Cursus

OPLEIDING

Bakker

Wil jij...

 1. stap voor stap leren hoe je zelf ovenverse broden en pistolets maakt
 2. lekker experimenteren met verschillende bakrecepten
 3. ontdekken hoe je zelf een bakkerij of patisserie opent én runt
 4. studeren op eigen tempo, met ruimte voor je werk, je gezin en je hobby's
 5. een waardevol diploma behalen waarmee je onmiddellijk aan de slag gaat in een bakkerij

Bakker, een beroep met toekomst!

Bakken is hot! Iedereen wil tegenwoordig zelf heerlijk brood of verrassende desserts bakken. Maar dat is niet eenvoudig. Wil je je bakkunsten verder ontwikkelen? Start je graag een eigen bakkerij of patisserie? Dan is deze thuisstudie perfect voor jou!

Tijdens deze opleiding leer je alles over de verschillende basisgrondstoffen en hoe je ze op de juiste manier bewaart. Nadien ga je met al deze ingrediënten aan de slag! Je ontdekt nieuwe werkwijzen en allerhande recepten: voor verschillende soorten brood, sandwiches, crèmes, biscuits en nog zo veel meer.

Verder leert deze opleiding je alles over de specifieke beroepswetgeving. Je komt te weten hoe je zelf een succesvolle bakkerij uitbouwt. Zo krijgt jouw zaak een vliegende start!
 • Studeer thuis op je eigen tempo
 • Persoonlijke begeleiding gegarandeerd
 • Up to date en praktijkgerichte cursus
 • Voordeligste lesgeld van België

  Diploma

  Thuisstudie

  3-6 maanden

  359.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

JE KUNT ELKE DAG STARTEN

Ontdek ook onze
groepscursussen

PROGRAMMA

bakker, brood en banketbakker, bakkerij, warme bakker, boterham, patisserie, voedingssector, vestigingsattest, centrale examencommissie, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Bakkersgast bij een bestaand bakker of patissier
 • Zelfstandig warm bakker of patissier

Vaardigheden en skills

 • De verschillende soorten deeg, beslag en crèmes? Je kent ze op je duimpje!
 • Een waaier aan recepten kennen voor ovenvers en verrukkelijk brood, cupcakes, taarten,...
 • Je eigen bakkerij opstarten, inrichten én succesvol uitbouwen
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Je toekomstmogelijkheden als Bakker
 • De basisgrondstoffen en halffabricaten
 • Opslagmethodes voor ingrediënten en producten
 • Basisrecepten en werkwijzen
 • De belangrijkste machines
 • Inrichten van de werk- en opslagplaats
 • Kostprijsberekening en controle
 • Administratie, bedrijfsuitrusting en winkelinrichting
 • Overname van een zaak of een nieuwe zaak starten
 • Specifieke beroepswetgeving, hygiëne en veiligheid

bakker, brood en banketbakker, bakkerij, warme bakker, boterham, patisserie, voedingssector, vestigingsattest, centrale examencommissie, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Onze docenten

Joëlle Van Autgaerden

Bijna 10 jaar heeft onze docente Joelle Van Autgaerden een eigen bakkerij gehad. “Hoewel het een zware stiel is, moet ik toch stellen dat je er elke dag weer voldoening uit haalt”, zo stelt Joëlle. “Uiteraard moet je wel een liefde voor het vak hebben, en dat is net wat ik in mijn cursussen Bakker probeer aan te wakkeren”.
Naast gediplomeerd bakker is Joelle ook visueel artiest (film, foto, schilder en beeldhouwer). Zo voorziet zij haar cursussen met talloze prachtige illustraties. Ongetwijfeld is dit een bijzondere troef die Joëlle jou kan aanbieden bij het versieren van taarten en ander patisserie. Bak ze bruin in deze ovenheerlijke cursus!

Studeren waar en wanneer je wilt.

Online begeleiding van een professional.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Goed om te weten over deze cursus Bakker

Wanneer kan ik starten met een thuisstudie?
Je start met een thuisstudie wanneer je zelf wilt. Je kan na je inschrijving dezelfde dag al online starten met de cursus Bakker. De gedrukte cursusmap gaat onmiddelijk op de post en deze ontvang je snel thuis. Dankzij de flexibiliteit van een thuisstudie studeer je waar en wanneer je wil. Je krijgt een jaar lang begeleiding van een docent via een online platform, dus je staat er niet alleen voor!
Waarom kiezen voor een thuisstudie?
Het grote voordeel van een thuisstudie is de flexibiliteit. Je studeert waar en wanneer je wilt. Je kiest zelf hoe lang je over de opleiding doet (je kan bij ons op school examen afleggen tot 5 jaar na start van de opleiding) en combineert je studie dus makkelijk met een job en/of gezin!
Wat is de leeftijd van de cursisten?
Wij hebben een heel uiteenlopend publiek, ook wat leeftijd betreft. Er zijn cursisten die recht van de schoolbanken komen en alsnog een andere richting uitwillen of hun kennis willen uitbreiden, jonge mensen die na een carrière van een aantal jaren een switch willen maken of zelfstandige worden, en veertigers of vijftigers die naar het einde van hun loopbaan nog graag iets anders willen gaan doen. Daarnaast hebben we ook enkele cursussen die puur hobbygericht zijn. Minderjarigen kunnen ook deelnemen, mits toestemming van de ouders.
Hoe schrijf ik in voor een opleiding?
Dat kan op één van onze secretariaten of gewoon online door het inschrijvingsformulier in te vullen en een betaling uit te voeren.
Wanneer is mijn inschrijving definitief?
Je inschrijving is definitief als je je hebt aangemeld en wij een betaling ontvangen hebben. Je krijgt van ons dan een bevestigingsmail met alle praktische info zoals de log-in voor het studentenplatform.
Wat als ik tijdens het studeren van mijn thuiscursus een vraag heb over de leerstof?
Je krijgt een jaar lang begeleiding van een ervaren docent, dit is inbegrepen in het cursusgeld. Via een studentenplatform kan je vragen stellen aan je docent, maak je oefeningen en dien je taken in. Deze begeleiding kan indien je dit wil nog verlengd worden.
Wat krijg ik thuisgestuurd?

Je ontvangt speciaal ontwikkeld lesmateriaal in een praktische map. Jouw persoonlijke docent stelde de cursus op maat samen. De cursus is volledig. Je hebt geen extra boeken nodig. Voorzie je eigen ingrediënten en bakproducten als je de leerstof actief wil oefenen. Die producten bestel je bij een webwinkel of vind je in een speciaalzaak in jouw buurt.

Wat verandert er in september 2018 als ik zelfstandige wil worden?
Vanaf september 2018 moet je geen examen meer afleggen bij de Centrale Examencommissie in Brussel om een officieel attest Bedrijfsbeheer te behalen. Dit is dus een groot voordeel; je kan het diploma gewoon aan onze school behalen. Kennis van bedrijfsbeheer geeft je een grote voorsprong op je concurrenten in de uitbouw van je bedrijf of zelfstandige activiteit. Naar klanten toe is dit een écht kwaliteitsbewijs.
Waar en wanneer leg ik examen af?
Na het instuderen van je cursus leg je het examen Bakker af op één van onze examenlocaties. Heb je minstens 60% behaald, dan ben je geslaagd. Je ontvangt dan per post je di^ploma Bakker en kan dan meteen solliciteren voor je droombaan als {course.professionName}. Wil je als zelfstandige starten, dan heb je ook het attest Bedrijfsbeheer nodig. Je volgt hiervoor onze opleiding en legt het examen af bij de Centrale Examencommissie (vanaf september 2018 kan je dit ook gewoon bij onze school afleggen).
Wat verandert er vanaf 1/1/2018 aangaande het vestigingsattest?
Vanaf 1/1/2018 is het niet meer nodig om nog examen af te leggen bij de Centrale Examencommissie in Brussel om een vestigingsattest te behalen. Dit is dus een groot voordeel; het diploma aan onze school is dan voldoende om zowel als werknemer als zelfstandige aan de slag te gaan. Als zelfstandige moet je tot september 2018 nog wel beschikken over een attest Bedrijfsbeheer.

PRAKTISCHE INFO

Studieverloop

Geniet van absolute vrijheid dankzij een thuisstudie. Je studeert namelijk waar en wanneer je maar wil! Wil je na je inschrijving meteen beginnen te studeren? Dat kan! De digitale cursus staat binnen 1 minuut op jouw profielpagina en op het online studentenplatform. De papieren versie doen we gelijktijdig op de post. Die ligt snel bij jou thuis in de brievenbus. Vanaf dag één krijg je online begeleiding van een gepassioneerd topbakker. Je staat er dus nooit alleen voor!

Benodigde materialen

Je ontvangt speciaal ontwikkeld lesmateriaal in een praktische map. Jouw persoonlijke docent stelde de cursus op maat samen. De cursus is volledig. Je hebt geen extra boeken nodig. Voorzie je eigen ingrediënten en bakproducten als je de leerstof actief wil oefenen. Die producten bestel je bij een webwinkel of vind je in een speciaalzaak in jouw buurt.

Praktijkervaring en stage

Als toekomstig Bakker is het belangrijk om eens te proeven van het werk in een echte bakkerij. Dat kan al tijdens je opleiding, bijvoorbeeld door stage te lopen. Tijdens een stage in een bakkerij verzamel je relevante werkervaring en krijg je tips van ervaren professionals. Dat is handig voor later, want zo vergroot je je kansen om zelf aan de slag te gaan als professioneel Bakker.

Bepaal zelf de plek, periode en duur van je stage. Heb je een toffe stageplaats gevonden? Vraag dan bij je opleidingsconsulent een stageovereenkomst aan. Samen met je stagegever leg je in die overeenkomst een paar praktische afspraken vast. Je loopt in totaal maximaal 300 stage-uren. Je rondt de stage af voor je examen aflegt. Op die manier ben je na een geslaagd examen direct helemaal klaar om te mengen, kneden en bakken in een echte, warme bakkerij! Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Na het instuderen van de cursus leg je een theoretisch examen af op één van onze examenlocaties. Je kiest zelf je examenmoment. Scoor je minstens 60%? Bravo, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het diploma Bakker. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Bakker. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de thuisstudie Start je eigen zaak te volgen. Die cursus bereidt je perfect voor op je nieuwe bakkersavontuur.

bakker, brood en banketbakker, bakkerij, warme bakker, boterham, patisserie, voedingssector, vestigingsattest, centrale examencommissie, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Afstandsonderwijs

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs is de belangrijkste opleidingsverstrekker van opleidingen in afstandsonderwijs in Vlaanderen. Door de jarenlange ervaring heeft de school een groot en gebalanceerd opleidingsaanbod uitgebouwd met relevante opleidingen voor de arbeidsmarkt. Je geniet van voordelig inschrijvingsgeld omdat je gebruik kan maken van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Kiezen voor het Centrum Voor Afstandsonderwijs is kiezen voor flexibel studeren waarbij je toch persoonlijk begeleid wordt door gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Het inschrijvingsgeld voor deze thuisopleiding Bakker bedraagt maar 359.00 euro. Hiervoor krijg je allereerst een gedetailleerd cursusboek met oefeningen en recepten. Daarnaast ontvang je ook professionele online begeleiding van een topdocent met ervaren bakkershanden. Daarbovenop geniet je van levenslange toegang tot ons online studentenplatform! Zo heb je alles bij de hand voor een vlotte en succesvolle thuisstudie.

Kortingen, subsidies en voordelen

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs, onderdeel van de Ondernemersschool bv, is één van de grootste opleidingsverstrekkers voor volwassenen van de Benelux. Ze organiseert professionele opleidingen voor cursisten uit de hele wereld via het systeem van afstandsonderwijs. Wie bij ons les heeft gevolgd kan zich aansluiten bij de Wellnessfederatie vzw; deze erkende beroepsvereniging zetelt in de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO. De onderwijsinstelling is ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat de onderwijsinstelling voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Bovendien voldoet het Centrum Voor Afstandsonderwijs aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 én is ze geregistreerd dienstverlener van de Vlaamse overheid in het kader van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Tot slot kan iedereen die les heeft gevolgd aan onze onderwijsinstelling vrijstellingen bekomen of vervolgopleidingen volgen bij het Centrum Voor Beroepskwalificatie vzw en het Centrum Voor Avondonderwijs vzw. Lees hier meer over de erkenningen en registraties.
Inschrijven
Per h.
Ternat

In mijn studententijd deed ik weekendwerk bij een bakker. Later ben ik er vast in dienst gegaan. Een jaar geleden besloot ik zelfstandig bakker te worden. Daarvoor had ik een vestigingsattest brood- en banketbakker nodig. Via deze thuisstudie heb ik dat op een half jaar kunnen behalen.

Werner j.
Wervik

Na mijn jarenlange dienst bij een bakker, had ik al de praktijkervaring opgedaan. Ik miste enkel nog de juiste papieren om als zelfstandige te beginnen. Met de hulp van de thuiscursus heb ik in 7 maanden het vestigingsattest voor bakker behaald. Ondertussen heb ik de bakkerij van mij oude werkgever overgenomen.

Maarten d.
Aalst

Na zes maanden legde ik met succes het examen bakker af. De cursus bakker was duidelijk geschreven en bevat heel wat informatie die ik elders niet heb gevonden. Het examen was zeker te doen als je goed bent voorbereid. Alvast nog veel succes met jullie opleidingen!

Laatste weetjes over Bakker

InschrijvenContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS