blog-post

We kunnen meer dan dat we denken

Het behandelen van organen en lichaamsdelen op afstand kent reeds een lange historie. Deze methode van natuurlijke gezondheidszorg wordt door vele volkeren in verschillende culturen toegepast. We weten niet precies waar deze methode haar oorsprong vindt. Misschien is ze wel zo oud als de mensheid zelf.

Wel weten we dat ongeveer 5000 jaar geleden in India en China al mensen werden behandeld door druk en/of massage op bepaalde punten van het lichaam (waaronder de voeten), om organen te beïnvloeden. Ook bij veel indianenstammen zijn al lang geneeswijzen bekend waarbij de behandeling niet direct aangrijpt op het zieke orgaan, maar bijvoorbeeld uit massage van de voet. Men kent daar dus al heel lang het begrip reflexzone, misschien zonder het zo te noemen.

Voor de meer recente ontwikkeling van de voetreflexmassage is de Amerikaanse arts dr. Fitzgerald van grote betekenis geweest. Hij was op de hoogte van de methoden van volksgeneeskunst van de indianen en bracht deze in verband met zijn eigen praktijk. Hij kwam tot de vaststelling dat – bij het uitoefenen van druk op bepaalde plaatsen – pijn kon verlicht worden, zodat zelfs operaties uitgevoerd konden worden zonder anesthesie. Hij onderzocht dit fenomeen grondig en concludeerde dat het masseren van bepaalde plaatsen of het voorzien van stevige druk effect had op andere plaatsen in het lichaam. Dit effect bleek niet alleen verdovend op korte termijn, maar zelfs genezend op lange termijn.

Voetreflexmassage heeft als uitgangspunt dat de organen en de zenuwen van ons lichaam terug zijn te vinden (= reflecteren) in bepaalde gebieden of zones van onze voeten. Zo kan het bewerken van de toppen van de tenen verlichting geven op de sinussen. Door het masseren van de voet, en met name die delen van de voet waarin zich via een bepaald pijnlijk punt een blokkade openbaart, wordt de bloedcirculatie in de voet en bij het corresponderende orgaan gestimuleerd, en daardoor de doorstroming bevorderd. De praktijk heeft bewezen (al duizenden jaren) dat voetreflexmassage werkt en dat de werking dieper gaat dan een verbetering van de doorbloeding van de organen.

Zowel emotioneelmentaal als geestelijk beïnvloedt het de mens. Ontspanning, evenwicht en welbevinden zijn de welkome effecten en daarmee worden belangrijke voorwaarden geschapen voor genezingsprocessen. We kunnen zelf onze voeten masseren, maar het is ontspannender en doeltreffender als een ander het doet. De reflexzones zijn niet alleen in de voeten, maar ook in de handen terug te vinden. Eventueel kan dus ook een handmassage plaatsvinden. Voeten zijn echter veel gevoeliger en in de regel is de therapie van de voeten effectiever.

Voetreflexmassage kan worden toegepast bij gezonde mensen om de energiecirculatie te activeren. Zij zullen de massage als prettig en ontspannend ervaren en zelden pijn voelen. Bij mensen die iets mankeren en bij wie het evenwicht wordt verstoord door bepaalde blokkades, kan voetreflexmassage een stimulerende werking hebben. Je moet wel beseffen dat reflexologie nooit een vervanging is van de reguliere geneeskunde. Het stellen van diagnoses is voorbehouden aan erkende artsen.

Ben je benieuwd naar de energiebanen in ons lichaam? Wil je leren hoe je met drukpuntmassage op de voeten blokkades in organen kan wegwerken? Schrijf je dan in voor de opleiding Voetreflexologie van De Schoonheidsschool.

 

Benieuwd naar andere massagetechnieken? Ontdek ze allemaal aan De Schoonheidsschool!

Delen

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS