blog-post

The hangover cure

Over hangover remedies doen de wildste verhalen de ronde. Iedereen heeft wel een huis-, tuin- keukenmiddeltje dat je gewoonweg moét proberen om je barstende hoofdpijn te doen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Rauwe eieren mengen met tomatensap, tabasco en azijn is er eentje van. Dan hebben we een full-on English breakfast, asperges en zelfs nog meer alcohol als tegengif. De gedachte alleen al… Gelukkig kunnen we tegenwoordig vertrouwen op wetenschappelijk onderbouwde remedies.
Eerst en vooral moeten we begrijpen wat een kater nu precies is. De typische symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid, lichtgevoeligheid en verminderde motorische capaciteiten. Deze worden allemaal veroorzaakt door de effecten die alcohol heeft op de chemische huishouding van ons lichaam.

Een bepaalde maaltijd of wonderdrankje zal je kater niet doen voorbijgaan, maar sommige voedingsmiddelen zijn wel beter voor je dan andere. Het hoofddoel is je lichaam terug te hydrateren en te voorzien van goede voedingsstoffen zoals vitaminen, fructose, aminozuren en mineralen die de toxinen helpen af te breken.

Drank

Water is je eerste prioriteit! Alcohol heeft een vochtafdrijvend effect en wanneer je lichaam gedehydrateerd raakt, zal het reserves over je hele lichaam aanspreken… ook die in je hersenen. Dat verklaart de kloppende hoofdpijn. Drink water voor je gaat slapen en dit symptoom zal al veel minder merkbaar zijn. Sportdrankjes zijn ook een goed alternatief voor de volgende ochtend. Voorkomen is echter altijd beter dan genezen. Wissel daarom je wijntje af met water tijdens een feestje.

Gember- of muntthee hebben ook verzachtende eigenschappen. Het zal je duizeligheid verminderen en maagpijn kalmeren. Een sapje doet ook wonderen. Appel- of veenbessensap geeft je onmiddellijk energie en brengt je metabolisme op gang om de alcohol af te breken.

Eten

Eet als ontbijt een kommetje havermout. Dit is echt een ‘superfood’, omdat het zoveel essentiële nutriënten bevat (vitaminen, calcium, magnesuim en ijzer). Je hoeft er ook helemaal niet veel van te eten om een verzadigd gevoel te krijgen. Dit geeft je maag dan ook wat rust. Je kan dit ook combineren met een banaan of kiwi.

Eet een zachtgekookt eitje. Het zit bomvol aminozuren die je lever ondersteunen bij zijn werk. Tomaten hebben ook een fantastische werking hierop omdat ze veel antioxidanten bevatten. Snijd wat kerstomaatjes fijn, leg ze op een stukje geroosterd brood of beschuit en doe er olijfolie over.

Wat je beter vermijdt

Vaak wordt een avondje uit afgesloten met een snelle stop aan de lokale frituur. Vettig eten is eigenlijk beter om een kater te voorkomen, in plaats van er een te genezen. Frietjes of een hamburger vormen een laagje in je maag zodat de alcohol minder snel opgenomen wordt. Een vettig ontbijt heeft daarentegen alleen maar een irriterende werking op je gevoelige maag.

Sommigen zeggen dat je vuur met vuur moet bestrijden: alcohol met alcohol. Deze goede Scandinavische raad slaan we uiteraard in de wind. We weten dat alcohol dehydrateert, dus nog meer zal het zaakje alleen maar erger maken.

Dit brengt ons bij het ochtenddrankje bij uitstek waar iedereen zo van houdt… koffie. Het lijkt een goed idee, maar is het helaas niet. Het werkt even vochtafdrijvend als alcohol en bovendien gaan je bloedcellen erdoor opzwellen. Dit maakt je hoofdpijn er niet beter op.

De beste remedie?

Verantwoord drinken. Drink alcohol met mate of wees Bob voor een avond. Denk even goed na voor je nog een rondje bestelt. Je moet misschien straks nog naar huis rijden en dan moet je alert blijven.

Wil jij mensen leren begeleiden naar een gezondere levensstijl? Dan is de opleiding Gezondheidsconsulent van De Schoonheidsschool zeker en vast iets voor jou! Bekijk de pagina voor meer informatie over de 12 modules die deze cursus omvat.

Nog geïnteresseerd in gezondheid en welzijn? Ontdek al onze opleidingen aan De Schoonheidsschool en word een echte expert!

Delen

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS