Cursus

OPLEIDING

Biersommelier

Wil jij...

 1. professioneel bier leren proeven
 2. gezellig in groep verschillende smaken, kleuren en geuren ontdekken en analyseren
 3. alles leren over het brouwproces, de ingrediënten en de beste bewaarmethodes
 4. weten hoe je bieren perfect combineert met culinaire gerechten
 5. een positieve carrièreswitch maken door aan de slag te gaan in de biersector

Bierkenner, een beroep met toekomst!

Jaar na jaar worden onze Belgische bieren verkozen tot de beste ter wereld. Bovendien heeft de restaurantsector de gastronomische kwaliteiten van het bier ontdekt en krijg je steeds vaker aangepaste bieren voorgesteld naast de standaard wijnen.

Dankzij onze opleiding kan je nu ook zelf als bierproever of biersommelier aan de slag. Zo degusteer, proef en serveer je zelf verschillende bieren. Je leert de factoren die de kwaliteit van een bier bepalen en bent in staat om een professioneel degustatieformulier in te vullen. Verder leer je ook kleuren, geuren en smaken te herkennen, combineren en omschrijven.

Je ervaren docent legt je alles uit over het brouwen, bottelen en correct bewaren van bier zodat jij binnenkort een echte bierproever bent!
 • Les krijgen van gepassioneerde professionals
 • Een praktijkgerichte cursus bij jou in de buurt
 • Snel een waardevol diploma behalen
 • Het voordeligste lesgeld van Benelux

  Diploma

  Groepsles

  5 lessen

  3 lesuren

  339.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk Inschrijven

Startdata Biersommelier

CursusCampusEerste lesLaatste lesLesurenLesdag
Antwerpen28/02/201928/03/201918u30 - 21u30Don
Brugge24/04/201929/05/201918u30 - 21u30Woe
Gent29/04/201927/05/201918u30 - 21u30Maa
Hasselt08/10/201905/11/201918u30 - 21u30Din

PROGRAMMA

bierproeven, biersommelier, bierkenner, bier, bierdegustatie, horecaopleiding, zytholoog, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Bierspecialist in de horeca
 • Vertegenwoordiger bierbrouwerij
 • Biersommelier in een restaurant
 • Medewerker bierbrouwerij
 • ...

Vaardigheden en skills

 • Je beschikt over een uitgebreide kennis rond bier. De geschiedenis, ingrediënten en het brouwen en bottelen hebben geen geheimen meer voor jou
 • Professioneel bier proeven en een degustatieformulier correct invullen
 • Een uitgebreid pallet van geuren, kleuren en smaken herkennen, combineren en omschrijven
 • Je combineert het beste bier met het meest smaakvolle gerecht
 • Je weet hoe je als zelfstandig biersommelier aan de slag gaat
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Ontdek de geschiedenis van bier
 • Het brouwproces uitgelegd
 • De verschillende ingrediënten van bier
 • Professioneel bierproeven
 • Smaakafwijkingen bij bier
 • Bierstijlen zoals trappist en abdijbier
 • Hoe serveer je een perfect bier
 • Ontdek de werking van de horeca
 • De beste bewaar methodes
 • De geheimen van bier en foodpairing
 • Starten als zelfstandig biersommelier

bierproeven, biersommelier, bierkenner, bier, bierdegustatie, horecaopleiding, zytholoog, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Onze docenten

Tom Van Snick

Tom Van Snick is een professioneel zytholoog, of bierkenner. “Omdat ik niet alleen graag een glaasje drink, maar ook geïnteresseerd ben in het verhaal achter bier, ging ik vroeger al vaak naar bierfestivals”, vertelt Tom enthousiast. Wat als uit de hand gelopen hobby begon, maakt nu deel uit van zijn professionele bezigheden.

Met "Gek van Bier" organiseert Tom proeverijen, geeft hij advies in foodpairing en voert hij sommelieropdrachten uit. Ook bij Duvel Moortgat en Palm is hij actief als degustator. Af en toe slaat hij ook zelf aan het brouwen. "Ik hou ervan om het verhaal van bier te vertellen en zo mensen op sleeptouw te nemen in de wondere wereld van gerst en gist", aldus Tom.

Volg les bij succesvolle zelfstandigen.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Altijd een trainingscenter binnen 30km.

Goed om te weten over deze cursus Biersommelier

Waarom is deze opleiding iets voor mij?
Een zomers terrasje, leuk gezelschap, een fris Belgisch biertje,... Als jij hier helemaal van gaat wegdromen, ben je hier aan het juiste adres. Deze cursus dompelt je onder in smaken, geuren en kleuren van verschillende soorten bier. Je leert alles over het brouwproces, de bewaarmethodes, foodpairing en nog zoveel meer. Echt iets voor jou!
Heb ik voorkennis nodig om deze opleiding te volgen?
Iedereen kan deze opleiding volgen. Je hebt geen voorkennis nodig.
Leer ik in deze opleiding actief bier proeven?
Ja, stel je smaakpapillen al maar op scherp!
Kan ik me na deze opleiding nog verder specialiseren?
Jazeker, denk bijvoorbeeld aan een cursus rond het thema Horeca & Hospitality, stel je zintuigen verder op de proef en word ook expert op het vlak van wijn, thee of koffie.

PRAKTISCHE INFO

Lesdagen

De opleiding Biersommelier bestaat uit 5 lessen. Elke les duurt 3 uur. Je hebt elke week op dezelfde dag les. Tijdens deze lessen ontdek je alles over bier. Van het brouwproces en het bottelen tot de perfecte combinatie met gerechten ontdekken. In het overzicht met de startdata van de opleiding Biersommelier vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Klik hier voor de startdata.

Benodigde materialen

In de eerste les krijg je speciaal ontwikkeld cursusmateriaal. Jouw docent voorziet gratis een brede waaier aan bieren om tijdens de lessen te proeven. Zelf breng je een aantal proefglaasjes mee.

Praktijkervaring en stage

Oefening baart kunst. Dat geldt ook voor een Bierkenner. Het loont zich daarom om al tijdens je opleiding heel actief met bierdegustatie en foodpairing bezig te zijn, bijvoorbeeld door stage te lopen in een brouwerij, restaurant of bierspeciaalzaak. Daar ga je dag in en dag uit met bieren aan de slag. Je verfijnt je smaakpalet en verdiept je productkennis. Je krikt je niveau elke dag opnieuw op. Enkel voordelen!

Je mag de periode, plek en duur van de stage zelf kiezen. Heb je een uitdagende stageplaats gevonden? Breng ons even op de hoogte en wij brengen de nodige documenten in orde. Je kan daarna direct aan de slag, met een maximum van 300 stage-uren. Je beëindigt de stage voor je examen aflegt. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Je legt examen af in de laatste les. Daar hoef je dus geen extra tijd voor vrij te maken. Scoor je minstens 60%? Bravo, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het diploma Biersommelier. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Bierkenner. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de opleiding Start je eigen zaak te volgen. Die cursus bereidt je perfect voor op je nieuwe avontuur.

bierproeven, biersommelier, bierkenner, bier, bierdegustatie, horecaopleiding, zytholoog, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Avondonderwijs

Het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is de belangrijkste opleidingsverstrekker van Vlaanderen op het gebied van professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen zodat je steeds in jouw buurt kan studeren. Je geniet van voordelig inschrijvingsgeld omdat je gebruik kan maken van opleidingscheques en de KMO-portefeuille. Kiezen voor het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is kiezen voor studeren in een inspirerende omgeving. Je kan rekenen op gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Het inschrijvingsgeld voor de opleiding bedraagt 339.00 euro. Dit bedrag omvat het uitgebreide lesboek, de professionele begeleiding van een ervaren docent, het gebruik van onze lokalen en het examen op het einde van je opleiding.

Kortingen, subsidies en voordelen

Het Centrum Voor Avondonderwijs vzw is één van de grootste opleidingsverstrekkers van Vlaanderen en Brussel. Het Centrum organiseert professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen. Het Centrum Voor Avondonderwijs is een geregistreerde dienstverlener van de Vlaamse Overheid in het kader van de opleidingscheques (VDAB) en de KMO-portefeuille (VLAIO). Wie bij ons les heeft gevolgd kan zich aansluiten bij IVBO- Wellnessfederatie vzw.  Deze erkende beroepsvereniging zetelt in de Hoge Raad Voor De Zelfstandige en de KMO en in de Raad van Bestuur van onze onderwijsinstelling. De onderwijsinstelling voldoet aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 en is ingeschreven in het Centrale Register voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).
Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met zijn studenten. Hij legt goed de nadruk wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

InschrijvenStartdataContact

ONZE OPLEIDINGEN

Meer dan 6000 studenten volgen elk jaar één van de 35O verschillende opleidingen. Je kan kiezen voor een basisopleiding, een vervolmakingscursus of een totaalpakket waarmee je start als een echte Pro.

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS