blog-post

Wat te doen met...

Gestoken? Ontdek hier wat je moet doen en wat je vooral niet moet doen...
 
Een kwallenbeet
Erop plassen is echt wel een mythe en helpt geen steek. Ook het spoelen met water of zoet water heeft geen nut.
 
Wat wel werkt, is een kompres met azijn. Verdun de azijn en breng het rustig aan op de huid. Een kwallenbeet kan heel venijnig zijn, het is daarom best aangeraden om een huisarts te raadplegen.
 
Een tekenbeet
Neem niet direct antibiotica. Vaak wordt er gezegd om antibiotica te nemen zodat je weerstand bent tegen de ziekte van Lymne. Niet elke tekenbeet veroorzaakt die ziekte. Ook is het niet aangeraden om ether op de teek te doen. Het verdooft de teek helemaal  niet zoals ze eerst dachten. Het stimuleert het net om besmet materiaal uit te stoten.
 
Een tekenbeet voorkomen is moeilijk. Probeer zo weinig mogelijk in hoge grassen te lopen en draag aansluitende kledij.
 
De teek kan je verwijderen met een tang. Trek de teek er niet met zijn lichaam uit, maar knijp net tussen het hoofd en het lichaam. Anders kan er een bacterie worden geïnjecteerd.
 
Muggenbeet
'Tandpasta', zeiden je grootouders vast, maar dat helpt niet! Een stinkende kaas eten zou wel helpen om muggen op afstand te houden. DEET is natuurlijk hét numero één middeltje tegen muggen. 
 
Al een muggenbeet? Gebruik cortisone en ijs.
 
Wespen- of bijensteek
Wespen en bijen houd je niet op afstand met citronella of lavendel. Houd alle zoetigheden op afstand en kies voor meer fruit en groenten op je menu.
 
Al een steek? Zuig de angel er niet uit! Je kan zo een allergische reactie uitlokken. Krab de angel er maar gewoon uit. Verwijder het zuur van de steek met kraantjeswater en doe er wat ijs en cortisone op.
 
 
Wil je meer bijleren over de natuur? Ontdek al onze natuuropleidingen en word een echte dierenvriend!

Delen

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS