Cursus

OPLEIDING

Biersommelier

Wil jij...

 1. professioneel bier leren proeven
 2. gezellig in groep verschillende smaken, kleuren en geuren ontdekken en analyseren
 3. alles leren over het brouwproces, de ingrediënten en de beste bewaarmethodes
 4. weten hoe je bieren perfect combineert met culinaire gerechten
 5. een positieve carrièreswitch maken door aan de slag te gaan in de biersector

Bierkenner, een beroep met toekomst!

Iedere Belg heeft een favoriet biertje. Er is voor ieder wat wils, van een frisse pils op een zomers terrasje tot een stevige trappist in een bruine kroeg. Blond, bruin, fruitig, bitter,... Het aanbod is gigantisch. Zin om ze allemaal eens te proeven? Dan is de opleiding Biersommelier helemaal jouw ding!

In de les schenk, proef en analyseer je verschillende soorten bier. Je dompelt jezelf onder in een uitgebreid pallet van geuren, kleuren en smaken. Je leert bier combineren met gepaste gerechten voor een gastronomische totaalervaring. Je leert ook meer over het brouwen, bottelen en bewaren van bier. Schrijf je in, prikkel je smaakpapillen en groei uit tot een onbetwiste bierproever!
 • Les krijgen van gepassioneerde professionals
 • Een praktijkgerichte cursus bij jou in de buurt
 • Snel een waardevol diploma behalen
 • Het voordeligste lesgeld van Benelux

  Diploma

  Groepsles

  5 lessen

  3 lesuren

  339.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

Startdata Biersommelier

CursusCampusEerste lesLaatste lesLesurenLesdag
Gent12/11/202010/12/202018u30 - 21u30Don
Antwerpen17/11/202015/12/202018u30 - 21u30Din
Brugge18/11/202016/12/202018u30 - 21u30Woe
Hasselt25/01/202101/03/202118u30 - 21u30Maa
Gent03/02/202110/03/202118u30 - 21u30Woe

PROGRAMMA

bierproeven, biersommelier, bierkenner, bier, bierdegustatie, horecaopleiding, zytholoog, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Bierspecialist in de horeca
 • Medewerker in een brouwerij
 • Biersommelier in een restaurant
 • Organisator van degustatiesessies of workshops

Vaardigheden en skills

 • Jij herkent, omschrijft en analyseert elke biersoort in een handomdraai.
 • Het brouwen, bottelen en bewaren van bier heeft voor jou geen geheimen meer.
 • Jij vult zonder aarzelen een professioneel degustatieformulier in.
 • Je combineert elke gerecht met een bijpassend biertje.
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • De geschiedenis van bier
 • Het brouwproces
 • De verschillende ingrediënten
 • Professioneel bierproeven
 • Smaakafwijkingen
 • Bierstijlen zoals trappist en abdijbier
 • Hoe serveer je het perfecte pintje?
 • De beste bewaarmethodes
 • De geheimen van bier en foodpairing
 • Ontdek de werking van de horeca
 • Starten als zelfstandig biersommelier

bierproeven, biersommelier, bierkenner, bier, bierdegustatie, horecaopleiding, zytholoog, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Onze docenten

Robert Teunissen

Onze docent Robert Teunissen ken je misschien al enkele jaren als presentator van het televisieprogramma ‘Passie in de Keuken’. Maar daarnaast is Robert ook al bijna 10 jaar vakdocent Wijn en al 25 jaar wijnadviseur.
“Na jarenlang sommelier en bedrijfsleider van diverse restaurants geweest te zijn, heb ik mij op zelfstandige basis gevestigd om als expert op te treden”, zo vertelt Robert. “Naast het opleiden van mensen tot uitmuntende Sommeliers, heb ik ook een unieke cursus Bierproeven ontwikkeld, omdat bier, meer bepaald speciaalbier, ook zijn intrede heeft gedaan in het hoger segment van de restaurants”.

Tom Van Snick

Tom Van Snick is een professioneel zytholoog, of bierkenner. “Omdat ik niet alleen graag een glaasje drink, maar ook geïnteresseerd ben in het verhaal achter bier, ging ik vroeger al vaak naar bierfestivals”, vertelt Tom enthousiast. Wat als uit de hand gelopen hobby begon, maakt nu deel uit van zijn professionele bezigheden.

Met "Gek van Bier" organiseert Tom proeverijen, geeft hij advies in foodpairing en voert hij sommelieropdrachten uit. Ook bij Duvel Moortgat en Palm is hij actief als degustator. Af en toe slaat hij ook zelf aan het brouwen. "Ik hou ervan om het verhaal van bier te vertellen en zo mensen op sleeptouw te nemen in de wondere wereld van gerst en gist", aldus Tom.

Volg les bij succesvolle zelfstandigen.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Altijd een trainingscenter binnen 30km.

Goed om te weten over deze cursus Biersommelier

Waarom is deze opleiding iets voor mij?
Een zomers terrasje, leuk gezelschap, een fris Belgisch biertje,... Als jij hier helemaal van gaat wegdromen, ben je hier aan het juiste adres. Deze cursus dompelt je onder in smaken, geuren en kleuren van verschillende soorten bier. Je leert alles over het brouwproces, de bewaarmethodes, foodpairing en nog zoveel meer. Echt iets voor jou!
Heb ik voorkennis nodig om deze opleiding te volgen?
Iedereen kan deze opleiding volgen. Je hebt geen voorkennis nodig.
Leer ik in deze opleiding actief bier proeven?
Ja, stel je smaakpapillen al maar op scherp!
Kan ik me na deze opleiding nog verder specialiseren?
Jazeker, denk bijvoorbeeld aan een cursus rond het thema Horeca & Hospitality, stel je zintuigen verder op de proef en word ook expert op het vlak van wijn, thee of koffie.

PRAKTISCHE INFO

Lesdagen

De opleiding Biersommelier bestaat uit 5 lessen. Elke les duurt 3 uur. Je hebt elke week op dezelfde dag les. Tijdens deze lessen ontdek je alles over bier. Van het brouwproces en het bottelen tot de perfecte combinatie met gerechten ontdekken. In het overzicht met de startdata van de opleiding Biersommelier vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Klik hier voor de startdata.

Benodigde materialen

In de eerste les krijg je speciaal ontwikkeld cursusmateriaal. Jouw docent voorziet gratis een brede waaier aan bieren om tijdens de lessen te proeven. Zelf breng je een aantal proefglaasjes mee.

Praktijkervaring en stage

Oefening baart kunst. Dat geldt ook voor een Bierkenner. Het loont zich daarom om al tijdens je opleiding heel actief met bierdegustatie en foodpairing bezig te zijn, bijvoorbeeld door stage te lopen in een brouwerij, restaurant of bierspeciaalzaak. Daar ga je dag in en dag uit met bieren aan de slag. Je verfijnt je smaakpalet en verdiept je productkennis. Je krikt je niveau elke dag opnieuw op. Enkel voordelen!

Je mag de periode, plek en duur van de stage zelf kiezen. Heb je een uitdagende stageplaats gevonden? Breng ons even op de hoogte en wij brengen de nodige documenten in orde. Je kan daarna direct aan de slag, met een maximum van 300 stage-uren. Je beëindigt de stage voor je examen aflegt. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Je legt examen af in de laatste les. Daar hoef je dus geen extra tijd voor vrij te maken. Scoor je minstens 60%? Bravo, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het diploma Biersommelier. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Bierkenner. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de opleiding Start je eigen zaak te volgen. Die cursus bereidt je perfect voor op je nieuwe avontuur.

bierproeven, biersommelier, bierkenner, bier, bierdegustatie, horecaopleiding, zytholoog, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Avondonderwijs

Het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is de belangrijkste opleidingsverstrekker van Vlaanderen op het gebied van professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen zodat je steeds in jouw buurt kan studeren. De onderwijsinstelling voldoet aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 en is ingeschreven in het Centrale Register voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).  Kiezen voor het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is kiezen voor studeren in een inspirerende omgeving. Je kan rekenen op gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Het inschrijvingsgeld voor de opleiding bedraagt 339.00 euro. Dit bedrag omvat het uitgebreide lesboek, de professionele begeleiding van een ervaren docent, het gebruik van onze lokalen en het examen op het einde van je opleiding.

Kortingen, subsidies en voordelen

Bekijk zeker de pagina "voordelen en kortingen" op onze website!  Je kan gebruik maken van "de vroegboekkorting" of "de last-call korting".  Ook voor werknemers, werkzoekenden en ondernemers zijn er vaak tijdelijke kortingen die  bij inschrijving onmiddellijk kunnen worden verrekend met de juiste kortingscode! 
bierproeven, biersommelier, bierkenner, bier, bierdegustatie, horecaopleiding, zytholoog, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs
Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met de studenten. Ook legt de docent goed de nadruk op wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

InschrijvenStartdataContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS