Cursus

OPLEIDING

Scenarioschrijver

Wil jij...

 1. spannende, meeslepende en originele scenario’s leren schrijven
 2. ontdekken hoe je een idee of concept vertaalt in een concreet scenario
 3. aan de slag in de wereld van tv, film of toneel
 4. thuis experimenteren met tekst en taal
 5. genieten van online begeleiding door een ervaren Scenarist

Scenarist, een beroep met toekomst!

Kan jij tijdens de film of op televisie ook zo genieten van een boeiende dialoog of een onverwachte plotwending? Zit je zelf vol ideeën voor een spannend verhaal of een romantische scéne? Met de thuiscursus Scenario Schrijver grijp jij de kans om jouw schrijftalent te tonen!

Tijdens de cursus leer je hoe je een interessante verhaallijn met een goede structuur opzet. Je verpakt jouw creatieve ideeën in een cluster van pakkende scènes. Met meeslepende verteltechnieken en geloofwaardige personages intrigeer jij de toeschouwer.

Jij schrijft al gauw professionele scenario´s voor films, theatervoorstellingen, televisieseries en documentaires. Altijd werk! Waar wacht je op?
 • Studeer thuis op je eigen tempo
 • Persoonlijke begeleiding gegarandeerd
 • Up to date en praktijkgerichte cursus
 • Voordeligste lesgeld van België

  Diploma

  Thuisstudie

  3-6 maanden

  219.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

JE KUNT ELKE DAG STARTEN

Ga naar de groepslesVergelijk met groepsles

PROGRAMMA

schrijven, scenario, script, film, tv, series, games, spellen, toneel, theater, scenarist, leren, centrum voor afstandsonderwijs, cursus, thuis

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Medewerker van een theatervereniging
 • Scenarist bij een toneelgezelschap, productiehuis of mediabedrijf
 • Zelfstandig scenarist

Vaardigheden en skills

 • Interessante verhaallijnen met een goede structuur zo uit je mouw schudden
 • Een verhaal vol pakkende scènes en geloofwaardige personages uitwerken
 • Films, theatervoorstellingen, televisieseries of documentaires? Jij schrijft elke keer weer het gepaste scenario!
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Een verhaal begint met een…idee
 • De vier W´s en de regel van drie
 • Van concept tot scenische synopsis
 • Verteltechnieken en dramatische situaties
 • Scenario´s voor film en theater
 • Audio Drama, stripverhaal en fotoroman
 • Role Playing Games, City Games, GPS-spelen en Alternate Reality Games
 • Schrijf je eigen moordspel
 • Voor professionele scenaristen in Vlaanderen en Nederland
 • Starten als zelfstandig Scenarist

schrijven, scenario, script, film, tv, series, games, spellen, toneel, theater, scenarist, leren, centrum voor afstandsonderwijs, cursus, thuis

Onze docenten

Patrick Bernauw

Van televisiereeksen en toneelstukken tot luisterspelen en romans, docent Creatief Schrijven Patrick Bernauw heeft zijn hele leven gewijd aan de nobele kunst van het schrijven. Geen uitdaging ging hij tot nu toe uit de weg, wat resulteerde in zijn eigen boek Mysteries van het Lam Gods én een eigen theaterproductiehuis de Scriptomanen. “Ik hou ervan om mijn werk in actie te zien. Zelf regisseren of meespelen in een stuk geeft me enorm veel voldoening.”
 
Al tien jaar lang staat de auteur daarom ook op het podium voor de klas om zijn tricks of the trade door te geven aan de studenten van het Centrum Voor Avondonderwijs. “Lesgeven boeit me en sluit voor mij perfect aan bij wat ik doe”, besluit hij.

Studeren waar en wanneer je wilt.

Online begeleiding van een professional.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Goed om te weten over deze cursus Scenarioschrijver

Waarom is deze thuisstudie iets voor mij?
Een voorstelling op school, een kortfilm, een theaterstuk van het amateurgezelschap in jouw gemeente,… Een sterk scenario is altijd een must. Dankzij levensechte personages, herkenbare situaties of een onverwachte plot twists zorg je er namelijk voor dat toeschouwers de hele tijd op het puntje van hun stoel zitten. Met deze cursus tover jij binnenkort de meest spannende en straffe scenario’s uit je mouw. Echt iets voor jou!
Heb ik voorkennis nodig om deze thuisstudie te volgen?
Iedereen kan deze thuisstudie volgen. Je hebt geen voorkennis nodig.
Wat is het verschil met de groepsles Scenarioschrijver?
Deze thuisstudie biedt jou het maximum aan flexibiliteit en comfort. Jij studeert met ruimte voor je werk, je gezin en je hobby’s. Jij studeert waar en wanneer je maar wil, helemaal op je eigen tempo en op je eigen manier. 's Avonds in de zetel? 's Ochtends in de trein? Op vakantie? In de tuin? Jij kiest! Qua inhoud is de groepsles Scenarioschrijver vergelijkbaar. Ook de diploma's van de thuisstudie en de groepsles hebben dezelfde waarde.
Is de thuisstudie puur theoretisch? Hoe leer ik de praktijk?
Deze thuisstudie bestaat uit meer dan theorie alleen. De cursus bevat ook praktische oefeningen en opdrachten. Die stuur je naar je docent via het interactief studentenplatform. Jouw docent bezorgt je dan praktijkgerichte feedback. Bovendien moedigen we je aan om tijdens je thuisstudie stage te lopen. Op stage pas je de leerstof actief in de praktijk toe. Neem contact op met onze opleidingsconsulenten voor meer informatie over de stage.
Kan ik me na deze thuisstudie nog verder specialiseren?
Absoluut, we hebben een ruim aanbod aan cursussen rond de thema’s Kunst & Cultuur of Marketing & Communicatie. Check het aanbod, schrijf je in en word expert!

PRAKTISCHE INFO

Studieverloop

Je kan direct aan de slag na je inschrijving! De digitale cursus staat binnen de minuut op jouw profielpagina en op het online studentenplatform. De papieren versie gaat onmiddellijk op de post. Die weet je snel te vinden bij jou thuis in de brievenbus. Je krijgt een jaar lang online begeleiding van een gepassioneerd topdocent die al tientallen werken schreef, van kortverhalen tot shows. Je staat er dus niet alleen voor! Dankzij de flexibiliteit van een thuisstudie studeer je waar en wanneer je maar wil. Pas als je er helemaal klaar voor bent, leg je examen af. Dat is absolute vrijheid! Geslaagd voor het examen? Proficiat, jij ontvangt het diploma Scenarioschrijver!

Benodigde materialen

Je ontvangt speciaal ontwikkeld cursusmateriaal in een praktische map. Jouw persoonlijke docent stelde de cursus op maat samen. Naast theorie bevat de cursus ook oefeningen om de leerstof beter in de vingers te krijgen. Overloop de oefeningen zeker eens met je docent via het interactief studentenplatform. Zo begin je goed voorbereid aan het examen.

De cursus is volledig. Je hebt geen extra boeken nodig. Je hebt meteen alles in huis voor een vlotte thuisstudie Scenarioschrijver.

Praktijkervaring en stage

Wil je jouw kennis uit de opleiding Scenarioschrijver al tijdens het studeren omzetten in de praktijk? Volg dan een stage bij een toneelvereniging, productiehuis of mediabedrijf. Daar werk je actief mee aan scenario´s, sprokkel je concrete werkervaring en leer je nieuwe mensen uit het werkveld kennen. Dat komt later zeker en vast van pas als je op zoek gaat naar een baan als Scenarist.

Je mag de periode, plek en duur van de stage zelf kiezen. Heb je een leerrijke stageplaats gevonden? Vraag dan bij je opleidingsconsulent een stageovereenkomst aan. Dit document vul je samen met je stagegever in en bezorg je terug aan ons. Je kan daarna direct aan de slag, met een maximum van 300 stage-uren. Zorg dat je alles hebt afgerond voor het behalen van je diploma. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Op het einde van je studie maak je een eindopdracht waarin je al jouw kennis en vaardigheden verwerkt. Jouw docent beoordeelt die opdracht. Scoor je minstens 60%? Gefeliciteerd, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het diploma Scenarioschrijver. Hiermee solliciteer je meteen bij een productiehuis of mediabedrijf voor een droombaan als Scenarist. Wil je als zelfstandig Scenarist aan de slag? Kijk dan hier voor meer informatie over het kunstenaarsstatuut.

schrijven, scenario, script, film, tv, series, games, spellen, toneel, theater, scenarist, leren, centrum voor afstandsonderwijs, cursus, thuis

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Afstandsonderwijs

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs is de belangrijkste opleidingsverstrekker van opleidingen in afstandsonderwijs in Vlaanderen. Door de jarenlange ervaring heeft de school een groot en gebalanceerd opleidingsaanbod uitgebouwd met relevante opleidingen voor de arbeidsmarkt. Je geniet van voordelig inschrijvingsgeld omdat je gebruik kan maken van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Kiezen voor het Centrum Voor Afstandsonderwijs is kiezen voor flexibel studeren waarbij je toch persoonlijk begeleid wordt door gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Je betaalt voor je opleiding Scenarioschrijver maar 219.00 euro. Hiervoor krijg je allereerst een uitgebreid en gedetailleerd cursusboek. Je geniet verder een jaar lang van professionele online begeleiding door een gepassioneerd scenarioschrijver. Je krijg ten slotte ook vrij toegang tot ons online studentenplatform én de mogelijkheid om binnen een termijn van vijf jaar gratis examen af te leggen. Alles voor een geslaagde thuisstudie Scenarioschrijver!

Kortingen, subsidies en voordelen

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs, onderdeel van de Ondernemersschool bv, is één van de grootste opleidingsverstrekkers voor volwassenen van de Benelux. Ze organiseert professionele opleidingen voor cursisten uit de hele wereld via het systeem van afstandsonderwijs. Wie bij ons les heeft gevolgd kan zich aansluiten bij de Wellnessfederatie vzw; deze erkende beroepsvereniging zetelt in de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO. De onderwijsinstelling is ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat de onderwijsinstelling voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Bovendien voldoet het Centrum Voor Afstandsonderwijs aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 én is ze geregistreerd dienstverlener van de Vlaamse overheid in het kader van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Tot slot kan iedereen die les heeft gevolgd aan onze onderwijsinstelling vrijstellingen bekomen of vervolgopleidingen volgen bij het Centrum Voor Beroepskwalificatie vzw en het Centrum Voor Avondonderwijs vzw. Lees hier meer over de erkenningen en registraties.
Inschrijven
Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met de studenten. Ook legt de docent goed de nadruk op wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

Laatste weetjes over Scenarioschrijver

InschrijvenContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS