Zo ontdek je jouw eigen creativiteit

19/08/2019

Er hangt een zweem van mysterie rond de term 'creativiteit'. Veel mensen denken dat je alleen ‘creatief’ bent als je er bijvoorbeeld als kunstenaar je geld mee verdient. Dat is niet waar. Ook is het niet zo dat creativiteit slechts is weggelegd voor mensen waarbij de rechterhersenhelft beter ontwikkeld is. Creativiteit is iets wat iedereen in zich heeft, dus ook jij! 

 

handen-licht-idee-creatief.jpg
 
 

Creatief zijn: durf jij?

Creativiteit lijkt misschien complex, maar eigenlijk is creatief zijn helemaal niet zo moeilijk. Zo ben je al creatief als je met een van onderstaande zaken bezig bent:  

 

1. je bedenkt iets nieuws

2. je creëert iets nieuws

 

Creatief zijn is buiten de gebaande paden treden als het gaat om waarnemen, denken en doen. Het betekent dat je iets nieuws ziet, vindt, doet of maakt. Creativiteit heeft te maken met originaliteit, maar ook met inventiviteit en daadkracht. Mensen die creatief bezig zijn, ontdekken vaak dat hun creatie verrassend en vaak heel nuttig is. Uiteindelijk is creatief zijn vrij zijn van vooroordelen, angsten en verwachtingen. Zonder 'zweverig' te klinken gaat het om loslaten en durven.

 

Zet je andere hersenhelft aan het werk

Er wordt gezegd dat onze twee hersenhelften allebei een andere functie hebben. De linkerhersenhelft staat voor overzicht, logica, en analyse terwijl de rechterhersenhelft er is voor creativiteit, intuïtie en associatief denkenAls we kijken naar het onderwijs in Nederland, dan kunnen we vaststellen dat toch nog steeds vooral onze linkerhersenhelft wordt aangemoedigd. Want: "analytisch denken leidt tot oplossingen". Daarom gaat 'out-of-the-box' denken niet bij iedereen vanzelf en doen we iets vaak omdat we 'het nu eenmaal altijd zo hebben gedaan'. 
 
handen-licht-idee-creatief.jpg
 
Als we het dus over onze hersenen hebben, dan wordt regelmatig gedaan alsof er sprake is van een tweedeling. Maar, creativiteit volledig in de rechterhersenhelft plaatsen en ratio volledig in de linkerhersenhelft is te kort door de bocht. Ons brein komt met nieuwe ideeën door een wisselwerking van beide hersenhelften en allerlei chemische processen. 
 
Iedereen kan creatief zijn, als je maar genoeg wilskracht hebt. Creativiteit is een spier. Als je die spier niet traint wordt deze slap. Creativiteit wekt creativiteit op. Blijf er dus mee bezig, altijd. Zo haal jij het maximale uit je brein!
 
Aan de slag?
Ben jij een creatieveling of wil je de artiest in jou graag stimuleren? Dan is een kwast of een potlood ter hand nemen een goed idee om je hersenen eens anders te laten denken. Ontdek onze opleidingen binnen het thema Tekenen en Schilderen en ontdek je eigen creativiteit!


relatedBlogs

Doe zoals Maria en word illustrator van kinderboeken!

Open niet enkel de doos


previousLabel

Yin Yoga na een zware werkdag!

nextLabel

Geef je zelfvertrouwen een boost!

mostRead


Laat je baas je opleiding betalen!

21/02/2019

Altijd tijd tekort? Zo los je dat op!

03/09/2018

5 gouden tips om jouw studiemethode te verfijnen

03/09/2018

blogTags


CreatiefTekenenSchilderenHersenen

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0