Cursus

OPLEIDING

Biersommelier

Wil jij...

 1. professioneel bier leren proeven
 2. verschillende smaken, kleuren en geuren ontdekken en analyseren
 3. alles leren over het brouwproces, de ingrediënten en foodpairing
 4. comfortabel thuis studeren, helemaal op je eigen tempo en op je eigen manier
 5. een positieve carrièreswitch maken door aan de slag te gaan in de biersector

Biersommelier, een beroep met toekomst!

Wist je dat de rijke Belgische biercultuur UNESCO-werelderfgoed is? Er valt dan ook heel wat te proeven! Dat verklaart ook de enorme vraag naar professionele biersommeliers, vooral in de gastronomische sector. Dankzij deze thuisopleiding speel jij doelgericht in op die vraag!

Tijdens de cursus leer je bieren degusteren, proeven en serveren. Verder leer je ook kleuren, geuren en smaken herkennen, combineren, omschrijven en beoordelen. Je komt alles te weten over het brouwen, bottelen en correct bewaren van bier.

Groei uit tot een gerenommeerd biersommelier! Blaas je klanten weg met de meest unieke bieren. Enkel jij weet het beste van spijs en drank met elkaar te combineren voor een culinaire totaalbeleving.
 • Studeer thuis op je eigen tempo
 • Persoonlijke begeleiding gegarandeerd
 • Up to date en praktijkgerichte cursus
 • Voordeligste lesgeld van België

  Diploma

  Thuisstudie

  3-6 maanden

249.00 211.65 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

JE KUNT ELKE DAG STARTEN

Ga naar de groepslesVergelijk met groepsles

PROGRAMMA

bierproeven, biersommelier, bierkenner, bier, bierdegustatie, horecaopleiding, zytholoog, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Medewerker in een bierbrouwerij
 • Werknemer in een biercafé, speciaalzaak of drankengroothandel
 • Zelfstandig bierproever, biersommelier of organisator van degustatieworkshops

Vaardigheden en skills

 • Het brouwproces van bier van A tot Z begrijpen en uitleggen
 • Bierproeven like a pro
 • Bier op de correcte manier serveren? Jij kan het écht!
 • Het juiste bier aankopen, combineren met gerechten, én correct bewaren
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Wat is bier? Een korte geschiedenis
 • Brouwen
 • Ingrediënten
 • Professioneel bierproeven
 • Smaakafwijkingen
 • Bierstijlen
 • Horeca
 • Bier en foodpairing
 • Aankoop en bewaring
 • Starten als zelfstandig ondernemer

bierproeven, biersommelier, bierkenner, bier, bierdegustatie, horecaopleiding, zytholoog, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Onze docenten

Luc De Raedemaeker

Het is aangewezen eerst een gedegen cursus Bierproeven te volgen, zodat je weet hoe je het bierproeven van meer dan 1000 Belgische bieren het beste aanpakt. Daar weet onze docent Luc De Raedemaeker dan ook alles van. Hij treedt al decennia op als rasechte bierkenner en adviseur voor grote brouwerijen en horecazaken.
 
“Ik wilde mijn kennis bundelen en heb dan ook een portaal gecreëerd waar al mijn activiteiten gebundeld staan: www.biergrandcru.com”, zo zegt Luc. “De beste bierproevers onder mijn cursisten leid ik zelfs op tot professionele Biersommelier.” 
© Foto: Bart Van der Perre

Studeren waar en wanneer je wilt.

Online begeleiding van een professional.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Goed om te weten over deze cursus Biersommelier

Waarom is deze thuisstudie iets voor mij?
Een zomers terrasje, leuk gezelschap, een fris Belgisch biertje,... Als jij hier helemaal van gaat wegdromen, ben je hier aan het juiste adres. Deze cursus dompelt je onder in smaken, geuren en kleuren van verschillende soorten bier. Je leert alles over het brouwproces, de bewaarmethodes, foodpairing en nog zoveel meer. Echt iets voor jou!
Heb ik voorkennis nodig om deze thuisstudie te volgen?
Iedereen kan deze thuisstudie volgen. Je hebt geen voorkennis nodig.
Wat is het verschil met de groepsles Biersommelier?
Deze thuisstudie biedt jou het maximum aan flexibiliteit en comfort. Jij studeert met ruimte voor je werk, je gezin en je hobby’s. Jij studeert waar en wanneer je maar wil, helemaal op je eigen tempo en op je eigen manier. 's Avonds in de zetel? 's Ochtends in de trein? Op vakantie? In de tuin? Jij kiest! Qua inhoud is de groepsles Biersommelier vergelijkbaar. Ook de diploma's van de thuisstudie en de groepsles hebben dezelfde waarde.
Is de thuisstudie puur theoretisch? Hoe leer ik de praktijk?
Deze thuisstudie bestaat uit meer dan theorie alleen. De cursus bevat ook praktische oefeningen en opdrachten. Die stuur je naar je docent via het interactief studentenplatform. Jouw docent bezorgt je dan praktijkgerichte feedback. Bovendien moedigen we je aan om tijdens je thuisstudie stage te lopen. Op stage pas je de leerstof actief in de praktijk toe. Neem contact op met onze opleidingsconsulenten voor meer informatie over de stage.
Kan ik me na deze thuisstudie nog verder specialiseren?
Absoluut, we hebben een ruim aanbod aan cursussen rond het thema Horeca & Hospitality. Check zeker het aanbod!

PRAKTISCHE INFO

Studieverloop

Je kan direct aan de slag na je inschrijving! De digitale cursus staat binnen 1 minuut op jouw profielpagina en op het online leerplatform. De papieren versie brengen we gelijktijdig naar de post. Die vind je dus snel bij jou thuis in de brievenbus. Vanaf dag één krijg je professionele online begeleiding door een topdocent met getrainde smaakpapillen en een encyclopedische kennis van de bierwereld. Vragen, opmerkingen of bedenkingen? De docent staat je bij!

Thuisstudies zijn ontzettend flexibel. Je studeert waar en wanneer je wil! Je legt pas examen af als je er helemaal klaar voor bent. Na een geslaagd examen ontvang je het diploma Biersommelier!

Benodigde materialen

Je ontvangt speciaal ontwikkeld lesmateriaal in een praktische map. Jouw persoonlijke docent stelde de cursus op maat samen. De cursus is volledig. Je hebt geen extra boeken nodig. Voorzie zelf bier en proefglaasjes als je jouw smaakpapillen actief wil trainen. Daarvoor ga je langs bij een bierspeciaalzaak in jouw buurt of surf je naar de website van een webwinkel gespecialiseerd in kwaliteitsvolle bieren.

Praktijkervaring en stage

Bierproeven vraagt oefening. Test daarom je kennis uit de opleiding Biersommelier zeker eens in de praktijk. Volg bijvoorbeeld een stage bij een biercafé of brouwerij. Daar sprokkel je nuttige werkervaring en pas je de leerstof actief toe. Verder bouw je ook een professioneel netwerk uit binnen de bierwereld. Dat komt van pas, want zo vergroot je je kansen om snel aan de slag te gaan als Biersommelier.

Bepaal zelf de plek, periode en duur van de stage. Heb je een toffe stageplaats gevonden? Vraag dan bij je opleidingsconsulent een stageovereenkomst aan. Samen met je stagegever vul je die overeenkomst in. Daarna ga je aan de slag, met een maximum van 300 stage-uren. Zorg dat je alles hebt afgerond voor je examen aflegt. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Na het instuderen van de cursus leg je een theoretisch examen af op één van onze examenlocaties. Je kiest zelf je examenmoment. Scoor je minstens 60%? Bravo, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het diploma Biersommelier. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Biersommelier. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de thuisstudie Start je eigen zaak te volgen. Die cursus bereidt je perfect voor op je nieuwe avontuur.

bierproeven, biersommelier, bierkenner, bier, bierdegustatie, horecaopleiding, zytholoog, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Afstandsonderwijs

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs is de belangrijkste opleidingsverstrekker van opleidingen in afstandsonderwijs in Vlaanderen. Door de jarenlange ervaring heeft de school een groot en gebalanceerd opleidingsaanbod uitgebouwd met relevante opleidingen voor de arbeidsmarkt. Je geniet van voordelig inschrijvingsgeld omdat je gebruik kan maken van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Kiezen voor het Centrum Voor Afstandsonderwijs is kiezen voor flexibel studeren waarbij je toch persoonlijk begeleid wordt door gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Je betaalt voor de opleiding Biersommelier maar 211.65 euro. Hiervoor krijg je allereerst een uitgebreid cursusboek met voorbeelden en oefeningen. Daarnaast ontvang je ook een jaar lang professionele begeleiding van een doorwinterde sommelier. Daarbovenop geniet je van gratis toegang tot ons online leerplatform én van de mogelijkheid om binnen een termijn van vijf jaar gratis examen af te leggen. Dat kan op één van onze verschillende examenlocaties. Zo heb je meteen alles bij de hand voor een geslaagde thuisstudie!

Kortingen, subsidies en voordelen

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs, onderdeel van de Ondernemersschool bv, is één van de grootste opleidingsverstrekkers voor volwassenen van de Benelux. Ze organiseert professionele opleidingen voor cursisten uit de hele wereld via het systeem van afstandsonderwijs. Wie bij ons les heeft gevolgd kan zich aansluiten bij de Wellnessfederatie vzw; deze erkende beroepsvereniging zetelt in de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO. De onderwijsinstelling is ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat de onderwijsinstelling voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Bovendien voldoet het Centrum Voor Afstandsonderwijs aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 én is ze geregistreerd dienstverlener van de Vlaamse overheid in het kader van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Tot slot kan iedereen die les heeft gevolgd aan onze onderwijsinstelling vrijstellingen bekomen of vervolgopleidingen volgen bij het Centrum Voor Beroepskwalificatie vzw en het Centrum Voor Avondonderwijs vzw. Lees hier meer over de erkenningen en registraties.
Inschrijven
Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met de studenten. Ook legt de docent goed de nadruk op wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

Laatste weetjes over Biersommelier

InschrijvenContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS