Cursus

OPLEIDING

Aannemer

Wil jij...

 1. jouw passie voor bouw vertalen in een job
 2. bouwactiviteiten opstarten, uitvoeren en succesvol afronden, van fundering tot nok
 3. alles leren over bestekken, contracten, vergunningen en nog zo veel meer
 4. jezelf perfect voorbereiden op het officiële examen van de Centrale Examencommissie
 5. jouw vestigingsattest behalen en snel starten als algemeen aannemer

Aannemer, een beroep met toekomst!

Wil jij een aannemer worden waarop mensen kunnen bouwen? Dan raden we onze opleiding Aannemer ten zeerste aan!

Als je wil starten als aannemer in België heb je het vestigingsattest algemeen aannemer nodig. Hiervoor leg je een theoretisch examen bij de Centrale Examencommissie af. Deze opleiding bereidt je in een sneltempo voor op dit examen. Aangezien het een theoretisch examen is, leer je enkel theorie. Je kan wel een stage volgen bij een erkend aannemer om zo praktijkervaring op te doen.

Het cursusmateriaal wordt regelmatig aangepast aan de examenvragen die gesteld worden door de Centrale Examencommissie in Brussel. Dit verzekert je van een slagingspercentage van 85%. Als je slaagt, krijg je meteen het bekwaamheidsbewijs. Dit heb je nodig, samen met je attest Bedrijfsbeheer en een vestigingsattest van een andere activiteit uit de bouwsector, om je ondernemingsnummer aan te vragen bij een ondernemingsloket.
 • Les krijgen van gepassioneerde professionals
 • Een praktijkgerichte cursus bij jou in de buurt
 • Snel een waardevol diploma behalen
 • Het voordeligste lesgeld van Benelux

  Certificaat

  Groepsles

  12 lessen

  3 lesuren

  539.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk Inschrijven

Startdata Aannemer

CursusCampusEerste lesLaatste lesLesurenLesdag
Antwerpen14/02/201909/05/201918u30 - 21u30Don
Gent20/02/201929/05/201918u30 - 21u30Woe
Hasselt26/04/201912/07/201918u30 - 21u30Vrij
Hasselt15/07/201930/07/201914u00 - 17u00Maa
Gent15/07/201930/07/201914u00 - 17u00Maa

PROGRAMMA

aannemer, algemeen aannemer, aannemingen, renovatie, renovatiebedrijf, onderaanneming, loodgieter, loodgieterij, elektricien, ruwbouw, stukadoor, bezetten, betegelen, schilder, behanger, eindafwerking, dakdekker, schrijnwerker, bijberoep, metser, bouwsect

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Zelfstandig aannemer
 • Bouwondernemer
 • Bouwbedrijf starten

Vaardigheden en skills

 • Over de nodige know how beschikken om te kunnen starten als algemeen aannemer
 • Aansprakelijkheid, verzekeringen, aannemingscontracten,... Jij bent volledig op de hoogte van de administratieve kant!
 • Ook de technische kennis rond ruwbouw, (eind)afwerking, dakwerken en technische installaties je volledig eigen gemaakt hebben
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Starten als zelfstandig aannemer
 • Je officiële vestigingsattest behalen
 • Jezelf registreren als erkend aannemer
 • De rechten en plichten van de onderaannemer
 • Gunnen en uitvoeren van overheidsopdrachten
 • Aansprakelijkheid en de noodzakelijke verzekeringen
 • Het aannemingscontract
 • De stedenbouwkundige vergunning
 • Uitvoeringsplannen en bestekken
 • De procedures
 • Veiligheidsreglementeringen
 • Kwalificatiebeleid en certificatie
 • Planningstechnieken
 • Milieureglementeringen- en vergunningen
 • Ruwbouwactiviteiten (grondwerken, funderingen,…)
 • De afwerking (stukadoorwerken, dekvloeren,…)
 • Dakwerken (platte daken, hellende daken,…)
 • Eindafwerking (Schilderwerken, behangwerken,…)
 • Technische installaties (Centrale verwarming, sanitair,….)

aannemer, algemeen aannemer, aannemingen, renovatie, renovatiebedrijf, onderaanneming, loodgieter, loodgieterij, elektricien, ruwbouw, stukadoor, bezetten, betegelen, schilder, behanger, eindafwerking, dakdekker, schrijnwerker, bijberoep, metser, bouwsect

Onze docenten

Jurgen Geeraerts

Door zijn ervaring als metselaar, betonwerker, tegelzetter en zelfstandig aannemer is Jurgen Geeraerts perfect geplaatst om onze studenten voor te bereiden op een carrière in de bouwsector. Bovendien was Jurgen in een vorig leven leerkracht in het secundair onderwijs. Handig, want zo slaagt hij er in om de leerstof op een interessante manier aan zijn studenten aan te bieden.

Doorheen de jaren volgde Jurgen een hele reeks cursussen en opleidingen. Hij weet dus maar al te goed wat de meerwaarde van een goede scholing is. “Die persoonlijke ervaring is mijn drijfveer. Het is de reden waarom ik graag les gaf aan jongeren, en nu dus ook aan volwassenen”, aldus Jurgen. Zeker de moeite dus!

Steven Peyffers

De bouwwereld is een belangrijke draaischijf in onze economie.  Zoals in alle andere sectoren is ook het bouwproces volop in verandering.  Vroeger waren de grenzen tussen bouwheer, architect en aannemer duidelijk afgebakend.  De architect en bouwheer zorgden voor het ontwerp, de aannemer voor de uitvoering.  In het moderne bouwproces is er veel meer ruimte voor overleg.  De aannemer wordt als maar eerder betrokken om zijn praktische en theoretische kennis zelfs in de ontwerpfase te benutten.  Op die manier worden bouwfouten vermeden en kosten bespaard.
In de cursus onderbouwen we de theorie met praktische voorbeelden.  Eén woord zegt vaak meer dan 1000 woorden.  Praktijkvoorbeelden laten ons nadenken over de verschillende stappen die we moeten zetten om tot het gewenste resultaat te komen.  Maar de ketting is maar zo sterk als de zwakste schakel.  Iedere stap in het bouwproces moet weloverwogen zijn en kwalitatief!  Alleen op die manier kunnen we duurzaam bouwen gericht naar de toekomst.
Tijdens de lessen komen ook de kennis en vaardigheden van de cursisten aan bod.  Vanuit mijn bouwkundig diploma en kennis van de werkvloer probeer ik constructieve lessen op te bouwen, waarbij het leerproces minstens even belangrijk is als het leerdoel.  Ik stel me tijdens de lessen zo weinig mogelijk docerend op, wel zo veel mogelijk als begeleider van het leerproces.  Onderwijsleergesprekken tussen de cursisten zijn hierbij het ideale middel.
 
 

Volg les bij succesvolle zelfstandigen.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Altijd een trainingscenter binnen 30km.

Goed om te weten over deze cursus Aannemer

Waarom is deze opleiding iets voor mij?
Belgen blijven maar bouwen, verbouwen en sleutelen aan hun huis. Er is in de bouwsector voortdurend vraag naar goedopgeleide professionals die projecten van A tot Z afwerken. Jouw passie voor bouwen is dan ook goud waard! Met deze opleiding zet je die passie namelijk om in een volwaardige en veelgevraagde job. Met deze opleiding timmer je aan een succesvolle toekomst!
Heb ik voorkennis nodig om deze opleiding te volgen?
Je hebt geen specifieke voorkennis nodig. De cursus bouwt je kennis gaandeweg op. Jouw docent, een ervaren aannemer, legt de leerstof stap voor stap uit in begrijpelijke taal.
Wanneer start de volgende opleiding Aannemer?
Check het overzicht van de geplande opleidingen, locaties en lesuren. We plannen voortdurend nieuwe startdata in. Bekijk dus regelmatig het overzicht om een startdatum te vinden die perfect in jouw planning past. Of meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel voor een overzicht van alle startdata, locaties en lesuren binnen jouw interessegebied. Superhandig!
Wanneer krijg ik alle praktische info over mijn inschrijving?
Nadat we jouw betaling hebben ontvangen, krijg je meteen een bevestigingsmail met alle praktische info over jouw opleiding. Ook op je persoonlijk studentenprofiel vind je alle info terug.
Zijn de lessen praktijkgericht?
De lessen bereiden je perfect voor op het examen van de Centrale Examencommissie. Dit examen is heel theoretisch. De lessen focussen daarom op de administratieve en technische kennis die je nodig hebt om te slagen. Praktijkervaring doe je op door stage te lopen bij een erkend aannemer.
Hoe start ik als zelfstandig Aannemer?
Wie in België wil starten als zelfstandig Aannemer heeft een vestigingsattest algemeen aannemer en een vestigingsattest van een ander beroep uit de bouwsector nodig. Enkel met deze twee attesten kan je een ondernemingsnummer aanvragen bij het ondernemingsloket. Het vestigingsattest algemeen aannemer, ook bewijs van een sectorale beroepsbekwaamheid genoemd, behaal je na een geslaagd examen aan de Centrale Examencommissie in Brussel. Deze opleiding bereidt je perfect op dat theoretische examen voor. Jaarlijks zijn er meerdere examens. Zo hoef jij nooit lang te wachten en vind je meteen een examenmoment dat in jouw planning past.
Kan ik me na deze opleiding nog verder specialiseren?
Absoluut! Wij bieden verschillende cursussen aan rond het thema Bouw & Renovatie, zowel in thuisstudie als in groepsles.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Lesdagen

De opleiding Aannemer bestaat uit 12 lessen. Elke les duurt 3 uren en gaat steeds door op dezelfde weekdag als de startdag van de lessenreeks. Deze lessenreeks bereidt je tot in de puntjes voor op het examen bij de Centrale Examencommissie. Je leert zowel op administratief als op technisch vlak echt alles wat je nodig hebt om succesvol te worden als zelfstandig aannemer. In het overzicht met de startdata van de opleiding Aannemer vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Klik hier voor de startdata.

Benodigde materialen

In de eerste les krijg je cursusmateriaal op maat. Buiten pen en papier hoef je zelf niets mee te brengen. Wij zorgen voor de rest.

Praktijkervaring en stage

Wil je graag wat extra ervaring opdoen voor je examen aflegt bij de Centrale Examencommissie? Dat kan! Volg een leerrijke stage bij een projectontwikkelaar of een bouwfirma in jouw buurt. Je loopt dan mee met echte vakmannen. Je leert de werkvloer van dichtbij kennen. Je schaaft je technische kennis elke dag bij. Je ontmoet ook nieuwe mensen binnen de bouwsector. Spreek dat netwerk na je stage aan om snel een vaste baan als Aannemer te vinden.

Je mag de periode, plek en duur van de stage zelf kiezen. Heb je een toffe stageplaats gevonden? Vraag dan bij je opleidingsconsulent een stageovereenkomst aan. Daarna loop je maximaal 300 uur stage. Zorg dat je alles hebt afgerond voor je examen aflegt in Brussel. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

In de laatste les leg je een proefexamen af. Scoor je minstens 60%? Proficiat, je bent geslaagd en ontvangt een certificaat. Wil je starten als zelfstandig Aannemer? Dan moet je ook slagen voor het officiële examen bij de Centrale Examencommissie in Brussel. Aannemer is namelijk een beschermd beroep. Gelukkig bereidt deze opleiding jou perfect voor op dat examen. Als je slaagt voor het examen in Brussel krijg je je vestigingsattest en kan je op zelfstandige basis aan de slag.

aannemer, algemeen aannemer, aannemingen, renovatie, renovatiebedrijf, onderaanneming, loodgieter, loodgieterij, elektricien, ruwbouw, stukadoor, bezetten, betegelen, schilder, behanger, eindafwerking, dakdekker, schrijnwerker, bijberoep, metser, bouwsect

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Avondonderwijs

Het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is de belangrijkste opleidingsverstrekker van Vlaanderen op het gebied van professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen zodat je steeds in jouw buurt kan studeren. Je geniet van voordelig inschrijvingsgeld omdat je gebruik kan maken van opleidingscheques en de KMO-portefeuille. Kiezen voor het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is kiezen voor studeren in een inspirerende omgeving. Je kan rekenen op gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Het inschrijvingsgeld voor de opleiding bedraagt slechts 539.00 euro. Dit bedrag omvat het volledige lesboek met daarin alle informatie om succesvol te slagen voor je examen, de professionele begeleiding van een ervaren aannemer en het gebruik van de lokalen. Het examengeld voor het examen bij de Centrale Examencommissie is niet inbegrepen.

Kortingen, subsidies en voordelen

Het Centrum Voor Avondonderwijs vzw is één van de grootste opleidingsverstrekkers van Vlaanderen en Brussel. Het Centrum organiseert professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen. Het Centrum Voor Avondonderwijs is een geregistreerde dienstverlener van de Vlaamse Overheid in het kader van de opleidingscheques (VDAB) en de KMO-portefeuille (VLAIO). Wie bij ons les heeft gevolgd kan zich aansluiten bij IVBO- Wellnessfederatie vzw.  Deze erkende beroepsvereniging zetelt in de Hoge Raad Voor De Zelfstandige en de KMO en in de Raad van Bestuur van onze onderwijsinstelling. De onderwijsinstelling voldoet aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 en is ingeschreven in het Centrale Register voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).
Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met zijn studenten. Hij legt goed de nadruk wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

InschrijvenStartdataContact

Kies voor een basic, professional of expertenopleiding

Meer dan 6000 studenten volgen elk jaar één van de 35O verschillende opleidingen. Klik op jouw gewenste niveau en kies je opleiding. Je zal via onze onderwijsinstelling uitgroeien tot een echte pro!

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS