blog-post

Mindmaps: ook voor jou?

Je leest een tekst en na een aantal pagina’s vraag je je af wat je net gelezen hebt. Herkenbare situatie? Ons geheugen laat ons vaker in de steek dan we zouden willen. Een beproefde manier om efficiënter te onthouden is aan de hand van mindmaps. Letterlijk vertaald is dit een kaart (map) van je geheugen (mind). Dankzij een mindmap kan je informatie structureren, beter onthouden en onderscheid maken tussen hoofd- en bijzaken.

Maar hoe maak je nu zo’n mindmap? Het uitgangspunt is dat je centraal op een blad het onderwerp van jouw mindmap duidelijk maakt. Vanuit dit centrale onderwerp creëer je grote aftakkingen met thema’s. Dat worden de hoofdtakken genoemd. Deze hoofdthema’s worden dan weer verder uitgewerkt, eventueel met nog extra vertakkingen. Op die manier komt een netwerk tot stand.


Met deze tips kan je vlot aan de slag!

- Begin altijd in het midden van je blad, dat je ook horizontaal legt. Zo is er volgende ruimte om een netwerk op te bouwen rond het onderwerp. Werk dus steeds vanuit het midden naar de buitenkant.

- Gebruik kernwoorden, maar ook symbolen en tekens zijn handig. Op die manier wordt je visueel geheugen gestimuleerd.

- Maak gebruik van kleur. Zo kan je onderscheid maken tussen hoofd- en bijzaken. Eventueel kan je verschillende lettertypes gebruiken om nog extra onderscheid te maken.

- Duid verbanden tussen verschillende kernwoorden aan met pijlen. Dat stimuleert je associatieve geheugen.

Dankzij deze tips kan je aan de slag met jouw mindmaps. Dit is echter maar een leidraad. Experimenteer wat voor jou het beste werkt en creëer je eigen stijl!

Delen

Auteur

Louise Verbeeck | 2018-09-03

Blog Tags


Verwante Cursussen

Excel, Word, Aannemer, Access, Accountmanager, Toon alle verwante cursussen

Studierichtingen

Administratie & Onthaal, Schoonheidszorgen, Mode & Styling, Management & Bedrijfsvoering, Tekenen & Schilderen, Toon alle categorieën
SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS