Hoe verloopt een examen?

Als je klaar bent met studeren, is het tijd om je examen af te leggen! De meeste examens zijn schriftelijk (op papier) en bestaan uit een combinatie van meerkeuzevragen en open vragen / een casus. Best neem je op voorhand even contact op met je docent om te bespreken op welke manier het examen van jouw specifieke opleiding opgesteld is (de docent is namelijk niet bij het examen zelf aanwezig en voor bepaalde opleidingen dien je eerst een eindwerk te maken alvorens je examen mag afleggen).

Om te slagen voor je examen en je erkende diploma te behalen, dien je 60% te scoren. Bestaat je opleiding uit een deel theorie en een deel praktijk? Dan dien je op beide onderdelen 60% te scoren.

Gemiddeld duurt het 3 tot 6 weken tot je resultaat bekend is. Ben je geslaagd? Dan krijg je je erkende diploma toegestuurd via de post. Behaalde je een onvoldoende? Dan nodigen wij je uit om (kosteloos) een herexamen af te leggen.

Hoe kan ik een examen inplannen?

Je kan je examen afleggen van maandag tot en met vrijdag in Antwerpen, Breda, Brussel, Gent of Hasselt.** Dit steeds om 10.00 uur of 14.00 uur. Je hebt voor elk examen 3 uur de tijd.

Opgelet! In juli en augustus kan je in Gent en Hasselt enkel examen afleggen op woensdag en in Brussel enkel op dinsdag.

Om je examen in te plannen, stuur je een mailtje naar onze examencoördinator Jo Vandevelde via examens@thuisstudie.be waarin je je naam, studentennummer en je opleiding vermeldt, alsook de locatie, de datum en het tijdstip waarop je je examen het liefst wilt afleggen. Hij neemt vervolgens contact met jou op, legt samen met jou het examen vast en bezorgt jou verdere praktische informatie (adres examenlocatie, benodigdheden examen, etc…).

Fingers crossed en veel succes!

**Volgde je een opleiding voor een Beschermd Beroep of een opleiding BSO of TSO? Dan leg je je examen(s) af bij de desbetreffende Examencommissie van de Overheid (meestal in Brussel). Deze examens dien je zelf in te plannen via http://www.vlaanderenonderneemt.be//de-centrale-examencommissie of http://www.ond.vlaanderen.be/secundair/examencommissie/.

Wij nemen jouw opleiding zeer persoonlijk!