Nieuws, Acties & Vacatures

Graphicdesign

Maak kennis met Stefano Falco, docent Grafisch Vormgever

Een van onze meest gegeerde opleidingen is die van Grafisch Vormgever. De afwisselende mix van Indesign, Photoshop en Illustrator houdt het boeiend, en ook het beroep van grafisch vormgever is een droom voor elke creatieve duizendpoot. Ook de begeleiding van de docent in kwestie, Stefano Falco, wordt op veel enthousiasme onthaald. We stellen hem dan ook graag even aan je voor!

Zoals zijn naam al doet vermoeden, heeft Stefano (42) Italiaanse roots. Samen met zijn vrouw Sylvia en zijn kinderen woont hij in Bree, waar hij ook zijn grafisch bureau ‘1Liner’ heeft. Leuke anekdote: Stefano is afkomstig uit Genk en zijn vrouw uit het Nederlandse Weert. Zij hebben Bree als woonplaats uitgezocht door op de landkaart ergens hun vinger te laten vallen tussen Genk en Weert. Het werd Bree.

“Ik ben niet alleen actief als communicatie- en ontwerpfreak, maar ben ook zanger/gitarist van de allergrappiste coverband van België (despikes.com). Muziek is voor mijn creatieve geest de broodnodige energieoplader, het is mijn tankstation. In het weekend sta ik in België en Nederland op de planken en maandag sta ik dan weer met opgeladen batterijen aan de ontwerptafel.”

Naast zijn eigen grafisch bureau doceert Stefano ook de opleiding Grafisch Vormgever bij het CVA. “Vorig jaar kwam ik in contact met het CVA en heb ik mijn jarenlange expertise in een aantal praktijkgerichte grafische cursussen gebundeld. De cursussen Indesign, Photoshop en Illustrator (CS6/CC) zijn van mijn hand. Naast het aanleren van de broodnodige programma-skills staan er ontzettend veel do’s en dont’s en praktische tips in. Je kan mijn cursussen gerust als twintig jaar priceless praktijkervaring bekijken.”

StefFalco_┬®A. Silichev
© A. Silichev

“Momenteel leg ik de laatste hand aan het slotdeel van de opleiding Grafisch Vormgeving met de cursus ‘Creatief Ontwerper en drukbegeleiding’. Hier staan onder andere allerlei effectieve methoden in om je creativiteit een boost te geven. Er wordt een beeld geschetst van de hedendaagse grafische sector en de hoofdbestanddelen van grafisch vormgeving: kleur, typografie en lay-out. Het laatste deel van de cursus handelt over alle aspecten van drukvoorbereiding en drukken zelf. Studenten die alle vier cursussen succesvol hebben afgerond, kunnen in no time aan de slag in het werkveld.”

“Zelf doceer ik de grafische cursussen van mijn hand, maar ik begeleid ook de cursus Webdesign, die geschreven is door mijn collega Stijn. In het najaar verschijnen er nog twee web trainings van mijn hand die meer visueel georiënteerd zijn (dus gericht op de grafisch vormgever die websites en apps/games wenst te ontwikkelen zonder te hoeven coderen). Het gaat dan concreet om de cursussen ‘Dreamweaver’ en ‘Flash’.”

Stefano vindt kennis delen en met andere mensen communiceren het mooiste wat er is. Hij beschouwt doceren dan ook als tweerichtingsverkeer. “Ik leer evenveel van mijn studenten als andersom. Mijn motto is dan ook: je kan van iedereen leren en elke dag is een les. De Punk/Rock Band Limp Bizkit zong het ooit: ‘Cuz life is a lesson, you’ll learn it when you’re through’. Een leven lang leren tot het spelletje uit is… fantastisch toch? Ook de onbevangenheid van studenten en hun enthousiasme prikkelen mij enorm. Ik vind het ook een toffe gedachte dat ik mijn jarenlange ervaring kan delen met de nieuwe lichting ontwerpers. Het is mooi om te weten dat er straks nieuwe ontwerpers rondlopen die geïnspireerd zijn door mijn cursussen. Tot slot vind ik ook dat je door thuisonderwijs zelf je handen in leven kunt nemen. Iedereen kan worden wat hij/zij zelf wil. Dat is toch geweldig?”

“Ik zou mezelf als ‘vrij idealistisch in mijn doceren’ willen beschrijven. Ik probeer naast de broodnodige competenties de studenten ook integriteit mee te geven. In vormgeving dien je volgens mij – naast een probleemoplossend vermogen – ook te beschikken over persoonlijke expressie en vasthouden aan je eigen principes. Ik geloof werkelijk dat vormgeving het leven mooier kan maken. Vormgeving als tool om het publiek een spiegel voor te houden en een geweten te schoppen. Als vormgever moet je de luis in de pels durven te zijn. De economische crisis heeft ons geleerd dat winstbejag niet de juiste weg is. Creatieve denkers zijn daarom hard nodig om de problemen van vandaag het hoofd te bieden.”

Studenten die zich willen inschrijven voor een van Stefano’s cursussen, kunnen zich verwachten aan een persoonlijke mentor. “Ik zie mijzelf als een Meester, zoals ze die ook hadden in de Middeleeuwen. Je ging destijds in de leer bij een grootmeester, en na voldoende training kon je zelfstandig aan de slag. Kennis werd toen op die manier doorgegeven. Mooi toch? Verder verwacht ik natuurlijk dat studenten zich 100% inzetten. Een groot reclameman zei ooit: ‘het is 1% inspiratie en 99% transpiratie.’ Zonder hard werken kom je er namelijk niet! Het maakt dus niet uit wat je doet, zolang je het maar met overgave en passie doet.”

Wil jij ook aan de slag als Grafisch Vormgever? Schrijf je dan in voor deze boeiende opleiding en begin meteen te werken aan je nieuwe toekomst!

Wij nemen jouw opleiding zeer persoonlijk!