Cursus

OPLEIDING

Intellectueel Recht: Octrooirecht

Wil jij...

 1. up-to-date blijven met de meest recente regelgeving inzake octrooirecht
 2. ontdekken hoe je net een patent aanvraagt, afdwingt of in licentie geeft
 3. weten hoe je industriële of technische uitvindingen wettelijk beschermt
 4. elke uitvinding maximaal laten renderen met behulp van monopolies of royalty’s
 5. flexibel thuis of op kantoor studeren, met ruimte voor je werk, je gezin en je hobby’s

Juridisch Expert, een beroep met toekomst!

Elk technisch of industrieel product dat we vandaag gebruiken is ooit door iemand bedacht. Om dergelijke uitvindingen te beschermen tegen commercialisatie door derden, bestaan er octrooien, ook bekend als patenten. Zij zijn de meest waardevolle en juridisch waterdichte tool om het intellectueel eigendom van jouw onderneming of organisatie te beschermen. Octrooien zijn bovendien algemeen geldend.

Met behulp van praktische cases geeft deze cursus een uitgebreid overzicht van het Belgisch octrooirecht. Zowel de aanvraagprocedure voor, de reikwijdte van, als de beperkingen op het octrooirecht komen aan bod. Verder is er aandacht voor internationale octrooiverdragen en vrij toegankelijke patentdatabanken. Zo weet jij exact hoe je uitvindingen van jezelf of je werknemers patenteert.

Na deze cursus heb jij dan ook alle handvaten om zelf octrooien aan te vragen, af te dwingen of in licentie over te dragen als wisselgeld bij onderhandelingen, bijvoorbeeld tussen maakbedrijven. Met monopolies en royalty’s laat jij elke uitvinding optimaal renderen en maximaliseer je de initiële investering.
 • Studeer thuis op je eigen tempo
 • Persoonlijke begeleiding gegarandeerd
 • Up to date en praktijkgerichte cursus
 • Voordeligste lesgeld van België

  Certificaat

  Thuisstudie

  3-6 maanden

  795.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

JE KUNT ELKE DAG STARTEN

Ontdek ook onze
groepscursussen

PROGRAMMA

afstandsonderwijs, thuisstudie, volwassenenonderwijs, thuiscursus, thuisstudie, online, intellectueel recht, wetgeving, octrooi, octrooirecht

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Uitgebreide kennis van het octrooirecht komt van pas in elke onderneming of organisatie, met name voor product developers, engineers, designers en R&D-medewerkers.

Vaardigheden en skills

 • Jij weet hoe je een patent aanvraagt, afdwingt en in licentie overdraagt.
 • Monopolie of licentie? Jij zorgt ervoor dat elk octrooi optimaal rendeert.
 • Je zoekt octrooien van concurrenten snel op in octrooidatabanken.
 • Je kent de actiemogelijkheden bij inbreuken, geschillen of ongeoorloofde namaak.
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Wat is een octrooi?
 • Voorwaarden: producten en processen
 • Kenmerken van een octrooi
 • De patentaanvraag: voorwaarden, vooronderzoek en verlening
 • Octrooidatabanken
 • Internationale octrooiverdragen
 • Rechten van de octrooihouder
 • Beperkingen en uitzonderingen
 • Octrooien overdragen of in licentie geven
 • Actiemogelijkheden bij inbreuken, geschillen en namaak

afstandsonderwijs, thuisstudie, volwassenenonderwijs, thuiscursus, thuisstudie, online, intellectueel recht, wetgeving, octrooi, octrooirecht

Studeren waar en wanneer je wilt.

Online begeleiding van een professional.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Goed om te weten over deze cursus Intellectueel Recht: Octrooirecht

Waarom is deze thuisstudie iets voor mij?
Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor professionals die zelf technische of industriële producten en processen ontwikkelen én voor mensen die in functie van hun job met patenten in contact komen. Een uitgebreide kennis van het hedendaagse octrooirecht komt voor beide groepen van pas.
Heb ik voorkennis nodig om deze thuisstudie te volgen?
Het is handig als je al een juridische achtergrond hebt. Dit is echter niet verplicht. Ook mensen zonder enige juridische voorkennis kunnen de thuisstudie doorlopen.
Kan ik me na deze thuisstudie nog verder specialiseren?
Jazeker, we hebben verschillende thuisstudies rond het thema Wetgeving & Recht. Bekijk zeker het aanbod, maak een keuze, en verdiep jezelf ook in andere rechtstakken.

PRAKTISCHE INFO

Studieverloop

Na je inschrijving kan je meteen aan de slag. Het digitale cursusboek staat binnen de minuut op jouw profielpagina. De papieren versie gaat onmiddellijk op de post. Die vind je dus snel bij jou thuis in de brievenbus. Dankzij de flexibiliteit van een thuisstudie studeer je waar en wanneer je wil, helemaal op je eigen tempo en op je eigen manier. Je krijgt een jaar lang persoonlijke begeleiding van een gespecialiseerd jurist via ons online studentenplatform. Die helpt je om de rechtspraktijk te doorgronden. Als je er klaar voor bent, leg je examen af op één van onze examenlocaties. Daarna ontvang je het certificaat.

Benodigde materialen

Je ontvangt speciaal ontwikkeld cursusmateriaal in een praktische map. Jouw persoonlijke docent stelde de cursus op maat samen. De cursus is volledig én up-to-date met de meest recente regelgeving. Je hebt geen extra boeken nodig.

Praktijkervaring en stage

Je hoeft voor deze thuisstudie geen stage te lopen. Het cursusboek bevat alle theoretische en juridische informatie die je nodig hebt om te slagen voor het examen.

Examen en diploma

Na het instuderen van de cursus leg je een theoretisch examen af op één van onze examenlocaties. Je kiest zelf je examenmoment. Scoor je minstens 60%? Gefeliciteerd, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het certificaat Intellectueel Recht: Octrooirecht. Dat is een bewijs van jouw juridische kennis en een perfecte aanvulling op jouw cv.

afstandsonderwijs, thuisstudie, volwassenenonderwijs, thuiscursus, thuisstudie, online, intellectueel recht, wetgeving, octrooi, octrooirecht

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Afstandsonderwijs

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs is de belangrijkste opleidingsverstrekker van opleidingen in afstandsonderwijs in Vlaanderen. Door de jarenlange ervaring heeft de school een groot en gebalanceerd opleidingsaanbod uitgebouwd met relevante opleidingen voor de arbeidsmarkt. Je geniet van voordelig inschrijvingsgeld omdat je gebruik kan maken van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Kiezen voor het Centrum Voor Afstandsonderwijs is kiezen voor flexibel studeren waarbij je toch persoonlijk begeleid wordt door gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Je betaalt voor je opleiding Intellectueel Recht: Octrooirecht maar 795.00 euro. Hiervoor krijg je een uitgebreid cursusboek, een jaar lang persoonlijke online begeleiding van een jurist met specialisatie in octrooirecht, toegang tot extra cursusmateriaal op ons interactief studentenplatform, én de mogelijkheid om binnen de vijf jaar gratis examen af te leggen op één van onze examenlocaties. Ook je certificaat is in de prijs inbegrepen.

Kortingen, subsidies en voordelen

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs, onderdeel van de Ondernemersschool bv, is één van de grootste opleidingsverstrekkers voor volwassenen van de Benelux. Ze organiseert professionele opleidingen voor cursisten uit de hele wereld via het systeem van afstandsonderwijs. Wie bij ons les heeft gevolgd kan zich aansluiten bij de Wellnessfederatie vzw; deze erkende beroepsvereniging zetelt in de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO. De onderwijsinstelling is ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat de onderwijsinstelling voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Bovendien voldoet het Centrum Voor Afstandsonderwijs aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 én is ze geregistreerd dienstverlener van de Vlaamse overheid in het kader van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Tot slot kan iedereen die les heeft gevolgd aan onze onderwijsinstelling vrijstellingen bekomen of vervolgopleidingen volgen bij het Centrum Voor Beroepskwalificatie vzw en het Centrum Voor Avondonderwijs vzw. Lees hier meer over de erkenningen en registraties.
Inschrijven
Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met de studenten. Ook legt de docent goed de nadruk op wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

Laatste weetjes over Intellectueel Recht: Octrooirecht

InschrijvenContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS