00 euro. In ruil krijg je begeleiding van een professioneel docent, het gebruik van de leslokalen en het examen op het einde van je opleiding. Alles voor een ideale start!

Kortingen, subsidies en voordelen

Het Centrum Voor Avondonderwijs vzw is één van de grootste opleidingsverstrekkers van Vlaanderen en Brussel. Het Centrum organiseert professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen. Het Centrum Voor Avondonderwijs is een geregistreerde dienstverlener van de Vlaamse Overheid in het kader van de KMO-portefeuille (VLAIO). Bovendien kan je je cursus als werknemer in loopbaanbegeleiding financieren met opleidingscheques (VDAB). Wie bij ons les heeft gevolgd kan zich aansluiten bij IVBO- Wellnessfederatie vzw.  Deze erkende beroepsvereniging zetelt in de Hoge Raad Voor De Zelfstandige en de KMO en in de Raad van Bestuur van onze onderwijsinstelling. De onderwijsinstelling voldoet aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 en is ingeschreven in het Centrale Register voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).
sportfysiologie, sportfysioloog, inspanningsfysioloog, inspanningsfysiologie
Inschrijven
Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met de studenten. Ook legt de docent goed de nadruk op wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

Laatste weetjes over Sportfysiologie

InschrijvenStartdataContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS