Cursus

OPLEIDING

Aannemer

Wil jij...

 1. jouw passie voor bouwen vertalen naar een job
 2. uitgroeien tot expert in bouw- en verbouwingswerken, van fundering tot nok
 3. je technische en bouwkundige kennis verder bijschaven
 4. jouw diploma behalen en snel starten als algemeen Aannemer
 5. comfortabel thuis studeren op je eigen tempo en op je eigen manier

Aannemer, een beroep met toekomst!

Een algemeen aannemer realiseert bouwwerken van de eerste schets tot de laatste tegel. Hij werkt nauw samen met de architecten en draagt de eindverantwoordelijkheid voor het bouwwerk.

Tijdens deze thuiscursus bouw je alle administratieve en theoretische kennis op die je in het aannemerschap nodig hebt. Zo zorg jij ervoor dat elk bouwproject veilig verloopt en dat de milieuwetgeving wordt gerespecteerd. Daarnaast heb je als aannemer heel wat technische kennis nodig. Deze cursus behandelt dan ook uitvoerig alle fasen van een bouwproject, van ruwbouw tot eindafwerking.

Wil jij een aannemer zijn waar mensen op kunnen bouwen? Met onze thuiscursus ben jij klaar om het te maken in deze sector!
 • Studeer thuis op je eigen tempo
 • Persoonlijke begeleiding gegarandeerd
 • Up to date en praktijkgerichte cursus
 • Voordeligste lesgeld van België

  Diploma

  Thuisstudie

  3-6 maanden

  449.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

JE KUNT ELKE DAG STARTEN

Ga naar de groepslesVergelijk met groepsles

PROGRAMMA

aannemer, metser, bouwsector, vestigingsattest, centrale examencommissie, zelfstandige worden, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Zelfstandig aannemer
 • Bouwondernemer
 • Werknemer van een aannemer of bouwbedrijf

Vaardigheden en skills

 • Aansprakelijkheid, verzekeringen en contracten? Jij bent volledig op de hoogte!
 • Je beheerst zowel de administratieve als de technische aspecten van de job.
 • Je beschikt over de knowhow om te starten als algemeen aannemer.
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Starten als zelfstandig aannemer
 • De rechten en plichten van de onderaannemer
 • Aansprakelijkheid van de aannemer
 • De noodzakelijke verzekeringen
 • Het aannemingscontract
 • De stedenbouwkundige vergunning
 • Uitvoeringsplannen en bestekken
 • De procedures
 • Veiligheidsreglementeringen
 • Kwalificatiebeleid en certificatie
 • Milieureglementeringen- en vergunningen

aannemer, metser, bouwsector, vestigingsattest, centrale examencommissie, zelfstandige worden, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Onze docenten

Joep Debie

Onze docente Joep Debie is meer dan 20 jaar geleden afgestudeerd als architecte aan de gerenommeerde University of Dundee in Schotland. “Meteen na mijn studies ben ik aangenomen door een groot architectenbureau in België, om er door te groeien als projectleider”, zo licht Joep toe.
Zo’n 10 jaar later kriebelde het bij Joep om haar zaak uit de grond te stampen als zelfstandige architecte. Deze kennis en ervaring heeft ze inmiddels vertaald in haar cursus Aannemer aan onze school. Veiligheid, esthetiek, coördinatie en vakbekwaamheid zijn daarbij haar sleutelwoorden.

Studeren waar en wanneer je wilt.

Online begeleiding van een professional.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Goed om te weten over deze cursus Aannemer

Waarom is deze thuisstudie iets voor mij?
Belgen blijven maar bouwen, verbouwen en sleutelen aan hun huis. Er is in de bouwsector voortdurend vraag naar goedopgeleide professionals die projecten van A tot Z afwerken. Jouw passie voor bouwen is dan ook goud waard! Met deze thuisstudie zet je die passie namelijk om in een volwaardige en veelgevraagde job. Met deze thuisstudie timmer je aan een succesvolle toekomst!
Heb ik voorkennis nodig om deze thuisstudie te volgen?
Iedereen kan deze thuisstudie volgen. Je hebt geen voorkennis nodig.
Is de thuisstudie puur theoretisch? Hoe leer ik de praktijk?
Deze cursus focust op de technische en administratieve kennis die je nodig hebt om te starten als zelfstandig aannemer. Praktijkervaring doe je op door stage te lopen bij een erkend aannemer.
Wat is het verschil met de groepsles Aannemer?
Inhoudelijk is er bijna geen verschil met de groepsles Aannemer. Ook de diploma's van de thuisstudie en de groepsles hebben dezelfde waarde. Het grote verschil? Deze thuisstudie biedt jou het maximum aan flexibiliteit en comfort. Jij studeert met ruimte voor je werk, je gezin en je hobby’s. Jij studeert waar en wanneer je maar wil, helemaal op je eigen tempo en op je eigen manier. 's Avonds in de zetel? 's Ochtends in de trein? Op vakantie? In de tuin? Jij kiest!
Hoe start ik als zelfstandig Aannemer?
Vanaf januari 2019 hoef je voor dit beroep geen examen meer af te leggen bij de Centrale Examencommissie, maar kan je dat gewoon bij ons op school doen. Als je vanaf dan slaagt voor je examen, ontvang je een waardevol diploma van de school waarmee je meteen in Vlaanderen aan de slag kan. Wil je graag als zelfstandige aan de slag in Brussel of Wallonië? Neem dan contact op met het ondernemingsloket voor meer informatie over de specifieke voorwaarden in jouw regio. 
Kan ik me na deze thuisstudie nog verder specialiseren?
Jazeker, we hebben een ruim aanbod aan cursussen rond het thema Bouw & Renovatie. Neem dus zeker eens een kijkje in ons aanbod om jouw favoriete vervolgopleiding te vinden.

PRAKTISCHE INFO

Studieverloop

Je kan direct aan de slag na je inschrijving! De digitale cursus staat binnen de minuut op jouw profielpagina. De papieren versie gaat onmiddellijk op de post en deze ontvang je snel thuis. Dankzij de flexibiliteit van een thuisstudie studeer je waar en wanneer je wil. Je krijgt een jaar lang begeleiding van een topvakman die jou praktische oefeningen, uitgebreide feedback en tips uit het werkveld geeft via ons online leerplatform. Als je er klaar voor bent, leg je examen af op één van onze examenlocaties en als je slaagt, ontvang je het diploma!

Benodigde materialen

Je ontvangt speciaal ontwikkeld cursusmateriaal in een praktische map. Jouw persoonlijke docent stelde de cursus op maat samen. Naast theorie bevat de cursus ook oefeningen om de leerstof beter in de vingers te krijgen. Overloop de oefeningen zeker eens met je docent via het interactief studentenplatform. Zo begin je goed voorbereid aan het examen.

Praktijkervaring en stage

Wil je voor het examen al concrete werkervaring opdoen? Volg dan een stage. Ga eens langs bij een aannemer of een bouwbedrijf in je buurt, toon je skills en vraag naar stagemogelijkheden. Zo simpel is het! Tijdens een stage verzamel je relevante praktijkervaring en leer je nieuwe mensen kennen binnen de bouwsector. Dat is handig voor later, want een stage is zo het perfecte opstapje naar een mooie carrière als Aannemer.

Je mag de periode, plek en duur van de stage zelf kiezen. Heb je een leerrijke stageplaats gevonden? Vraag dan bij je opleidingsconsulent een stageovereenkomst aan. Dit document vul je samen met je stagegever in en bezorg je terug aan ons. Je kan daarna direct aan de slag, met een maximum van 300 stage-uren. Zorg dat je alles hebt afgerond voor het behalen van je diploma. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Na het instuderen van de cursus leg je een theoretisch examen af op één van onze examenlocaties. Je kiest zelf je examenmoment. Scoor je minstens 60%? Bravo, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het diploma Aannemer. Hiermee ga je in Vlaanderen meteen aan de slag als werknemer of zelfstandige, al is het handig om eerst nog de thuisstudie Start je eigen zaak te volgen. Die cursus bereidt je perfect voor op je nieuwe avontuur. Je hoeft vanaf januari 2019 geen examen meer af te leggen bij de Centrale Examencommissie. Aannemer is in Vlaanderen namelijk geen beschermd beroep meer. Wil je graag als zelfstandig Aannemer aan de slag in Brussel of Wallonië? Neem dan contact op met het ondernemingsloket voor meer informatie over de specifieke voorwaarden in jouw regio.

aannemer, metser, bouwsector, vestigingsattest, centrale examencommissie, zelfstandige worden, thuisstudie, volwassenenonderwijs

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Afstandsonderwijs

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs is de belangrijkste opleidingsverstrekker van opleidingen in afstandsonderwijs in Vlaanderen. Door de jarenlange ervaring heeft de school een groot en gebalanceerd opleidingsaanbod uitgebouwd met relevante opleidingen voor de arbeidsmarkt. Je geniet van voordelig inschrijvingsgeld omdat je gebruik kan maken van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Kiezen voor het Centrum Voor Afstandsonderwijs is kiezen voor flexibel studeren waarbij je toch persoonlijk begeleid wordt door gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Je betaalt voor je opleiding Aannemer maar 449.00 euro. Hiervoor krijg je een cursusboek met praktische illustraties, één jaar professionele begeleiding van een ervaren docent en beproefd projectleider én toegang tot het online studentenplatform voor extra lesmateriaal en artikels over de bouwsector! Je hebt ook 5 jaar tijd om examen af te leggen op één van onze examenlocaties. Alle fundamenten voor een grondige vorming tot professioneel Aannemer!

Kortingen, subsidies en voordelen

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs, onderdeel van de Ondernemersschool bv, is één van de grootste opleidingsverstrekkers voor volwassenen van de Benelux. Ze organiseert professionele opleidingen voor cursisten uit de hele wereld via het systeem van afstandsonderwijs. Wie bij ons les heeft gevolgd kan zich aansluiten bij de Wellnessfederatie vzw; deze erkende beroepsvereniging zetelt in de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO. De onderwijsinstelling is ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat de onderwijsinstelling voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Bovendien voldoet het Centrum Voor Afstandsonderwijs aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 én is ze geregistreerd dienstverlener van de Vlaamse overheid in het kader van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Tot slot kan iedereen die les heeft gevolgd aan onze onderwijsinstelling vrijstellingen bekomen of vervolgopleidingen volgen bij het Centrum Voor Beroepskwalificatie vzw en het Centrum Voor Avondonderwijs vzw. Lees hier meer over de erkenningen en registraties.
Inschrijven
Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met de studenten. Ook legt de docent goed de nadruk op wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

Laatste weetjes over Aannemer

InschrijvenContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS