blog-post

Misvattingen over balanslezen

Balanslezen is een moeilijk vak. Het vraagt ervaring en expertise. Toch is het voor bedrijven een absolute must om hun balans goed te interpreteren en zo foute conclusies te vermijden. Wij zetten 4 mythes schaakmat!

1. Winst is goed, verlies is slecht

Op het eerste zicht is dit logisch. Toch is deze uitspraak heel zwart-wit. Ze geeft zelfs een vertekend beeld. Het is namelijk niet zo dat je bedrijf optimaal draait als je winst maakt. Verlies draaien betekent dan weer niet automatisch dat je bedrijf er slecht aan toe is.

2. Positief eigen vermogen is altijd goed, negatief eigen vermogen is een minpunt

Een bedrijf met een positief eigen vermogen kan er slecht voorstaan. Misschien heeft men het eigen vermogen wel kunstmatig opgesmukt, bijvoorbeeld door herwaarderingsmeerwaarden. Stop je analyse dus niet direct weg, maar bekijk het totaalplaatje.

3. Een balans geeft een goed beeld van de onderneming

Een balans is een nuttig instrument, maar niet altijd even betrouwbaar. Leg daar dus niet enkel de focus op.

4. Alles kan je op de balans aflezen

Elke balans is maar een momentopname. Het is een foto van het bedrijf op de laatste dag van het boekjaar. De balans vertelt dus niet heel het verhaal.

Interesse in balanslezen? Zin om te ontdekken wat de correcte werkwijze is? Ontdek onze thuiscursus Balanslezen en word een echte specialist!

Delen

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS