Cursus

OPLEIDING

Paardenfokker

Wil jij...

 1. jouw favoriete paard een gezinnetje laten stichten
 2. op een veilige, verantwoorde en diervriendelijke manier veulens leren fokken
 3. alles leren over kweekprogramma’s, stambomen en erfelijke aandoeningen
 4. de regelgeving en het registratieproces voor paardenfokkers op je duimpje kennen
 5. thuis op eigen tempo studeren, met online ondersteuning van een rasechte dierenvriend

Paardenfokker, een beroep met toekomst!

Paarden fokken is een enorm interessante maar eveneens drukke bezigheid. Naast de dagelijkse verzorging van een paard, de vereisten waaraan je als fokker moet voldoen en alle andere vereisten die een paard moet hebben, moet je goed de genetica van het paard kunnen onderzoeken. Op die manier fok je met succes volbloed prijzenwinnaars!

Dankzij deze cursus word jij niet enkel een expert op het gebied van formidabel presterende en prachtig ogende, gezonde volbloeden, maar leer je ook hoe je een winstgevend bedrijf moet opstarten en uitbaten.
 • Studeer thuis op je eigen tempo
 • Persoonlijke begeleiding gegarandeerd
 • Up to date en praktijkgerichte cursus
 • Voordeligste lesgeld van België

  Diploma

  Thuisstudie

  3-6 maanden

  249.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

JE KUNT ELKE DAG STARTEN

Ontdek ook onze
groepscursussen

PROGRAMMA

paardenfokker, roskammen, hoeven, gebit, paardenvoeding, manege, paard rijinstructeur, manegehouder, paardenverzorging, paardenras, paarden

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Start je eigen zaak
 • Word werknemer bij een paardenfokker in je buurt

Vaardigheden en skills

 • Leer alles over het fokproces van begin tot einde
 • Schaaf je kennis over paarden bij
 • Ontdek hoe je een succesvol bedrijf opstart, uitbaat en winstgevend maakt
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Hoe start je vanaf nul een paardenfokkerij op
 • Wat heb je precies nodig en aan welke vereisten moet je fokkerij voldoen
 • Welk paard gebruik je het best voor je fokprogramma
 • Hoe zit het met de genetische structuur van je paard
 • Leer paarden beter kennen: het gedrag
 • Welke aandoeningen komen voor bij paarden en hoe voorkom je deze
 • Reguleringen en wetgevingen omtrent paardenfokkerijen
 • Verschillende manieren om je merrie te dekken
 • Zwangerschap en de geboorte van het veulen
 • Een overzicht van alle raspaarden met hun eigenschappen

paardenfokker, roskammen, hoeven, gebit, paardenvoeding, manege, paard rijinstructeur, manegehouder, paardenverzorging, paardenras, paarden

Studeren waar en wanneer je wilt.

Online begeleiding van een professional.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Goed om te weten over deze cursus Paardenfokker

Waarom is deze thuisstudie iets voor mij?
Deze thuisstudie is perfect als je jouw favoriete huisdieren een gezinnetje wil laten stichten. Ook als je op een veilige, verantwoorde en diervriendelijke manier veulens willen leren kweken, ben je hier aan het juiste adres. Met deze thuisstudie ga je aan de slag met je passie voor dieren. Echt iets voor jou!
Heb ik voorkennis nodig om deze thuisstudie te volgen?
Om de merrie en de pasgeboren veulens de zorg te bieden die ze nodig hebben, is het belangrijk dat je al enige ervaring met paarden hebt.
Mag ik na deze cursus paarden fokken voor verkoop?
Om paarden te fokken voor verkoop aan andere particulieren heb je een erkenning nodig. Leer meer over de wettelijke bepalingen in de cursus en neem contact op met PaardenPunt Vlaanderen voor meer info over de voorwaarden en de registratieprocedure.
Is de thuisstudie puur theoretisch? Hoe leer ik de praktijk?
Deze thuisstudie bestaat uit meer dan theorie alleen. De cursus bevat ook praktische oefeningen om je kennis te testen. Die oefeningen stuur je naar je docent via het interactief studentenplatform. Jouw docent bezorgt je dan praktijkgerichte feedback. Bovendien moedigen we je aan om tijdens je thuisstudie stage te lopen bij een erkend fokker. Daar pas je de leerstof actief in de praktijk toe. Neem contact op met onze opleidingsconsulenten voor meer informatie over de stage.
Kan ik me na deze thuisstudie nog verder specialiseren?
Jazeker, we hebben een beestig aanbod aan cursussen rond het thema Dierenverzorging. Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen!

PRAKTISCHE INFO

Studieverloop

Je kan direct aan de slag na je inschrijving! De digitale cursus staat meteen op jouw profielpagina. De papieren versie gaat onmiddellijk op de post en deze ontvang je snel thuis. Dankzij de flexibiliteit van een thuisstudie studeer je waar en wanneer je wil. Je krijgt een jaar lang begeleiding van een gepassioneerd topdocent via een online platform, dus je staat er niet alleen voor! Als je er klaar voor bent, leg je examen af op één van onze examenlocaties en als je slaagt, ontvang je het diploma!

Benodigde materialen

Je ontvangt speciaal ontwikkeld, losbladig lesmateriaal in een handige opbergmap. Je hoeft geen extra boeken aan te schaffen en hebt dus meteen alles in huis om van je thuisstudie Paardenfokker een succes te maken. Je hebt een oefenboek met daarin op het einde van elk hoofdstuk oefenvragen die je een perfect beeld geven van het examen. Deze oefeningen neem je samen met je persoonlijke docent door.

Praktijkervaring en stage

Wil je jouw kennis uit de opleiding Paardenfokker in de praktijk omzetten? Volg dan een stage. Je doet concrete werkervaring op, gebruikt de leerstof echt in de praktijk, en bouwt je netwerk verder uit. Handig voor later, want zo vergroot je ook je kansen om aan de slag te gaan als paardenfokker.

Je mag de periode, plek en duur zelf kiezen. Heb je je ideale stageplaats gevonden, vraag dan bij je opleidingsconsulent een stageovereenkomst aan. Deze vul je dan samen met je stagegever in en bezorg je terug aan ons. Je kan dan direct aan de slag, met een maximum van 300 stage-uren. Zorg dat je alles hebt afgerond voor het behalen van je diploma. Zo ben je helemaal vertrokken voor je toekomstige carrière als paardenfokker.

Examen en diploma

Na het instuderen van je cursus leg je het examen Paardenfokker af op één van onze examenlocaties. Heb je minstens 60% behaald, dan ben je geslaagd en ontvang je per post het diploma Paardenfokker. Hiermee kan je dan meteen solliciteren voor je droombaan als paardenfokker. Wil je als zelfstandige starten en succesvol je business verwezenlijken? Schrijf je dan in voor de gratis opleiding Starterslab waarin je handige tips & tricks voorgeschoteld krijgt om snel je eigen zaak te starten, strategisch de markt te veroveren en uit te groeien tot topondernemer.

paardenfokker, roskammen, hoeven, gebit, paardenvoeding, manege, paard rijinstructeur, manegehouder, paardenverzorging, paardenras, paarden

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Afstandsonderwijs

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs is de belangrijkste opleidingsverstrekker van opleidingen in afstandsonderwijs in Vlaanderen. Door de jarenlange ervaring heeft de school een groot en gebalanceerd opleidingsaanbod uitgebouwd met relevante opleidingen voor de arbeidsmarkt. Je geniet van voordelig inschrijvingsgeld omdat je gebruik kan maken van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Kiezen voor het Centrum Voor Afstandsonderwijs is kiezen voor flexibel studeren waarbij je toch persoonlijk begeleid wordt door gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Je betaalt voor je opleiding Paardenfokker maar 249.00 euro. Hiervoor krijg je het geïllustreerde cursusboek, de professionele begeleiding van je docent gedurende één jaar, levenslange toegang tot het online studentenplatform én de mogelijkheid om binnen een termijn van vijf jaar gratis examen af te leggen op één van onze examenlocaties! Alles voor een ideale start!

Kortingen, subsidies en voordelen

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs, onderdeel van de Ondernemersschool bv, is één van de grootste opleidingsverstrekkers voor volwassenen van de Benelux. Ze organiseert professionele opleidingen voor cursisten uit de hele wereld via het systeem van afstandsonderwijs. Wie bij ons les heeft gevolgd kan zich aansluiten bij de Wellnessfederatie vzw; deze erkende beroepsvereniging zetelt in de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO. De onderwijsinstelling is ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat de onderwijsinstelling voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Bovendien voldoet het Centrum Voor Afstandsonderwijs aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 én is ze geregistreerd dienstverlener van de Vlaamse overheid in het kader van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Tot slot kan iedereen die les heeft gevolgd aan onze onderwijsinstelling vrijstellingen bekomen of vervolgopleidingen volgen bij het Centrum Voor Beroepskwalificatie vzw en het Centrum Voor Avondonderwijs vzw. Lees hier meer over de erkenningen en registraties.
paardenfokker, roskammen, hoeven, gebit, paardenvoeding, manege, paard rijinstructeur, manegehouder, paardenverzorging, paardenras, paarden
Inschrijven
Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met de studenten. Ook legt de docent goed de nadruk op wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

InschrijvenContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS