Cursus

OPLEIDING

Etaleur

Wil jij...

 1. de etalage of het uitstalraam van jouw winkel professioneel leren inrichten
 2. voorbijgangers naar binnen lokken met een aantrekkelijke en adembenemende etalage
 3. etalagepoppen elegant leren aankleden
 4. snel starten als zelfstandig etaleur

Etaleur, een beroep met toekomst!

“Kom dat zien, kom dat zien!” De grootste uitdaging voor winkels vandaag? Opvallen! Als etaleur heb jij één doel: zorgen dat voorbijgangers enkel oog hebben voor jouw etalage. Hoe creatiever jouw aanpak, des te groter de directe impact op de omzet. Daarom creëer je voor elk seizoen of thema een fantastisch decor dat past bij het imago van de winkel.

Of je nu een kledingzaak of bakkerij runt, een etalage moet sfeer uitstralen en uitnodigend zijn. Winkeluitbaters en shopmanagers weten dat een aantrekkelijke etalage wonderen kan doen voor hun verkoop. Goede en creatieve etaleurs zijn dan ook zeer begeerd.

Ben jij zo’n creatieve kameleon? Dan ligt er een bloeiende toekomst vol carrièrekansen voor je open!
 • Les krijgen van gepassioneerde professionals
 • Een praktijkgerichte cursus bij jou in de buurt
 • Snel een waardevol diploma behalen
 • Het voordeligste lesgeld van Benelux

  Diploma

  Groepsles

  5 lessen

  3 lesuren

  235.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

Startdata Etaleur

CursusCampusEerste lesLaatste lesLesurenLesdag
Leuven08/10/202026/11/202018u30 - 21u30Don
Antwerpen22/10/202026/11/202018u30 - 21u30Don
Gent23/10/202027/11/202018u30 - 21u30Vrij
Brugge10/11/202008/12/202018u30 - 21u30Din
Westerlo10/11/202008/12/202018u30 - 21u30Din
Hasselt13/11/202011/12/202018u30 - 21u30Vrij
Kortrijk16/11/202014/12/202018u30 - 21u30Maa
Aalst18/11/202016/12/202018u30 - 21u30Woe
Roeselare19/11/202017/12/202018u30 - 21u30Don
Turnhout07/01/202104/02/202118u30 - 21u30Don
Antwerpen09/01/202106/02/202110u00 - 13u00Zat
Sint-Niklaas02/03/202120/04/202118u30 - 21u30Din
Genk04/03/202101/04/202118u30 - 21u30Don
Sint-Niklaas17/03/202128/04/202118u30 - 21u30Woe

PROGRAMMA

etaleur, etalagiste, winkelstylist, etalage, kledingzaak, bakkerij, interieur, interieurstylist, creatief, decoratie, composities, winkelinrichting, etalageopmaak, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs, decorbouw

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Etaleur
 • Visual merchandising
 • Winkelstyling

Vaardigheden en skills

 • Etalages van A tot Z aantrekkelijk kunnen aankleden tot een sfeervol geheel
 • Het klantenpercentage en omzet verhogen door het creëren van de juiste etalage
 • Succesvol groeien en rendabel worden als zelfstandig etaleur
 • Klanten werven en netwerken
 • Binnen een grote waaier aan thema’s en sectoren het imago van een zaak perfect kunnen uitdragen en inkleden
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Het doel van een aantrekkelijk etalage
 • De marketinginstrumenten van een winkel
 • Visual merchandising en winkelanalyse
 • Verschillende soorten etalages
 • De acht vuistregels voor een geslaagde etalage
 • Psychologische effecten van kleurgebruik, verlichting...
 • Je creativiteit vertalen naar een originele etalage
 • Stappenplan en checklist opstellen
 • Handige gereedschappen en technieken
 • Compositie en ruimtelijk denken
 • Etalagemateriaal en decoratie
 • Etaleren van vaste artikelen en producten
 • Etaleren van textiel (kleding, badlinnen, stoffen...)
 • Succesvol starten als zelfstandig etaleur
 • Je eerste cliënten vinden

etaleur, etalagiste, winkelstylist, etalage, kledingzaak, bakkerij, interieur, interieurstylist, creatief, decoratie, composities, winkelinrichting, etalageopmaak, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs, decorbouw

Onze docenten

Kira Michiels

Kira Michiels is gefascineerd door architectuur. Na haar master in interieurarchitectuur is ze dan ook meteen aan de slag gegaan als interieurarchitecte en project manager. Een aantal jaar later ging ze op zelfstandige basis als interieurarchitect aan de slag.
 
Kira is daarnaast ook docente van de cursussen Interieurdesigner, Interieurstyling en Vastgoedstyling. Door haar werkervaring kan ze haar studenten bijstaan met praktische tips en tricks tijdens het maken van hun eigen tekeningen en ontwerpen.

San Vos

Docente San Vos volgde haar passie voor interieur, design en kunst en studeerde af als interieurarchitect aan het Sint-Lucas in Brussel. Al 30 jaar lang werkt ze als interieurarchitect o.a. bij Donum, toen ze het voelde kriebelen om volledig op eigen benen te staan.

In 2017 ging ze als zelfstandig interieurarchitect, scenograaf en ruimtelijk vormgever aan de slag. Daarnaast gaf ze haar kennis niet alleen aan de studenten van het Luca in Gent en de academie van Mortsel door, maar ook aan studenten van onze school. 

Sinds 2020 werkt ze als interieurarchitect bij CONIXCOOL, de interieur studio binnen het bekende architectenbureau CONIX RDBM in Antwerpen.

Kathleen Bols

Kathleen Bols is een creatieve en ondernemende vrouw. Naast haar job als textielontwerpster, waarbij ze patronen uitwerkt voor gebreide stoffen, is ze het brein achter Beau Jour, een originele studio voor eventstyling en grafisch ontwerp. Je kan sinds 2015 bij haar terecht voor een onvergetelijk huwelijksfeest, een fantastische babyborrel of een perfect verjaardagsfeest. Kathleen luistert naar de wensen van haar klanten en zorgt vervolgens voor een unieke uitnodiging, prachtige decoratie en toebehoren die volledig in het plaatje passen. Met oog voor het totaalpakket laat ze haar creativiteit de vrije loop.

Als docente aan onze school zet ze zich voor de volle honderd procent in om al haar kennis, praktijkervaring en liefde voor het vak door te geven aan haar cursisten.

Volg les bij succesvolle zelfstandigen.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Altijd een trainingscenter binnen 30km.

Goed om te weten over deze cursus Etaleur

Waarom is deze opleiding iets voor mij?
Een mooie etalage vraagt om het juiste kleurenspel, productvariatie, aangepaste verlichting en een kunstzinnige touch. Een mooie etalage is een echt huzarenstukje. In deze opleiding leer je hoe je net te werk gaat. Perfect als je meer passanten naar binnen wil lokken in je eigen shop, of andere winkels wil helpen om hun uitstraling te verbeteren.
Heb ik voorkennis nodig om deze opleiding te volgen?
Je hebt geen voorkennis nodig. Een ervaren docent maakt jou stap voor stap wegwijs.
Zijn de lessen praktijkgericht?
Absoluut. Je leert door te doen. Steek je handen dus maar uit de mouwen.
Hoe start ik als zelfstandig Etaleur?
Dat kom je te weten in onze praktijkgerichte opleiding Start je eigen zaak, waar je jezelf voorbereid op een carrière als zelfstandig ondernemer. Het is jouw sleutel tot succes. Wil je ontdekken of het ondernemerschap iets voor jou is? Kom dan naar ons gratis Starterslab. Daar krijg je een voorproefje van wat het betekent om als zelfstandige te werken.
Kan ik me na deze opleiding nog verder specialiseren?
Jazeker! Neem simpelweg een kijkje in ons ruime aanbod aan cursussen rond het thema Retail & Detailhandel. Daar vind je ongetwijfeld een cursus om je skills te verdiepen én verbreden.

PRAKTISCHE INFO

Lesdagen

De opleiding Etaleur bestaat uit 5 lessen. Elke les duurt 3 uur. Je hebt elke week op dezelfde dag les. De opleiding start theoretisch met een introductie in de etalagewereld, de verschillende composities en de kleurenleer. Daarna volgen de praktijkgerichte lessen waarbij je zelf aan de slag gaat. Op het einde van de rit ben je klaar om als zelfstandig etaleur te starten. In het overzicht met de startdata van de opleiding Etaleur vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Klik hier voor de startdata.

Benodigde materialen

Om de leerstof in de praktijk om te zetten heb je tijdens de lessen materialen nodig zoals: een klein hamertje, een scherpe textielschaar, een breekmes, een tang, etalagespelden, visdraad, secondelijm, een kartonnen doos en eventueel een nietpistool.

In de eerste les heb je ook producten uit de badkamer nodig: washandjes, badhanddoeken, shampoo, douchegel, make-upproductjes,... Kies voor producten en verpakkingen in verschillende vormen en kleuren.

Tijdens de lessen focussen we op praktijk. Het ondersteunend lesmateriaal voor de opleiding vind je via jouw eCampus. Zo ben jij er als student zeker van dat je steeds het meest actuele en up-to-date materiaal in handen hebt. Om tijdens de lessen makkelijk toegang te hebben tot je eCampus en het lesmateriaal, neem je best je tablet of laptop mee.

Praktijkervaring en stage

Wil je voor je examen nog wat extra ervaring opdoen? Dan is een stage echt iets voor jou! Ga dus eens langs bij een boetiek of een winkelketen in jouw buurt. Vertel iets meer over je opleiding en vraag naar een toffe stageplek. Op stage zet je een concept in real life om in een opvallende etalage. Je ziet ook welk effect een geslaagde etalage heeft op het aantal klanten en op de verkoop. Dat inzicht is waardevol als je zelf wil starten als professioneel Etaleur!

Je mag de periode, plek en duur van de stage zelf kiezen. Heb je een leuke stageplaats gevonden? Neem dan even contact op met je opleidingsconsulent om een stagecontract in orde te brengen. Je kan daarna direct aan de slag, met een maximum van 300 stage-uren. Je stage eindigt voor je examen aflegt. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Je legt een theoretisch en een praktisch examen af in de laatste les. Daar hoef je dus geen extra tijd voor vrij te maken. Scoor je minstens 60% op beide examens? Bravo, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het diploma Etaleur. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Etaleur. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de opleiding Start je eigen zaak te volgen. Die cursus bereidt je perfect voor op je nieuwe avontuur.

etaleur, etalagiste, winkelstylist, etalage, kledingzaak, bakkerij, interieur, interieurstylist, creatief, decoratie, composities, winkelinrichting, etalageopmaak, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs, decorbouw

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Avondonderwijs

Het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is de belangrijkste opleidingsverstrekker van Vlaanderen op het gebied van professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen zodat je steeds in jouw buurt kan studeren. De onderwijsinstelling voldoet aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 en is ingeschreven in het Centrale Register voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).  Kiezen voor het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is kiezen voor studeren in een inspirerende omgeving. Je kan rekenen op gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Voor je opleiding Etaleur betaal je slechts 235.00 euro. In ruil krijg je een geïllustreerd lesboek, professionele begeleiding van een gepassioneerd etaleur met beide voeten in het werkveld, het gebruik van de leslokalen en het examen op het einde van je opleiding. Alles voor een ideale start!

Kortingen, subsidies en voordelen

Bekijk zeker de pagina "voordelen en kortingen" op onze website!  Je kan gebruik maken van "de vroegboekkorting" of "de last-call korting".  Ook voor werknemers, werkzoekenden en ondernemers zijn er vaak tijdelijke kortingen die  bij inschrijving onmiddellijk kunnen worden verrekend met de juiste kortingscode! 
etaleur, etalagiste, winkelstylist, etalage, kledingzaak, bakkerij, interieur, interieurstylist, creatief, decoratie, composities, winkelinrichting, etalageopmaak, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs, decorbouw
Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met de studenten. Ook legt de docent goed de nadruk op wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

InschrijvenStartdataContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS