Cursus

OPLEIDING

Kattenfokker

Wil jij...

 1. jouw favoriete poezen een gezinnetje laten stichten
 2. op een veilige, verantwoorde en diervriendelijke manier kleine kittens leren fokken
 3. alles leren over kweekprogramma’s, stambomen en erfelijke aandoeningen
 4. de regelgeving en het registratieproces voor kattenfokkers op je duimpje kennen
 5. thuis op eigen tempo studeren, met online ondersteuning van een rasechte kattenkenner

Kattenfokker, een beroep met toekomst!

Begin jij spontaan te spinnen als je katten ziet? Katten zijn liefdevolle en eigenwijze beestjes. Elke kat heeft zijn eigen karakter en over het algemeen zijn ze zelfstandiger dan honden. Als kattenfokker is het dus belangrijk te weten hoe je omgaat met kleine kittens.

Deze cursus zet alles voor jou op een rijtje: van de verschillende kattenrassen, over stambomen, benodigdheden om goed voor je katten te zorgen tot het programma van je fokkerij. Je leert ook alles over het gedrag van de kat én hoe je aandoeningen vermijdt door de genetische kaart van de kat te bestuderen.

Zo leer jij op een verantwoorde manier je eigen kattenfokkerij op te starten.
 • Studeer thuis op je eigen tempo
 • Persoonlijke begeleiding gegarandeerd
 • Up to date en praktijkgerichte cursus
 • Voordeligste lesgeld van België

  Diploma

  Thuisstudie

  3-6 maanden

  249.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

JE KUNT ELKE DAG STARTEN

Ontdek ook onze
groepscursussen

PROGRAMMA

<p>kattenfokker, kattenfokkerij, kattenkweker, kattenkwekerij, poes, kat, kitten, kater, dierenartsassistent, dierenliefhebber, huisdier, kattenpension, kweken, fokken, kattenasiel, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs</p>

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Zelfstandig kattenfokker
 • Assistent van een kattenfokker
 • Medewerker in een dierenasiel

Vaardigheden en skills

 • Het gedrag van katten kent geen geheimen meer voor je
 • Uitgebreide kennis van de kattenrassen, wetgeving en erfelijke aandoeningen
 • De perfecte kat kiezen om mee te fokken
 • Je eigen kattenfokkerij starten? Jij weet hoe je dit moet aanpakken!
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Hoe gedragen katten zich?
 • Welke kattenrassen zijn er?
 • Met welk ras fok je het best?
 • Analyse van de stamboom
 • Overzicht van erfelijke aandoeningen
 • Hoe kies je de kat(ten) waarmee je gaat fokken?
 • Benodigdheden van een kattenfokkerij
 • Wetgeving
 • Hoe start je met je eigen kattenfokkerij?
 • Vele andere leuke kattenweetjes!

kattenfokker, kattenfokkerij, kattenkweker, kattenkwekerij, poes, kat, kitten, kater, dierenartsassistent, dierenliefhebber, huisdier, kattenpension, kweken, fokken, kattenasiel, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Onze docenten

Veerle Goudenhooft

“Het belangrijkste voor mij is mensen sensibiliseren en leren hoe positief om te gaan met dieren omdat de band tussen eigenaar en dier de basis is voor het welzijn van het dier. Ik vind het belangrijk om niet enkel vanuit een buikgevoel te vertrekken”, zo vertelt onze docente Veerle Goudenhooft. “Daarom heb ik een internationale en wetenschappelijke studie gevolgd, het postgraduaat Applied Animal Behavior aan de Odisee Hogeschool. Daarbij was mijn specialisatie honden-, katten- en paardengedrag.”
 
Naast haar zelfstandige praktijk is ze als leerkracht dierenzorg verantwoordelijk voor diverse opleidingen binnen onze school. Veerle kan jou opleiden tot Katten-, Paarden- of Hondenfokker. Wil je het eerst nog eenvoudiger houden en zorg je graag voor dieren, dan kan bij haar terecht voor de opleiding Honden- en kattenpensionuitbater.

Studeren waar en wanneer je wilt.

Online begeleiding van een professional.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Goed om te weten over deze cursus Kattenfokker

Waarom is deze thuisstudie iets voor mij?
Deze thuisstudie is perfect als je jouw favoriete huisdieren een gezinnetje wil laten stichten. Ook als je op een veilige, verantwoorde en diervriendelijke manier kittens willen leren kweken, ben je hier aan het juiste adres. Met deze thuisstudie ga je aan de slag met je passie voor dieren. Echt iets voor jou!
Heb ik voorkennis nodig om deze thuisstudie te volgen?
Om de poes en de pasgeboren kittens de zorg te bieden die ze nodig hebben, is het belangrijk dat je al enige ervaring met katten hebt.
Mag ik na deze cursus katten fokken voor verkoop?
Tot twee nesten per jaar heb je geen erkenning nodig. Als je drie of meer nesten per jaar wil verkopen vraag je erkenning aan bij de overheid. Leer meer over de wettelijke bepalingen in de cursus en raadpleeg de website van de Vlaamse overheid voor meer info over de voorwaarden en de registratieprocedure.
Is de thuisstudie puur theoretisch? Hoe leer ik de praktijk?
Deze thuisstudie bestaat uit meer dan theorie alleen. De cursus bevat ook praktische oefeningen om je kennis te testen. Die oefeningen stuur je naar je docent via het interactief studentenplatform. Jouw docent bezorgt je dan praktijkgerichte feedback. Bovendien moedigen we je aan om tijdens je thuisstudie stage te lopen bij een erkend fokker. Daar pas je de leerstof actief in de praktijk toe. Neem contact op met onze opleidingsconsulenten voor meer informatie over de stage.
Kan ik me na deze thuisstudie nog verder specialiseren?
Jazeker, we hebben een beestig aanbod aan cursussen rond het thema Dierenverzorging. Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen!

PRAKTISCHE INFO

Studieverloop

Je krijgt de cursus Kattenfokker binnen een week na inschrijving thuisgestuurd en kan dan meteen beginnen met studeren. Dankzij de flexibiliteit van een thuisstudie studeer je waar en wanneer je wil. Je krijgt een jaar lang begeleiding van een docent via een online platform, dus je staat er niet alleen voor! Als je er klaar voor bent, leg je examen af op één van onze examenlocaties en als je slaagt ontvang je het diploma!

Benodigde materialen

Je ontvangt speciaal ontwikkeld cursusmateriaal in een handige map. Jouw persoonlijke docent, een ervaren fokker, stelde de cursus op maat samen. De docent zorgde voor een goede balans tussen theorie en oefeningen. Overloop de oefeningen zeker eens met je docent via het online studentenplatform. Zo krijg je een goed beeld van het examen.

De cursus is volledig. Je hebt geen extra boeken nodig. Je hebt meteen alles in huis om van je thuisstudie Kattenfokker een succes te maken.

Praktijkervaring en stage

Als Kattenfokker is het enorm belangrijk om verantwoord, veilig en diervriendelijk te werk te gaan. Voor je er aan begint, moet je echt alle kneepjes van het vak kennen. Daarom raden we jou aan om tijdens je thuisstudie stage te lopen bij een ervaren Kattenfokker. Zo doe je waardevolle werkervaring op en leer je het hele proces van dichtbij kennen. Handig voor later, want een stage is zo de ideale springplank naar een mooie carrière als zelfstandig Kattenfokker.

Je mag de periode, plek en duur van de stage zelf kiezen. Heb je een leerrijke stageplaats gevonden? Vraag dan bij je opleidingsconsulent een stageovereenkomst aan. Dit document vul je samen met je stagegever in en bezorg je terug aan ons. Je kan daarna direct aan de slag, met een maximum van 300 stage-uren. Zorg dat je alles hebt afgerond voor het behalen van je diploma. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Na het instuderen van de cursus leg je een theoretisch examen af op één van onze examenlocaties. Je kiest zelf je examenmoment. Scoor je minstens 60%? Bravo, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het diploma Kattenfokker. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Kattenfokker. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de thuisstudie Start je eigen zaak te volgen. Die cursus bereidt je perfect voor op je nieuwe avontuur.

<p>kattenfokker, kattenfokkerij, kattenkweker, kattenkwekerij, poes, kat, kitten, kater, dierenartsassistent, dierenliefhebber, huisdier, kattenpension, kweken, fokken, kattenasiel, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs</p>

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Afstandsonderwijs

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs is de belangrijkste opleidingsverstrekker van opleidingen in afstandsonderwijs in Vlaanderen. Door de jarenlange ervaring heeft de school een groot en gebalanceerd opleidingsaanbod uitgebouwd met relevante opleidingen voor de arbeidsmarkt. Je geniet van voordelig inschrijvingsgeld omdat je gebruik kan maken van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Kiezen voor het Centrum Voor Afstandsonderwijs is kiezen voor flexibel studeren waarbij je toch persoonlijk begeleid wordt door gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Je betaalt voor je opleiding Kattenfokker maar 249.00 euro. Hiervoor krijg je het geïllustreerde cursusboek, de professionele begeleiding van je docent gedurende één jaar, toegang tot het online studentenplatform én de mogelijkheid om binnen een termijn van vijf jaar gratis examen af te leggen op één van onze examenlocaties! Alles voor een ideale start!

Kortingen, subsidies en voordelen

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs, onderdeel van de Ondernemersschool bv, is één van de grootste opleidingsverstrekkers voor volwassenen van de Benelux. Ze organiseert professionele opleidingen voor cursisten uit de hele wereld via het systeem van afstandsonderwijs. Wie bij ons les heeft gevolgd kan zich aansluiten bij de Wellnessfederatie vzw; deze erkende beroepsvereniging zetelt in de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO. De onderwijsinstelling is ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat de onderwijsinstelling voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Bovendien voldoet het Centrum Voor Afstandsonderwijs aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 én is ze geregistreerd dienstverlener van de Vlaamse overheid in het kader van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Tot slot kan iedereen die les heeft gevolgd aan onze onderwijsinstelling vrijstellingen bekomen of vervolgopleidingen volgen bij het Centrum Voor Beroepskwalificatie vzw en het Centrum Voor Avondonderwijs vzw. Lees hier meer over de erkenningen en registraties.
kattenfokker, kattenfokkerij, kattenkweker, kattenkwekerij, poes, kat, kitten, kater, dierenartsassistent, dierenliefhebber, huisdier, kattenpension, kweken, fokken, kattenasiel, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs
Inschrijven
Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met de studenten. Ook legt de docent goed de nadruk op wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

Laatste weetjes over Kattenfokker

InschrijvenContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS