Hoe verloopt een examen?

Als je klaar bent met studeren, is het tijd om je examen af te leggen! De meeste examens zijn schriftelijk (op papier) en bestaan uit een combinatie van meerkeuzevragen en open vragen / een casus. Best neem je op voorhand even contact op met je docent om te bespreken op welke manier het examen van jouw specifieke opleiding opgesteld is (de docent is namelijk niet bij het examen zelf aanwezig en voor bepaalde opleidingen dien je eerst een eindwerk te maken alvorens je examen mag afleggen).

Om te slagen voor je examen en je waardevolle diploma te behalen, dien je 60% te scoren. Bestaat je opleiding uit een deel theorie en een deel praktijk? Dan dien je op beide onderdelen 60% te scoren.

Gemiddeld duurt het 3 weken tot je resultaat bekend is. Zodra we jouw resultaten ontvangen hebben, zijn ze onmiddellijk zichtbaar op jouw online studentenprofiel. Ben je geslaagd? Dan krijg je je waardevolle diploma toegestuurd via de post. Behaalde je een onvoldoende? Dan nodigen wij je uit om (kosteloos) een herexamen af te leggen.

Plan je examen in op het studentenprofiel!

Je kan snel en eenvoudig jouw examen inplannen via jouw online studentenprofiel. Dit doe je minstens een week op voorhand. Hoe ga je te werk? Meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel rechts bovenaan op onze site en kies voor “mijn opleidingen”. Kies op ‘examen inplannen’ en geef de gewenste locatie, datum & uur in. Jouw aanvraag wordt binnen de 48 uur verwerkt en is definitief wanneer je een bevestiging hebt ontvangen. In de bevestiging vind je alle details van jouw examenafspraak op een rijtje: de datum, locatie, uur en eventuele benodigdheden.

Log direct in op je studentenprofiel en plan je examen in.

Fingers crossed en veel succes!

**Volgde je een opleiding voor een Beschermd Beroep of een opleiding BSO of TSO? Dan leg je je examen(s) af bij de desbetreffende Examencommissie van de Overheid (meestal in Brussel). Deze examens dien je zelf in te plannen via https://examencommissiesecundaironderwijs.be/.