Cursus

OPLEIDING

Kaasmeester

Wil jij...

 1. een waaier aan kazen leren proeven en herkennen
 2. weten hoe je verschillende kazen perfect combineert met wijn of bier
 3. klanten, vrienden of familieleden verbluffen met de allerlekkerste kaastafels
 4. zelf een ambachtelijke kaaswinkel openen
 5. comfortabel thuis studeren op je eigen tempo en op je eigen manier

Kaasmeester, een beroep met toekomst!

Heb jij een passie voor kazen? Een kaasmeester is een expert in het aanbieden van kazen uit binnen- en buitenland. Tijdens deze cursus maak je kennis met kazen uit alle mogelijke windstreken die geschikt zijn voor alle seizoenen. Ook de verschillende kaasfamilies en soorten melk worden uitgebreid besproken. Je wordt in geen tijd een echte kaasspecialist.

Als kaasmeester ga je niet enkel kaasschotels samenstellen maar adviseer je ook diverse horecazaken over welke kazen ze best op hun kaart zetten en welke gerechten en schotels hierbij aansluiten. Je kan ook zelf bereidingen maken en instaan voor de verkoop en levering van kazen aan restaurants en brasserieën. Wie aan de slag wil als kaasmeester kan een heleboel richtingen uit!
 • Studeer thuis op je eigen tempo
 • Persoonlijke begeleiding gegarandeerd
 • Up to date en praktijkgerichte cursus
 • Voordeligste lesgeld van België

  Diploma

  Thuisstudie

  3-6 maanden

  229.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk Inschrijven

JE KUNT ELKE DAG STARTEN

Ontdek ook onze
groepscursussen

PROGRAMMA

kaasmeester, meesterproever,gatenkaas, hollandse kaas, geitenkaas,afstandsonderwijs, centrum voor afstandsonderwijs, cva, thuisstudie, thuis studeren

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Zelfstandig kaasmeester of meesterproever
 • Medewerker in een kaasmakerij, kaaswinkel of speciaalzaak

Vaardigheden en skills

 • Jij kent én herkent een brede waaier aan kaassoorten.
 • Wijn of bier? Fruit of noten? Jij gaat bij elke kaastafel voor een echte smaaksensatie.
 • Je zoekt en vindt kazen die perfect bij het smaakpallet van je klant passen.
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Kaasmeester als beroep
 • Algemene warenkennis van kaas
 • Kaasfamilies
 • Kaassoorten
 • Degustatiefiche
 • HACCP-normen en voedselveiligheid
 • Culinaire en gastronomische toepassingen
 • Erkenningen en werkterrein
 • Starten als zelfstandig kaasmeester

kaasmeester, meesterproever,gatenkaas, hollandse kaas, geitenkaas,afstandsonderwijs, centrum voor afstandsonderwijs, cva, thuisstudie, thuis studeren

Onze docenten

Caroline Vermeesen

Op het eerste zicht hebben de cursus Notarieel Medewerker, Criminologie en Event Security Officier niet veel met elkaar te maken. Tot je onze allround docente Caroline Vermeesen hebt ontmoet. “Ik heb een ongelooflijk breed interesseveld”, zo zegt ze. “Dat zorgt ervoor dat ik mij in het verleden al in verscheidende specialisaties heb verdiept. Het uitdagende aan mijn job is vervolgens die ervaringen om te zetten in een leerrijke en bruikbare cursus.”
 
Zo heeft ze vanuit haar hobby zelfs de unieke cursus Kaasmeester ontwikkeld. De kracht van Caroline is dan ook haar cursussen te perfectioneren met de juiste didactische aanpak, dat wil zeggen een basistheorie, maar vooral veel praktijkcases en uiteraard ook toegepaste oefeningen.

Studeren waar en wanneer je wilt.

Online begeleiding van een professional.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Goed om te weten over deze cursus Kaasmeester

Wanneer kan ik starten met een thuisstudie?
Je start met een thuisstudie wanneer je zelf wilt. Je kan na je inschrijving dezelfde dag al online starten met de cursus Kaasmeester. De gedrukte cursusmap gaat onmiddelijk op de post en deze ontvang je snel thuis. Dankzij de flexibiliteit van een thuisstudie studeer je waar en wanneer je wil. Je krijgt een jaar lang begeleiding van een docent via een online platform, dus je staat er niet alleen voor!
Waarom kiezen voor een thuisstudie?
Het grote voordeel van een thuisstudie is de flexibiliteit. Je studeert waar en wanneer je wilt. Je kiest zelf hoe lang je over de opleiding doet (je kan bij ons op school examen afleggen tot 5 jaar na start van de opleiding) en combineert je studie dus makkelijk met een job en/of gezin!
Wat is de leeftijd van de cursisten?
Wij hebben een heel uiteenlopend publiek, ook wat leeftijd betreft. Er zijn cursisten die recht van de schoolbanken komen en alsnog een andere richting uitwillen of hun kennis willen uitbreiden, jonge mensen die na een carrière van een aantal jaren een switch willen maken of zelfstandige worden, en veertigers of vijftigers die naar het einde van hun loopbaan nog graag iets anders willen gaan doen. Daarnaast hebben we ook enkele cursussen die puur hobbygericht zijn. Minderjarigen kunnen ook deelnemen, mits toestemming van de ouders.
Hoe schrijf ik in voor een opleiding?
Dat kan op één van onze secretariaten of gewoon online door het inschrijvingsformulier in te vullen en een betaling uit te voeren.
Wanneer is mijn inschrijving definitief?
Je inschrijving is definitief als je je hebt aangemeld en wij een betaling ontvangen hebben. Je krijgt van ons dan een bevestigingsmail met alle praktische info zoals de log-in voor het studentenplatform.
Wat als ik tijdens het studeren van mijn thuiscursus een vraag heb over de leerstof?
Je krijgt een jaar lang begeleiding van een ervaren docent, dit is inbegrepen in het cursusgeld. Via een studentenplatform kan je vragen stellen aan je docent, maak je oefeningen en dien je taken in. Deze begeleiding kan indien je dit wil nog verlengd worden.
Wat krijg ik thuisgestuurd?

Je ontvangt speciaal ontwikkeld cursusmateriaal in een praktische map. Jouw persoonlijke docent stelde de cursus op maat samen. De docent voegde theorie, voorbeelden en oefeningen samen tot een gebalanceerd pakket. De cursus is volledig. Je hebt geen extra boeken nodig. Je hebt meteen alles in huis om van je thuisstudie {$course.CourseName} een succes te maken.

Voorzie zelf verschillende soorten ambachtelijke kaas als je jouw smaakpapillen actief wil trainen. Ga daarvoor langs bij een kaaswinkel, traiteur of speciaalzaak in jouw buurt.

Wat verandert er in september 2018 als ik zelfstandige wil worden?
Vanaf september 2018 moet je geen examen meer afleggen bij de Centrale Examencommissie in Brussel om een officieel attest Bedrijfsbeheer te behalen. Dit is dus een groot voordeel; je kan het diploma gewoon aan onze school behalen. Kennis van bedrijfsbeheer geeft je een grote voorsprong op je concurrenten in de uitbouw van je bedrijf of zelfstandige activiteit. Naar klanten toe is dit een écht kwaliteitsbewijs.
Waar en wanneer leg ik examen af?
Na het instuderen van je cursus leg je het examen Kaasmeester af op één van onze examenlocaties. Heb je minstens 60% behaald, dan ben je geslaagd en ontvang je per post het diploma Kaasmeester. Hiermee kan je dan meteen solliciteren voor je droombaan als {course.professionName}. Wil je als zelfstandige je eigen zaak starten, dan heb je ook het attest Bedrijfsbeheer nodig. Je volgt hiervoor onze opleiding en legt het examen af bij de Centrale Examencommissie (vanaf september 2018 kan je dit ook gewoon bij onze school afleggen).

PRAKTISCHE INFO

Studieverloop

Je kan direct aan de slag na je inschrijving! De digitale cursus staat binnen de minuut op jouw profielpagina. De papieren versie gaat onmiddellijk op de post en deze ontvang je snel thuis. Dankzij de flexibiliteit van een thuisstudie studeer je waar en wanneer je wil. Je krijgt een jaar lang begeleiding van een gepassioneerd topdocent via een online platform, dus je staat er niet alleen voor! Als je er klaar voor bent, leg je examen af op één van onze examenlocaties en als je slaagt, ontvang je het diploma!

Benodigde materialen

Je ontvangt speciaal ontwikkeld cursusmateriaal in een praktische map. Jouw persoonlijke docent stelde de cursus op maat samen. De docent voegde theorie, voorbeelden en oefeningen samen tot een gebalanceerd pakket. De cursus is volledig. Je hebt geen extra boeken nodig. Je hebt meteen alles in huis om van je thuisstudie Kaasmeester een succes te maken.

Voorzie zelf verschillende soorten ambachtelijke kaas als je jouw smaakpapillen actief wil trainen. Ga daarvoor langs bij een kaaswinkel, traiteur of speciaalzaak in jouw buurt.

Praktijkervaring en stage

Heb je zin om tijdens je thuisstudie praktische werkervaring op te doen? Wil je actief aan de slag met de kennis uit de cursus? Loop dan stage bij een ervaren kaasmeester, in een kaaswinkel of in een delicatessenzaak. Daar sprokkel je waardevolle ervaring en timmer je aan een netwerk van professionele contacten in de horeca. Handig voor later, want een stage is zo de ideale springplank naar een nieuwe carrière als Kaasmeester.

Je mag de periode, plek en duur van de stage zelf kiezen. Heb je een leuke stageplaats gevonden? Vraag dan bij je opleidingsconsulent een stageovereenkomst aan. Deze overeenkomst vul je samen met je stagegever in en bezorg je terug aan ons. Je kan daarna direct aan de slag, met een maximum van 300 stage-uren. Je stage eindigt voor je jouw diploma behaalt. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Na het instuderen van de cursus leg je een theoretisch examen af op één van onze examenlocaties. Je kiest zelf je examenmoment. Scoor je minstens 60%? Bravo, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het diploma Kaasmeester. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Kaasmeester. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de thuisstudie Start je eigen zaak te volgen. Die cursus bereidt je perfect voor op je nieuwe avontuur.

kaasmeester, meesterproever,gatenkaas, hollandse kaas, geitenkaas,afstandsonderwijs, centrum voor afstandsonderwijs, cva, thuisstudie, thuis studeren

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Afstandsonderwijs

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs is de belangrijkste opleidingsverstrekker van opleidingen in afstandsonderwijs in Vlaanderen. Door de jarenlange ervaring heeft de school een groot en gebalanceerd opleidingsaanbod uitgebouwd met relevante opleidingen voor de arbeidsmarkt. Je geniet van voordelig inschrijvingsgeld omdat je gebruik kan maken van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Kiezen voor het Centrum Voor Afstandsonderwijs is kiezen voor flexibel studeren waarbij je toch persoonlijk begeleid wordt door gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Je betaalt voor je opleiding Kaasmeester maar 229.00 euro. Hiervoor krijg je het geïllustreerde cursusboek, de professionele begeleiding van je docent gedurende één jaar, toegang tot het online studentenplatform én de mogelijkheid om binnen een termijn van vijf jaar gratis examen af te leggen op één van onze examenlocaties! Alles voor een ideale start!

Kortingen, subsidies en voordelen

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs, onderdeel van de Ondernemersschool bv, is één van de grootste opleidingsverstrekkers voor volwassenen van de Benelux. Ze organiseert professionele opleidingen voor cursisten uit de hele wereld via het systeem van afstandsonderwijs. Wie bij ons les heeft gevolgd kan zich aansluiten bij de Wellnessfederatie vzw; deze erkende beroepsvereniging zetelt in de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO. De onderwijsinstelling is ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat de onderwijsinstelling voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Bovendien voldoet het Centrum Voor Afstandsonderwijs aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 én is ze geregistreerd dienstverlener van de Vlaamse overheid in het kader van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Tot slot kan iedereen die les heeft gevolgd aan onze onderwijsinstelling vrijstellingen bekomen of vervolgopleidingen volgen bij het Centrum Voor Beroepskwalificatie vzw en het Centrum Voor Avondonderwijs vzw. Lees hier meer over de erkenningen en registraties.
Inschrijven
Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met zijn studenten. Hij legt goed de nadruk wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

Laatste weetjes over Kaasmeester

InschrijvenContact

ONZE OPLEIDINGEN

Meer dan 6000 studenten volgen elk jaar één van de 35O verschillende opleidingen. Je kan kiezen voor een basisopleiding, een vervolmakingscursus of een totaalpakket waarmee je start als een echte Pro.

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS