Cursus

OPLEIDING

Autisme (Omgaan met)

Wil jij...

 1. volwassenen of kinderen met autisme beter leren begrijpen
 2. samen met een persoon met ASS een duurzame relatie en een actieve communicatielijn opbouwen
 3. weten hoe je best reageert in geval van conflict, spanning of stress
 4. jouw aanpak als mama, papa, leerkracht, coach, verpleegkundige of onthaalouder verfijnen
 5. comfortabel thuis studeren op je eigen tempo en op je eigen manier

Autismecoach, een beroep met toekomst!

Ga je vaak om met autisme? Wil je inzicht krijgen in het autistische denken om conflicten en frustraties te vermijden?

Met deze praktische en speciaal ontworpen thuiscursus leer je op eigen tempo de kwaliteiten en positieve eigenschappen van mensen met autisme herkennen. Je komt zo op één lijn te staan met autistische patiënten. Zoals ieder gedrag een boodschap heeft, is ook het autistische gedrag een vorm van communicatie. Aan jou om het te leren interpreteren!

Na deze cursus ga jij professioneel, correct en efficiënt om met autisme/ASS!
 • Studeer thuis op je eigen tempo
 • Persoonlijke begeleiding gegarandeerd
 • Up to date en praktijkgerichte cursus
 • Voordeligste lesgeld van België

  Diploma

  Thuisstudie

  3-6 maanden

  249.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

JE KUNT ELKE DAG STARTEN

Ontdek ook onze
groepscursussen

PROGRAMMA

autisme, ass, autisme spectrum stoornis, diagnose, hulp, reageren, helpen, centrum voor afstandsonderwijs, thuisstudie

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Begrijp en ondersteun je eigen kind
 • Help andere ouders hun kinderen met ASS beter te helpen
 • Ideaal voor professionals die dagelijks met autistische personen werken
 • Workshops 'Omgaan met Autisme' geven

Vaardigheden en skills

 • Je herkent ASS
 • Je houdt rekening met alle aspecten van Autisme Spectrum Stoornis
 • Je herkent en interpreteert mogelijk probleemgedrag
 • Je begrijpt autistisch gedrag en ondersteunt ASS patiënten waar nodig
 • Je gaat professioneel om met autistische patiënten
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Wat is ASS?
 • Hoofdkenmerken van ASS
 • Signaleren en diagnosticeren
 • Theorieën van ASS
 • Oorzaken van ASS
 • Informatieverwerken en leren
 • Zintuigen
 • Ontwikkelingsfasen en ASS
 • Omgaan met angsten en probleemgedrag
 • Gevolgen van ASS
 • ASS anders bekeken

autisme, ass, autisme spectrum stoornis, diagnose, hulp, reageren, helpen, centrum voor afstandsonderwijs, thuisstudie

Onze docenten

Anneke de Vries

Mijn naam is Anneke de Vries en ik ben eigenaar van onderwijsadviesbureau Twin-Go. Daarnaast ben ik docent in het voortgezet speciaal onderwijs en heb ik jarenlange ervaring in allerlei verschillende vormen van onderwijs. Ik studeerde pedagogiek aan de Universiteit Utrecht en volgde later ook nog een extra master Special Educational Needs om de theoretische kennis van de universiteit te verbinden met de praktijk van alledag.
 
Met veel plezier stel ik cursussen samen, waarin theorie de basis is voor het kijken naar de praktijk van het omgaan met kinderen. Daarom zal je in mijn cursussen naast een heleboel theorie ook veel praktijkvoorbeelden vinden, waardoor je een steeds beter beeld zult krijgen van wat er allemaal komt kijken bij de opvoeding van kinderen en jongeren.
 
Als je van plan bent als zelfstandig pedagoog of kindercoach aan het werk te gaan, kom je door het volgen van deze cursus goed beslagen ten ijs.
In het laatste hoofdstuk van de cursus geef ik je tips om direct van start te gaan, met een rugzak vol bagage!

Studeren waar en wanneer je wilt.

Online begeleiding van een professional.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Goed om te weten over deze cursus Autisme (Omgaan met)

Waarom is deze thuisstudie iets voor mij?
Autisme is een vaak verkeerd begrepen verschijnsel. In deze thuisstudie leer je hoe je ermee omgaat. Je leert ook meer over de kenmerken, ontwikkelingsfasen en gevolgen van autismespectrumstoornis. Dat komt van pas als jij professioneel of privé in contact komt met autistische mensen. Coaches, therapeuten, ouders, leerkrachten, jongerenbegeleiders en zorgverleners zijn hier allemaal aan het juiste adres.
Heb ik voorkennis nodig om deze thuisstudie te volgen?
Iedereen kan deze thuisstudie volgen. Je hebt geen voorkennis nodig.
Is de thuisstudie praktijkgericht?
Ja, aan de hand van voorbeelden, praktijkoefeningen en case studies pas je de leerstof uit de cursus actief toe.
Kan ik me na deze opleiding nog verder specialiseren?
Absoluut, we hebben een ruim aanbod aan cursussen rond de thema’s Persoonlijke Ontwikkeling en Coaching. Neem dus zeker eens een kijkje!

PRAKTISCHE INFO

Studieverloop

Je kan direct aan de slag na je inschrijving! De digitale cursus staat binnen de minuut op jouw profielpagina. De papieren versie gaat onmiddellijk op de post en deze ontvang je snel thuis. Met deze flexibele thuisstudie studeer je waar en wanneer je wil. Je krijgt een jaar lang begeleiding van een topdocent en autisme specialist die jou praktische oefeningen, feedback op maat en tips uit het werkveld geeft via ons online leerplatform. Dus je staat er niet alleen voor! Als je er klaar voor bent, leg je examen af op één van onze examenlocaties en als je slaagt, ontvang je het diploma!

Benodigde materialen

Je ontvangt speciaal ontwikkeld, losbladig lesmateriaal in een handige opbergmap. Op het einde van elk hoofdstuk vind je oefenvragen die je een perfect beeld geven van het examen. Neem deze oefeningen zeker eens door samen met je persoonlijke docent. Je hoeft geen extra boeken aan te schaffen en hebt meteen alles in huis om van je thuisstudie Autisme (Omgaan met) een succes te maken.

Praktijkervaring en stage

Wil je voor je examen al concrete werkervaring opdoen? Volg dan een stage. Ga bijvoorbeeld langs bij een school of een jeugdbeweging in je buurt en vraag naar een stageplaats als autismebegeleider. Ook in andere sectoren is er vraag naar professionele autismebegeleiders. Tijdens een stage verzamel je relevante praktijkervaring. Dat staat mooi op je cv. Verder leer je ook nieuwe mensen kennen binnen de sector. Dat is handig voor later, want een stage is zo de ideale springplank naar een uitdagende carrière als Autismecoach.

Je mag de periode, plek en duur van de stage zelf kiezen. Heb je een leerrijke stageplaats gevonden? Vraag dan bij je opleidingsconsulent een stageovereenkomst aan. Dit document vul je samen met je stagegever in en bezorg je terug aan ons. Je kan daarna direct aan de slag, met een maximum van 300 stage-uren. Zorg dat je alles hebt afgerond voor het behalen van je diploma. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Na het instuderen van de cursus leg je een theoretisch examen af op één van onze examenlocaties. Je kiest zelf je examenmoment. Scoor je minstens 60%? Bravo, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het diploma Autisme (Omgaan met). Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Autismecoach. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de thuisstudie Start je eigen zaak te volgen. Die cursus bereidt je perfect voor op je nieuwe avontuur.

autisme, ass, autisme spectrum stoornis, diagnose, hulp, reageren, helpen, centrum voor afstandsonderwijs, thuisstudie

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Afstandsonderwijs

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs is de belangrijkste opleidingsverstrekker van opleidingen in afstandsonderwijs in Vlaanderen. Door de jarenlange ervaring heeft de school een groot en gebalanceerd opleidingsaanbod uitgebouwd met relevante opleidingen voor de arbeidsmarkt. Je geniet van voordelig inschrijvingsgeld omdat je gebruik kan maken van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Kiezen voor het Centrum Voor Afstandsonderwijs is kiezen voor flexibel studeren waarbij je toch persoonlijk begeleid wordt door gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Je betaalt voor deze opleiding Autisme (Omgaan met) maar 249.00 euro. Hiervoor krijg je een geïllustreerd cursusboek, één jaar praktijkgerichte begeleiding van een geoefend en bedreven autismecoach, toegang tot extra interactief lesmateriaal op ons online leerplatform én de mogelijkheid om binnen de vijf jaar gratis examen af te leggen op één van onze examenlocaties! Zo heb je alles op zak om een expert in autisme te worden én hier bewijs van te leveren!

Kortingen, subsidies en voordelen

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs, onderdeel van de Ondernemersschool bv, is één van de grootste opleidingsverstrekkers voor volwassenen van de Benelux. Ze organiseert professionele opleidingen voor cursisten uit de hele wereld via het systeem van afstandsonderwijs. Wie bij ons les heeft gevolgd kan zich aansluiten bij de Wellnessfederatie vzw; deze erkende beroepsvereniging zetelt in de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO. De onderwijsinstelling is ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat de onderwijsinstelling voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Bovendien voldoet het Centrum Voor Afstandsonderwijs aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 én is ze geregistreerd dienstverlener van de Vlaamse overheid in het kader van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Tot slot kan iedereen die les heeft gevolgd aan onze onderwijsinstelling vrijstellingen bekomen of vervolgopleidingen volgen bij het Centrum Voor Beroepskwalificatie vzw en het Centrum Voor Avondonderwijs vzw. Lees hier meer over de erkenningen en registraties.
autisme, ass, autisme spectrum stoornis, diagnose, hulp, reageren, helpen, centrum voor afstandsonderwijs, thuisstudie
Inschrijven
Chloë
Duffel

Ik wou u edanken omdat ik al veel uit de cursus heb gehaald bij de opvoeding van mijn eigen zoon met autisme!

Laatste weetjes over Autisme (Omgaan met)

InschrijvenContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS