Cursus

OPLEIDING

Onderwijsassistent

Wil jij...

 1. de onmisbare kracht in de klas worden
 2. leerkrachten assisteren op vlak van administratie
 3. een helpende hand op school zijn die toezicht houdt, klasuitstappen mee in goede banen leidt en praktische zaken regelt
 4. leerlingen die een extra woordje uitleg nodig hebben ondersteuning op maat bieden
 5. een leuke en afwisselende job vinden met een dankbaar doelpubliek

Onderwijsassistent, een beroep met toekomst!

De onderwijssector is een boeiende omgeving met tal van toekomstmogelijkheden. De klassen groeien jaar na jaar en iedere juf of meester kan een helpende hand gebruiken. Tijdens deze cursus ontdek je hoe je er mee voor zorgt dat alles vlot verloopt en dat de kinderen in optimale omstandigheden les kunnen volgen.

Als onderwijsassistent ondersteun je een leraar of onderwijsteam. Je kan hierbij zowel de vaste assistent zijn van één klas als aan de slag gaan met individuele leerlingen. Je hebt vooral een opvoedkundige rol en helpt leerlingen bij hun taken. Daarnaast voorzie je ook het lesmateriaal, help je bij de ontwikkeling van de lessen en geef je extra uitleg bij opdrachten. Zo groei je in geen tijd uit tot een onmisbare rechterhand!
 • Studeer thuis op je eigen tempo
 • Persoonlijke begeleiding gegarandeerd
 • Up to date en praktijkgerichte cursus
 • Voordeligste lesgeld van België

  Diploma

  Thuisstudie

  3-6 maanden

  249.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

JE KUNT ELKE DAG STARTEN

Ontdek ook onze
groepscursussen

PROGRAMMA

onderwijsassistent, onderwijs, school, hulpleerkracht, onderwijsteam, leerkracht, pedagoog, pedagogie, opvoeden, opvoedkunde, klasmanagement, opvoedingstips, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Onderwijsassistent
 • Hulpleerkracht
 • Zorgleerkracht

Vaardigheden en skills

 • Je weet hoe je best met kinderen omgaat en hoe je een boodschap overbrengt.
 • Je kan voor elk vak een geschikte leerstrategie bepalen op maat van een groep of individuele leerlingen.
 • Je begrijpt alles van de administratie op school en je kan vlot helpen bij het organiseren van activiteiten.
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Ontwikkelingsfasen van het kind
 • Omgaan met leer- en gedragsproblemen
 • Communicatie en sociale vaardigheden
 • Pedagogiek: de rol van onderwijs en opvoeding
 • Gezondheid en algemeen welzijn van het kind
 • Didactiek: leertheorieën, werkvormen, evaluatie, klasmanagement...
 • Methodiek
 • Leerstrategieën
 • Administratie op school
 • Organisatie en structuur in het Belgische onderwijssysteem

onderwijsassistent, onderwijs, school, hulpleerkracht, onderwijsteam, leerkracht, pedagoog, pedagogie, opvoeden, opvoedkunde, klasmanagement, opvoedingstips, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Onze docenten

Kim Lemmen

Na haar studies in Nederland heeft onze docente Kim Lemmen, haar masteropleiding sociologie in Leuven voltooid. Nadien heeft ze verschillende onderwijsopdrachten gehad, gaande van huiswerkbegeleider tot docente in het volwassenonderwijs.
“Dankzij al die ervaring heb ik naast mijn gewone jobs ook veel van mijn tijd gestoken in het ontwikkelen van lesmateriaal voor sociaalpedagogische vakken aan diverse opleidingsinstituten”, zo vertelt Kim. Aan

Studeren waar en wanneer je wilt.

Online begeleiding van een professional.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Goed om te weten over deze cursus Onderwijsassistent

Wanneer kan ik starten met een thuisstudie?
Je start met een thuisstudie wanneer je zelf wilt. Je kan na je inschrijving dezelfde dag al online starten met de cursus Onderwijsassistent. De gedrukte cursusmap gaat onmiddelijk op de post en deze ontvang je snel thuis. Dankzij de flexibiliteit van een thuisstudie studeer je waar en wanneer je wil. Je krijgt een jaar lang begeleiding van een docent via een online platform, dus je staat er niet alleen voor!
Waarom kiezen voor een thuisstudie?
Het grote voordeel van een thuisstudie is de flexibiliteit. Je studeert waar en wanneer je wilt. Je kiest zelf hoe lang je over de opleiding doet (je kan bij ons op school examen afleggen tot 5 jaar na start van de opleiding) en combineert je studie dus makkelijk met een job en/of gezin!
Wat is de leeftijd van de cursisten?
Wij hebben een heel uiteenlopend publiek, ook wat leeftijd betreft. Er zijn cursisten die recht van de schoolbanken komen en alsnog een andere richting uitwillen of hun kennis willen uitbreiden, jonge mensen die na een carrière van een aantal jaren een switch willen maken of zelfstandige worden, en veertigers of vijftigers die naar het einde van hun loopbaan nog graag iets anders willen gaan doen. Daarnaast hebben we ook enkele cursussen die puur hobbygericht zijn. Minderjarigen kunnen ook deelnemen, mits toestemming van de ouders.
Hoe schrijf ik in voor een opleiding?
Dat kan op één van onze secretariaten of gewoon online door het inschrijvingsformulier in te vullen en een betaling uit te voeren.
Wanneer is mijn inschrijving definitief?
Je inschrijving is definitief als je je hebt aangemeld en wij een betaling ontvangen hebben. Je krijgt van ons dan een bevestigingsmail met alle praktische info zoals de log-in voor het studentenplatform.
Wat als ik tijdens het studeren van mijn thuiscursus een vraag heb over de leerstof?
Je krijgt een jaar lang begeleiding van een ervaren docent, dit is inbegrepen in het cursusgeld. Via een studentenplatform kan je vragen stellen aan je docent, maak je oefeningen en dien je taken in. Deze begeleiding kan indien je dit wil nog verlengd worden.
Wat krijg ik thuisgestuurd?

Je ontvangt speciaal ontwikkeld, losbladig lesmateriaal in een handige opbergmap. Je hoeft geen extra boeken aan te schaffen en hebt dus meteen alles in huis om van je thuisstudie {$course.CourseName} een succes te maken. Je hebt een oefenboek met daarin op het einde van elk hoofdstuk oefenvragen die je een perfect beeld geven van het examen. Deze oefeningen neem je samen met je persoonlijke docent door.

Wat verandert er in september 2018 als ik zelfstandige wil worden?
Vanaf september 2018 moet je geen examen meer afleggen bij de Centrale Examencommissie in Brussel om een officieel attest Bedrijfsbeheer te behalen. Dit is dus een groot voordeel; je kan het diploma gewoon aan onze school behalen. Kennis van bedrijfsbeheer geeft je een grote voorsprong op je concurrenten in de uitbouw van je bedrijf of zelfstandige activiteit. Naar klanten toe is dit een écht kwaliteitsbewijs.
Waar en wanneer leg ik examen af?
Na het instuderen van je cursus leg je het examen Onderwijsassistent af op één van onze examenlocaties. Heb je minstens 60% behaald, dan ben je geslaagd en ontvang je per post het diploma Onderwijsassistent. Hiermee kan je dan meteen solliciteren voor je droombaan als {course.professionName}. Wil je als zelfstandige je eigen zaak starten, dan heb je ook het attest Bedrijfsbeheer nodig. Je volgt hiervoor onze opleiding en legt het examen af bij de Centrale Examencommissie (vanaf september 2018 kan je dit ook gewoon bij onze school afleggen).

PRAKTISCHE INFO

Studieverloop

Je kan direct aan de slag na je inschrijving! De digitale cursus staat meteen op jouw profielpagina. De papieren versie gaat onmiddellijk op de post en deze ontvang je snel thuis. Dankzij de flexibiliteit van een thuisstudie studeer je waar en wanneer je wil. Je krijgt een jaar lang begeleiding van een gepassioneerd topdocent via een online platform, dus je staat er niet alleen voor! Als je er klaar voor bent, leg je examen af op één van onze examenlocaties en als je slaagt, ontvang je het diploma!

Benodigde materialen

Je ontvangt speciaal ontwikkeld, losbladig lesmateriaal in een handige opbergmap. Je hoeft geen extra boeken aan te schaffen en hebt dus meteen alles in huis om van je thuisstudie Onderwijsassistent een succes te maken. Je hebt een oefenboek met daarin op het einde van elk hoofdstuk oefenvragen die je een perfect beeld geven van het examen. Deze oefeningen neem je samen met je persoonlijke docent door.

Praktijkervaring en stage

Wil je jouw kennis uit de opleiding Onderwijsassistent in de praktijk omzetten? Volg dan een stage. Je doet concrete werkervaring op, gebruikt de leerstof echt in de praktijk, en bouwt je netwerk verder uit. Handig voor later, want zo vergroot je ook je kansen om aan de slag te gaan als onderwijsassistent.

Naast het examen dat je op school aflegt, dien je ook eindwerk te maken. Hiervoor maak je een keuze tussen een stage of een portfolio-opdracht. Voor beide trajecten is het de bedoeling dat er een aantal (reflectie)opdrachten gemaakt worden. De praktijkopdracht dient te worden ingeleverd voordat je het schriftelijke examen aflegt. Het wordt gelijktijdig met het theoretisch examen nagekeken en dan van een cijfer voorzien. Je krijgt hier dus op voorhand geen feedback op. Je kan dan direct aan de slag, met een maximum van 300 stage-uren. Zorg dat je alles hebt afgerond voor het behalen van je diploma.

Een stage is een handig opstapje naar een mooie carrière als onderwijsassistent. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Na het instuderen van je cursus leg je het examen Onderwijsassistent af op één van onze examenlocaties. Heb je minstens 60% behaald, dan ben je geslaagd en ontvang je per post het diploma Onderwijsassistent. Het diploma dat je haalt, draagt het iso-kwaliteitslabel. We pretenderen niet dat het diploma rechtstreeks toegang geeft tot de onderwijsschalen in het traditioneel onderwijsstelstel. Wel kan je met onze diploma’s jouw beroepskennis aantonen en solliciteren. Hiermee kan je dus effectief starten. Uiteraard spelen voor bepaalde functies ook jouw overige diploma’s, ervaring en voorkennis mee. Wil je als zelfstandige starten en succesvol je business verwezenlijken? Schrijf je dan in voor de gratis opleiding Starterslab waarin je handige tips & tricks voorgeschoteld krijgt om snel je eigen zaak te starten, strategisch de markt te veroveren en uit te groeien tot topondernemer.

onderwijsassistent, onderwijs, school, hulpleerkracht, onderwijsteam, leerkracht, pedagoog, pedagogie, opvoeden, opvoedkunde, klasmanagement, opvoedingstips, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Afstandsonderwijs

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs is de belangrijkste opleidingsverstrekker van opleidingen in afstandsonderwijs in Vlaanderen. Door de jarenlange ervaring heeft de school een groot en gebalanceerd opleidingsaanbod uitgebouwd met relevante opleidingen voor de arbeidsmarkt. Je geniet van voordelig inschrijvingsgeld omdat je gebruik kan maken van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Kiezen voor het Centrum Voor Afstandsonderwijs is kiezen voor flexibel studeren waarbij je toch persoonlijk begeleid wordt door gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Je betaalt voor je opleiding Onderwijsassistent maar 249.00 euro. Hiervoor krijg je het geïllustreerde cursusboek, de professionele begeleiding van je docent gedurende één jaar, levenslange toegang tot het online studentenplatform én de mogelijkheid om binnen een termijn van vijf jaar gratis examen af te leggen op één van onze examenlocaties! Alles voor een ideale start!

Kortingen, subsidies en voordelen

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs, onderdeel van de Ondernemersschool bv, is één van de grootste opleidingsverstrekkers voor volwassenen van de Benelux. Ze organiseert professionele opleidingen voor cursisten uit de hele wereld via het systeem van afstandsonderwijs. Wie bij ons les heeft gevolgd kan zich aansluiten bij de Wellnessfederatie vzw; deze erkende beroepsvereniging zetelt in de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO. De onderwijsinstelling is ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat de onderwijsinstelling voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Bovendien voldoet het Centrum Voor Afstandsonderwijs aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 én is ze geregistreerd dienstverlener van de Vlaamse overheid in het kader van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Tot slot kan iedereen die les heeft gevolgd aan onze onderwijsinstelling vrijstellingen bekomen of vervolgopleidingen volgen bij het Centrum Voor Beroepskwalificatie vzw en het Centrum Voor Avondonderwijs vzw. Lees hier meer over de erkenningen en registraties.
onderwijsassistent, onderwijs, school, hulpleerkracht, onderwijsteam, leerkracht, pedagoog, pedagogie, opvoeden, opvoedkunde, klasmanagement, opvoedingstips, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs
Inschrijven
Randy Randy
Kieldrecht

Ik heb deze cursus met heel veel plezier beleefd, ik kon steeds terecht bij docent, de consulenten, de site. Ik ben een heel tevreden over dat ik deze stap toch heb gezet.

Laatste weetjes over Onderwijsassistent

InschrijvenContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS