Cursus

OPLEIDING

Herborist

Wil jij...

 1. verschillende kruiden en planten leren kennen én herkennen
 2. leren hoe kruiden inwerken op het menselijk lichaam
 3. ontdekken hoe het beste van moeder natuur jouw gezondheid verbetert
 4. klanten verderhelpen met kruidenadvies op maat
 5. studeren op eigen tempo, met ruimte voor je werk, je gezin en je hobby's

Herborist, een beroep met toekomst!

Vandaag worden we vaak gebombardeerd met valse info over wat gezond en veilig is. De natuur schenkt ons echter al eeuwen alle middelen om ons lichaam te verzorgen. Grijp jij ook liever terug naar de natuur om erbovenop te geraken? Volstaan farmaceutische geneesmiddelen niet en zoek je complementaire behandelingen? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Tijdens deze thuiscursus wakker je een levenslange passie voor kruidengeneeskunde aan. Je bestudeert stap voor stap de genezende krachten van elk kruid en past deze toe op de juiste klachten. Vervolgens leer je zelf heilzame siroopjes, zalfjes, compressen, ... maken tegen vaak voorkomende kwaaltjes. Ook etherische oliën en hydrolaten worden jouw expertiseveld. Alles om tot kruidenexpert uit te groeien!
 • Studeer thuis op je eigen tempo
 • Persoonlijke begeleiding gegarandeerd
 • Up to date en praktijkgerichte cursus
 • Voordeligste lesgeld van België

  Diploma

  Thuisstudie

  3-6 maanden

249.00 199.20 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

JE KUNT ELKE DAG STARTEN

Ga naar de groepslesVergelijk met groepsles

PROGRAMMA

herborist, kruidengeneeskunde, fytotherapie, kruidengeneesmiddelen, alternatieve geneeswijzen, plantaardig, botanicals, natuurgeneeswijze, kruidenextracten, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Medewerker in een biowinkel, kruidenspeciaalzaak of gezondheidscentrum
 • Zelfstandig Herborist

Vaardigheden en skills

 • Doeltreffende kruidenproducten zoals zalfjes en crèmes zelf bereiden
 • De geneeskundige krachten van kruiden en planten begrijpen én correct toepassen
 • Cliënten persoonlijk advies en gerichte zorg geven
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • De kruidenpraktijk
 • Kruidenproducten maken: voorbereiding en productkennis
 • De verschillende kruidenbereidingen
 • Het hart- en bloedvatenstelsel
 • Spijsverteringsstelsel
 • Zenuwstelsel
 • Ademhalingsstelsel
 • De spieren en gewrichten leren kennen
 • Kruidenadviezen opstellen op maat van jouw cliënt
 • Starten als zelfstandig Herborist

herborist, kruidengeneeskunde, fytotherapie, kruidengeneesmiddelen, alternatieve geneeswijzen, plantaardig, botanicals, natuurgeneeswijze, kruidenextracten, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Onze docenten

Sofie Jambers

Sofie is van opleiding geschiedkundige en heeft ook een lerarendiploma op zak. Toen ze jaren geleden met gezondheidsproblemen te kampen kreeg, besloot ze zich te verdiepen in de aroma- en fytotherapie, en zo groeide haar passie. Ze volgde voedingsleer en kruidenleer en specialiseerde zich in talrijke energetische geneeswijzen: energetische aromatherapie (volgens de 5 elementen), energetische orgaanstudie, aikido, welnesskinesiologie, Schüssler zouten, Bach bloesems, Kirlian fotografie, kleurenpunctuur (volgens de methode van Mandel), acupunctuur, voetreflexologie,...
 
Sinds 2005 geeft ze zelf cursussen bij de Schoonheidsschool en het Centrum voor Afstandsonderwijs, nadat ze al workshops en advies had gegeven op de hogeschool. Onder de naam "Erba" biedt ze daarnaast ook haar eigen gamma aan kwaliteitsproducten aan. Een echte specialiste dus!

Studeren waar en wanneer je wilt.

Online begeleiding van een professional.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Goed om te weten over deze cursus Herborist

Wanneer kan ik starten met een thuisstudie?
Je start met een thuisstudie wanneer je zelf wilt. Je kan na je inschrijving dezelfde dag al online starten met de cursus Herborist. De gedrukte cursusmap gaat onmiddelijk op de post en deze ontvang je snel thuis. Dankzij de flexibiliteit van een thuisstudie studeer je waar en wanneer je wil. Je krijgt een jaar lang begeleiding van een docent via een online platform, dus je staat er niet alleen voor!
Waarom kiezen voor een thuisstudie?
Het grote voordeel van een thuisstudie is de flexibiliteit. Je studeert waar en wanneer je wilt. Je kiest zelf hoe lang je over de opleiding doet (je kan bij ons op school examen afleggen tot 5 jaar na start van de opleiding) en combineert je studie dus makkelijk met een job en/of gezin!
Wat is de leeftijd van de cursisten?
Wij hebben een heel uiteenlopend publiek, ook wat leeftijd betreft. Er zijn cursisten die recht van de schoolbanken komen en alsnog een andere richting uitwillen of hun kennis willen uitbreiden, jonge mensen die na een carrière van een aantal jaren een switch willen maken of zelfstandige worden, en veertigers of vijftigers die naar het einde van hun loopbaan nog graag iets anders willen gaan doen. Daarnaast hebben we ook enkele cursussen die puur hobbygericht zijn. Minderjarigen kunnen ook deelnemen, mits toestemming van de ouders.
Hoe schrijf ik in voor een opleiding?
Dat kan op één van onze secretariaten of gewoon online door het inschrijvingsformulier in te vullen en een betaling uit te voeren.
Wanneer is mijn inschrijving definitief?
Je inschrijving is definitief als je je hebt aangemeld en wij een betaling ontvangen hebben. Je krijgt van ons dan een bevestigingsmail met alle praktische info zoals de log-in voor het studentenplatform.
Wat als ik tijdens het studeren van mijn thuiscursus een vraag heb over de leerstof?
Je krijgt een jaar lang begeleiding van een ervaren docent, dit is inbegrepen in het cursusgeld. Via een studentenplatform kan je vragen stellen aan je docent, maak je oefeningen en dien je taken in. Deze begeleiding kan indien je dit wil nog verlengd worden.
Wat krijg ik thuisgestuurd?

Je ontvangt speciaal ontwikkeld cursusmateriaal in een praktische map. Jouw persoonlijke docent stelde de cursus op maat samen. De docent combineerde theorie en oefeningen tot een gebalanceerd geheel. Overloop de oefeningen in de cursus zeker eens met je docent via het online studentenplatform. Zo krijg je een goed beeld van het examen.

De cursus is volledig. Je hebt geen extra boeken nodig. Wil je de kruidenbereidingen uit de cursus, zoals zalfjes of tincturen, zelf maken? Dan heb je natuurlijk kruiden en ander materiaal nodig. Daarvoor ga je langs bij een tuincentrum, natuurwinkel of speciaalzaak in jouw buurt. Of je bestelt de benodigdheden online. In de cursus vind je per recept een handige ingrediëntenlijst terug.

Wat verandert er in september 2018 als ik zelfstandige wil worden?
Vanaf september 2018 moet je geen examen meer afleggen bij de Centrale Examencommissie in Brussel om een officieel attest Bedrijfsbeheer te behalen. Dit is dus een groot voordeel; je kan het diploma gewoon aan onze school behalen. Kennis van bedrijfsbeheer geeft je een grote voorsprong op je concurrenten in de uitbouw van je bedrijf of zelfstandige activiteit. Naar klanten toe is dit een écht kwaliteitsbewijs.
Waar en wanneer leg ik examen af?
Na het instuderen van je cursus leg je het examen Herborist af op één van onze examenlocaties. Heb je minstens 60% behaald, dan ben je geslaagd en ontvang je per post het diploma Herborist. Hiermee kan je dan meteen solliciteren voor je droombaan als {course.professionName}. Wil je als zelfstandige je eigen zaak starten, dan heb je ook het attest Bedrijfsbeheer nodig. Je volgt hiervoor onze opleiding en legt het examen af bij de Centrale Examencommissie (vanaf september 2018 kan je dit ook gewoon bij onze school afleggen).

PRAKTISCHE INFO

Studieverloop

Je kan direct aan de slag na je inschrijving! De digitale cursus staat binnen 1 minuut op jouw profielpagina en op het online studentenplatform. De papieren versie gaat onmiddellijk op de post. Die ligt dus snel bij jou in de brievenbus. Je krijgt een jaar lang begeleiding van een getalenteerd docent en professionele plantenfreak via een online leerplatform. Deze hardcore Herborist geeft jou praktische oefeningen en tips uit het werkveld. Zo sta je er nooit alleen voor! Bovendien geniet je met een thuisstudie van absolute vrijheid: jij studeert wanneer en waar je maar wil. Pas als je er klaar voor bent, leg je examen af op één van onze examenlocaties. Geslaagd? Bravo, je ontvangt het diploma Herborist!

Benodigde materialen

Je ontvangt speciaal ontwikkeld cursusmateriaal in een praktische map. Jouw persoonlijke docent stelde de cursus op maat samen. De docent combineerde theorie en oefeningen tot een gebalanceerd geheel. Overloop de oefeningen in de cursus zeker eens met je docent via het online studentenplatform. Zo krijg je een goed beeld van het examen.

De cursus is volledig. Je hebt geen extra boeken nodig. Wil je de kruidenbereidingen uit de cursus, zoals zalfjes of tincturen, zelf maken? Dan heb je natuurlijk kruiden en ander materiaal nodig. Daarvoor ga je langs bij een tuincentrum, natuurwinkel of speciaalzaak in jouw buurt. Of je bestelt de benodigdheden online. In de cursus vind je per recept een handige ingrediëntenlijst terug.

Praktijkervaring en stage

Wil je jouw kennis uit de opleiding Herborist snel in de praktijk omzetten? Volg dan zeker een stage. Ga bijvoorbeeld eens langs bij een wellnesscentrum in je buurt en bied je kennis als stagiair aan. Zo simpel is het! Zo doe je concrete werkervaring op die mooi op je cv staat. Bovendien timmer je aan een netwerk van professionele contacten. Een stage vormt op die manier het perfecte opstapje naar een droomcarrière als Herborist. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Je mag de periode, plek en duur van de stage zelf kiezen. Om de stage goed te keuren, vraag je bij je opleidingsconsulent een stageovereenkomst aan. Samen met je stagegever leg je in deze overeenkomst enkele praktische afspraken vast. Bezorg ons zeker het ingevulde document. Je kan daarna direct aan de slag, met een maximum van 300 stage-uren. Zorg zeker dat je alles hebt afgerond voor het behalen van je diploma.

Examen en diploma

Na het instuderen van de cursus leg je een theoretisch examen af op één van onze examenlocaties. Je kiest zelf je examenmoment. Scoor je minstens 60%? Bravo, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het diploma Herborist. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Herborist. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de thuisstudie Start je eigen zaak te volgen. Die cursus bereidt je perfect voor op je nieuwe avontuur.

herborist, kruidengeneeskunde, fytotherapie, kruidengeneesmiddelen, alternatieve geneeswijzen, plantaardig, botanicals, natuurgeneeswijze, kruidenextracten, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Afstandsonderwijs

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs is de belangrijkste opleidingsverstrekker van opleidingen in afstandsonderwijs in Vlaanderen. Door de jarenlange ervaring heeft de school een groot en gebalanceerd opleidingsaanbod uitgebouwd met relevante opleidingen voor de arbeidsmarkt. Je geniet van voordelig inschrijvingsgeld omdat je gebruik kan maken van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Kiezen voor het Centrum Voor Afstandsonderwijs is kiezen voor flexibel studeren waarbij je toch persoonlijk begeleid wordt door gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Je betaalt voor je opleiding Herborist maar 199.20 euro. Hiervoor krijg je allereerst een geïllustreerd en gedetailleerd cursusboek. Verder krijg je een jaar lang professionele online begeleiding van een topdocent en absolute goeroe in de energetische geneeswijze en voedingsleer. Daarbovenop krijg je ook toegang tot extra lesmateriaal en artikels over alternatieve therapieën op ons online studentenplatform én de mogelijkheid om binnen de vijf jaar gratis examen af te leggen. Dat kan op één van onze verschillende examenlocaties! Zo heb je alles bij de hand voor jouw professionele ontwikkeling als Herborist!

Kortingen, subsidies en voordelen

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs, onderdeel van de Ondernemersschool bv, is één van de grootste opleidingsverstrekkers voor volwassenen van de Benelux. Ze organiseert professionele opleidingen voor cursisten uit de hele wereld via het systeem van afstandsonderwijs. Wie bij ons les heeft gevolgd kan zich aansluiten bij de Wellnessfederatie vzw; deze erkende beroepsvereniging zetelt in de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO. De onderwijsinstelling is ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat de onderwijsinstelling voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Bovendien voldoet het Centrum Voor Afstandsonderwijs aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 én is ze geregistreerd dienstverlener van de Vlaamse overheid in het kader van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Tot slot kan iedereen die les heeft gevolgd aan onze onderwijsinstelling vrijstellingen bekomen of vervolgopleidingen volgen bij het Centrum Voor Beroepskwalificatie vzw en het Centrum Voor Avondonderwijs vzw. Lees hier meer over de erkenningen en registraties.
herborist, kruidengeneeskunde, fytotherapie, kruidengeneesmiddelen, alternatieve geneeswijzen, plantaardig, botanicals, natuurgeneeswijze, kruidenextracten, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs
Inschrijven
Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met de studenten. Ook legt de docent goed de nadruk op wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

Laatste weetjes over Herborist

InschrijvenContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS