blog-post

Solden betekent miskoopjes?

De solden zijn weer begonnen! Opnieuw trekken massa’s mensen naar de winkelstraten op zoek naar de allerbeste koopjes. Hoewel dit hét moment is om dat perfecte jasje of die prachtige schoenen te scoren, kunnen de lage prijzen je vaak ook verleiden tot miskopen. Eenmaal thuis merk je dan dat dat jurkje toch niet helemaal goed zit en het prachtige schoentje steeds meer wringt. Het belandt dan onherroepelijk achteraan in de kast en krijgt wellicht nooit meer het daglicht te zien… Herkenbaar? Ongetwijfeld!
 
Meer dan één op vijf soldenjagers laat zich tijdens deze periode verleiden tot aankopen die ze anders nooit zouden doen. En de voornaamste reden daarvoor is uiteraard de voordelige prijs. Maar ook de lange wachtrijen aan de paskamers en de willekeur waarmee we shoppen heeft hier iets mee te maken. Hoe zorgen we er dan voor dat we uiteindelijk niet méér geld verkwisten aan de zogezegde ‘koopjes’?

Door vroeg in de ochtend te gaan shoppen!

Uit onderzoek blijkt immers dat ’s ochtends de minste miskopen worden gedaan. Je zit boordevol energie, het is minder druk in de winkels en dat geeft je dus meer tijd om na te denken of dat kledingstuk wel écht iets is dat je zoekt. Doordat je kritischer nadenkt, vermijd je een impulsieve en gehaaste of vermoeide beslissing waar je achteraf spijt van zal hebben. Geld bespaard dus!

Maak een shopping list

Een lijstje maken met wat je écht nodig hebt vooraleer je op koopjesjacht vertrekt en je ook daaraan houden, zorgt ervoor dat je miskopen vermijdt. Heb je bijvoorbeeld alleen basics en wil je graag iets opvallends? Schrijf dan op wat je juist zoekt. Denk hierbij eerst eens na met hoeveel verschillende kledingstukken in je kast je dit pronkstuk zou kunnen combineren en of er voldoende gelegenheden zijn waarop je het zou kunnen dragen. Is het antwoord ja? Go for it! Ben je echter niet zeker en schud je eerder nee? Laten hangen en op zoek gaan naar iets beters!

Kies iets dat ook écht bij jou past en dat je zéker gaat dragen.

Houd ook in gedachten dat een jurkje of een broek die er in de rekken of op de paspop mooi uitziet, niet automatisch voor jou ook een goede keuze betekent. Iedereen heeft namelijk een eigen figuureigen kleuren en patronen die ons beter staan dan andere en een eigen voorkeur voor bepaalde kledingstukken. Het is dus niet omdat jouw beste vriendin iets beeldig staat, het bij jou hetzelfde zal zijn. Pas je items, wees kritisch en vraag ook aan anderen om dat te zijn. Als iets je niet staat, is het de taak van een goede vriendin om je dat te vertellen. En andersom ook: zie je er fenomenaal en verbluffend uit? Dan zal je dat zeker ook horen!

Pro-tip voor de expert shopper

Overweeg om een aantal ochtenden te gaan shoppen in plaats van alles in één dag te willen doen. Stel jezelf een uur voorop, bijvoorbeeld om 1 uur ‘s middags, om gezellig iets te gaan eten, je aangekochte items te bewonderen en uit te rusten. En ga dan voldaan naar huis! Zo heb je je shopervaring gehad, heb je de rest van je dag vrij om te genieten van andere dingen en eventueel na te denken of dat pronkstuk misschien tóch wel de moeite is… Maar denk eraan: geld dat je uitgeeft aan een koopje dat je nooit zal dragen, is geld dat je verloren hebt, niet gewonnen…

Veel (doordacht) shopplezier!

Vraag je je weleens af of je een zomer- of een wintertype bent, wat dat juist inhoudt en welke invloed dat op jouw shoppen zou hebben? Weet je eigenlijk niet zo goed wat jou nu wel het beste past? Wil je graag variatie in je kleding zonder je stijl te hoeven opgeven en wil je ook stralen in je koopjes? In de opleiding kleur-, stijl en imagoconsulent wordt jou aangeleerd hoe je je beste eigenschappen in de kijker zet en welke kleuren jou het meest flatteren!

Ben je verkoopster en twijfel je soms zelf over welke raad je je klanten best kan geven? Wil je iedereen zo goed mogelijk adviseren, maar heb je zelf niet voldoende kennis om dat met zelfvertrouwen te doen? Dan raden we jou de cursus personal shopper aan waarbij jij elke klant die unieke personal shopping experience gunt door deskundig advies te verlenen!

Helemaal gebeten door fashion? Ontdek al onze fashionopleidingen en ga als een modester de dag tegemoet.

 

Delen

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS