Cursus

OPLEIDING

Rouw- en Verliesconsulent

Wil jij...

 1. mensen in moeilijke emotionele situaties terug een toekomstperspectief geven
 2. jouw sterke schouders inzetten om anderen erbovenop te helpen
 3. een job waarin empathie en people skills centraal staan
 4. meer klanten aanspreken door jouw aanbod als coach uit te breiden
 5. studeren op eigen tempo, met ruimte voor je werk, je gezin en je hobby's

Rouw- en Verliesconsulent, een beroep met toekomst!

Zoals geluk en liefde is ook verlies een deel van het leven. Toch worden we er vaak onverwacht mee geconfronteerd. Een plots verlies overweldigt, verstart en maakt krachtige emoties los. Wanhoop en verdriet zijn moeilijk om te overwinnen op je eentje. Wil jij vrienden, familieleden of cliënten helpen groeien naar een nieuwe toekomst? Volg dan de thuisstudie Rouw- en Verliesconsulent en bouw een brug over de pijnlijke kloof van verdriet en rouw.

Deze cursus is er voor professionele hulpverleners én voor mensen die in hun eigen leven te maken krijgen met een treurig afscheid. Je leert begrijpen, aanvoelen en bevrijden. Jij geeft hoop en toekomstperspectief. Net die dingen die voor rouwenden niet vanzelfsprekend zijn. Jij begrijpt wat rouw is en wat rouwverwerking betekent. Zo ben jij de sleutel tot herstel.
 • Studeer thuis op je eigen tempo
 • Persoonlijke begeleiding gegarandeerd
 • Up to date en praktijkgerichte cursus
 • Voordeligste lesgeld van België

  Diploma

  Thuisstudie

  3-6 maanden

  249.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk Inschrijven

JE KUNT ELKE DAG STARTEN

Ontdek ook onze
groepscursussen

PROGRAMMA

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Zelfstandig rouw- en verliesconsulent
 • Rouw- en verliesconsulent in een centrum voor stervensbegeleiding

Vaardigheden en skills

 • Perfect weten welke emoties bij verlies en rouw komen kijken
 • Klanten of mensen in je omgeving behulpzaam begeleiden in hun rouwproces
 • Hoop en toekomstperspectief bieden aan rouwenden
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • De vijf stadia van verdriet
 • Verschillende aspecten van verlies en rouw
 • De rouwtaken of rouwfasen
 • Mogelijke emoties en reacties na verlies
 • Verschillende soorten verlies
 • Rouw op de school en op het werk
 • Factoren die rouwverwerking beïnvloeden
 • Deelneming betuigen
 • Hulpverlening aan nabestaanden
 • Rituelen en andere remedies

Onze docenten

Chantal van de Walle

Chantal van de Walle heeft naast een eigen praktijk waarin ze mensen vanuit een psychologische aanpak begeleidt in hun leven, ook de cursus Rookstopconsulent geschreven voor het Centrum Voor Afstandsonderwijs. Ze doceert de opleiding niet enkel omdat ze beroepsmatig de kennis heeft om mensen vakkundig te begeleiden, te stimuleren en te motiveren, maar omdat ze zelf een hele boel ervaring heeft binnen haar vakgebied.
 
“Mijn stijl van lesgeven zou ik willen omschrijven als instructief, maar altijd met een grote eindverantwoordlijkheid voor de student zelf. Als docent reik je kennis aan die op verschillende manieren door de student eigen gemaakt kan worden”, meent ze. “Dat de student zelf aan de slag gaat met de aangeboden stof en deze zelf verwerkt, is erg belangrijk.” Stoppen met roken moet je immers zelf doen, maar docente Chantal helpt je alvast op de goede weg!

Studeren waar en wanneer je wilt.

Online begeleiding van een professional.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Goed om te weten over deze cursus Rouw- en Verliesconsulent

Wanneer kan ik starten met een thuisstudie?
Je start met een thuisstudie wanneer je zelf wilt. Je kan na je inschrijving dezelfde dag al online starten met de cursus Rouw- en Verliesconsulent. De gedrukte cursusmap gaat onmiddelijk op de post en deze ontvang je snel thuis. Dankzij de flexibiliteit van een thuisstudie studeer je waar en wanneer je wil. Je krijgt een jaar lang begeleiding van een docent via een online platform, dus je staat er niet alleen voor!
Waarom kiezen voor een thuisstudie?
Het grote voordeel van een thuisstudie is de flexibiliteit. Je studeert waar en wanneer je wilt. Je kiest zelf hoe lang je over de opleiding doet (je kan bij ons op school examen afleggen tot 5 jaar na start van de opleiding) en combineert je studie dus makkelijk met een job en/of gezin!
Wat is de leeftijd van de cursisten?
Wij hebben een heel uiteenlopend publiek, ook wat leeftijd betreft. Er zijn cursisten die recht van de schoolbanken komen en alsnog een andere richting uitwillen of hun kennis willen uitbreiden, jonge mensen die na een carrière van een aantal jaren een switch willen maken of zelfstandige worden, en veertigers of vijftigers die naar het einde van hun loopbaan nog graag iets anders willen gaan doen. Daarnaast hebben we ook enkele cursussen die puur hobbygericht zijn. Minderjarigen kunnen ook deelnemen, mits toestemming van de ouders.
Hoe schrijf ik in voor een opleiding?
Dat kan op één van onze secretariaten of gewoon online door het inschrijvingsformulier in te vullen en een betaling uit te voeren.
Wanneer is mijn inschrijving definitief?
Je inschrijving is definitief als je je hebt aangemeld en wij een betaling ontvangen hebben. Je krijgt van ons dan een bevestigingsmail met alle praktische info zoals de log-in voor het studentenplatform.
Wat als ik tijdens het studeren van mijn thuiscursus een vraag heb over de leerstof?
Je krijgt een jaar lang begeleiding van een ervaren docent, dit is inbegrepen in het cursusgeld. Via een studentenplatform kan je vragen stellen aan je docent, maak je oefeningen en dien je taken in. Deze begeleiding kan indien je dit wil nog verlengd worden.
Wat krijg ik thuisgestuurd?

Je ontvangt speciaal ontwikkeld cursusmateriaal in een praktische map. Jouw persoonlijke docent stelde de cursus op maat samen. Naast theorie bevat de cursus ook oefeningen om de leerstof beter in de vingers te krijgen. Overloop de oefeningen zeker eens met je docent via het interactief studentenplatform. Zo begin je goed voorbereid aan de eindopdracht.

De cursus is volledig. Je hebt geen extra boeken nodig. Je hebt meteen alles in huis voor een vlotte thuisstudie {$course.CourseName}.

Wat verandert er in september 2018 als ik zelfstandige wil worden?
Vanaf september 2018 moet je geen examen meer afleggen bij de Centrale Examencommissie in Brussel om een officieel attest Bedrijfsbeheer te behalen. Dit is dus een groot voordeel; je kan het diploma gewoon aan onze school behalen. Kennis van bedrijfsbeheer geeft je een grote voorsprong op je concurrenten in de uitbouw van je bedrijf of zelfstandige activiteit. Naar klanten toe is dit een écht kwaliteitsbewijs.
Waar en wanneer leg ik examen af?
Na het instuderen van je cursus leg je het examen Rouw- en Verliesconsulent af op één van onze examenlocaties. Heb je minstens 60% behaald, dan ben je geslaagd en ontvang je per post het diploma Rouw- en Verliesconsulent. Hiermee kan je dan meteen solliciteren voor je droombaan als {course.professionName}. Wil je als zelfstandige je eigen zaak starten, dan heb je ook het attest Bedrijfsbeheer nodig. Je volgt hiervoor onze opleiding en legt het examen af bij de Centrale Examencommissie (vanaf september 2018 kan je dit ook gewoon bij onze school afleggen).

PRAKTISCHE INFO

Studieverloop

Je kan direct aan de slag na je inschrijving! De digitale cursus staat binnen 1 minuut op jouw profielpagina en op het online studentenplatform. De papieren versie gaat meteen op de post. Die ligt dus snel bij jou thuis in de brievenbus. Dankzij de flexibiliteit van een thuisstudie studeer je waar en wanneer je wil. Je staat er trouwens nooit alleen voor. Je krijgt namelijk een jaar lang online begeleiding van een gepassioneerd vakdocent met een eigen coachingspraktijk. Als je er klaar voor bent, lever je een eindopdracht in. Geslaagd voor deze eindproef? Dan ontvang je het diploma Rouw- en Verliesconsulent.

Benodigde materialen

Je ontvangt speciaal ontwikkeld cursusmateriaal in een praktische map. Jouw persoonlijke docent stelde de cursus op maat samen. Naast theorie bevat de cursus ook oefeningen om de leerstof beter in de vingers te krijgen. Overloop de oefeningen zeker eens met je docent via het interactief studentenplatform. Zo begin je goed voorbereid aan de eindopdracht.

De cursus is volledig. Je hebt geen extra boeken nodig. Je hebt meteen alles in huis voor een vlotte thuisstudie Rouw- en Verliesconsulent.

Praktijkervaring en stage

Wil je jouw kennis uit de opleiding Rouw- en Verliesconsulent in de praktijk omzetten? Volg dan een stage, bijvoorbeeld bij een centrum voor stervensbegeleiding. Daar doe je concrete werkervaring op en bouw je aan een professioneel netwerk. Dat vergroot je kansen om aan de slag te gaan als Rouw- en Verliesconsulent.

Kies zelf de plaats, periode en duur van je stage. Heb je een stageplaats gevonden? Vraag dan bij je opleidingsconsulent een stageovereenkomst aan. Samen met je stagegever leg je in deze overeenkomst enkele praktische afspraken vast. Je loopt in totaal maximaal 300 uur stage.

Een stage is een handig opstapje naar een boeiende carrière als Rouw- en Verliesconsulent. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Op het einde van je studie maak je een eindopdracht. Jouw docent beoordeelt die opdracht. Scoor je minstens 60%? Proficiat, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het diploma Rouw- en Verliesconsulent. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Rouw- en Verliesconsulent. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de thuisstudie Start je eigen zaak te volgen. Die cursus stoomt jou klaar voor je nieuwe avontuur.

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Afstandsonderwijs

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs is de belangrijkste opleidingsverstrekker van opleidingen in afstandsonderwijs in Vlaanderen. Door de jarenlange ervaring heeft de school een groot en gebalanceerd opleidingsaanbod uitgebouwd met relevante opleidingen voor de arbeidsmarkt. Je geniet van voordelig inschrijvingsgeld omdat je gebruik kan maken van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Kiezen voor het Centrum Voor Afstandsonderwijs is kiezen voor flexibel studeren waarbij je toch persoonlijk begeleid wordt door gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Je betaalt voor je opleiding Rouw- en Verliesconsulent maar 249.00 euro. Hiervoor krijg je een uitgebreid en gedetailleerd cursusboek. Daarnaast geniet je een jaar lang van professionele online begeleiding door een absolute topdocent met veel expertise op het vlak van rouwverwerking. Bovendien krijg je ook toegang tot ons online studentenplatform. Zo heb je alles bij de hand om je thuisstudie met succes te doorlopen.

Kortingen, subsidies en voordelen

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs, onderdeel van de Ondernemersschool bv, is één van de grootste opleidingsverstrekkers voor volwassenen van de Benelux. Ze organiseert professionele opleidingen voor cursisten uit de hele wereld via het systeem van afstandsonderwijs. Wie bij ons les heeft gevolgd kan zich aansluiten bij de Wellnessfederatie vzw; deze erkende beroepsvereniging zetelt in de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO. De onderwijsinstelling is ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat de onderwijsinstelling voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Bovendien voldoet het Centrum Voor Afstandsonderwijs aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 én is ze geregistreerd dienstverlener van de Vlaamse overheid in het kader van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Tot slot kan iedereen die les heeft gevolgd aan onze onderwijsinstelling vrijstellingen bekomen of vervolgopleidingen volgen bij het Centrum Voor Beroepskwalificatie vzw en het Centrum Voor Avondonderwijs vzw. Lees hier meer over de erkenningen en registraties.
Inschrijven
Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met zijn studenten. Hij legt goed de nadruk wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

Laatste weetjes over Rouw- en Verliesconsulent

InschrijvenContact

ONZE OPLEIDINGEN

Meer dan 6000 studenten volgen elk jaar één van de 35O verschillende opleidingen. Je kan kiezen voor een basisopleiding, een vervolmakingscursus of een totaalpakket waarmee je start als een echte Pro.

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS