Mindfulness op de schoolbanken

22/03/2019

Stress, spanning, angst, … ze zijn de laatste jaren een vaste waarde geworden binnen onze maatschappij. Ook jongeren krijgen steeds meer te kampen met stress op school. Taken, testen, examens, stuk voor stuk zorgen ze voor extra druk op hun schouders. Heel wat leerlingen en leerkrachten zijn daarom op zoek naar een manier om met die druk om te gaan. Dit uit zich onder meer in de toenemende interesse vanuit het onderwijs om mindfulness te integreren op de schoolbanken.

Mindfulness als keuzevak
 

Sinds enkele jaren organiseert de Universiteit Antwerpen een symposium over mindfulness in het onderwijs. Daar merken ze dat meer en meer scholen op zoek zijn naar een manier om hun leerlingen (en leerkrachten) te helpen ontstressen. Het Xaveriuscollege in Borgerhout geeft alvast het goede voorbeeld en maakt van mindfulness een keuzevak voor de derde graad.

 

De eerste reacties van de leerlingen die het vak volgen zijn erg positief: de meditatietechnieken en ademhalingsoefeningen helpen hen om rustiger te worden, ook tijdens drukke momenten, zoals toetsenweken en examens. Door bewust te letten op hun ademhaling, slagen leerlingen erin om hun angst te bedaren in stressvolle situaties. Sommige onder hen hebben zelfs hun ouders, broers en zussen overtuigd van de voordelen van mindfulness. Mindfulness is dus aan een stevige opmars bezig in Vlaanderen.

 
 
Een excuus om niets te doen?
 

Wie denkt dat het keuzevak mindfulness een goed excuus is om niet te hoeven te studeren, en “alleen wat te mediteren” tijdens de les, heeft het goed mis. Het vak bestaat namelijk ook uit een theoretisch onderdeel. Tijdens de theorie wordt er onder andere aandacht besteed aan de boeddhistische filosofie die aan de basis ligt van mindfulness. Ook de wetenschappelijke onderbouwing van mindfulness komt uitgebreid aan bod. Wetenschappelijk onderzoek toont immers aan dat mindfulness wel degelijk helpt om stress en angst te verminderen.

 
Zelf nood aan wat gemoedsrust?
 

Ben jij een stresskip die graag wat meer ontspannen door het leven wil gaan? Zou je graag zelf de voordelen van mindfulness ontdekken? Dan raden wij je alvast de cursus Mindfulness aan. Net zoals de leerlingen van het Xaveriuscollege maak je tijdens deze opleiding kennis met de theorie en de praktijk van mindfulness. Zo help jij jezelf en je vrienden op weg naar een sereen en stressvrij leven. Namasté!


relatedBlogs

Groene kometen

CVA, het perfecte opstapje naar een mooie toekomst!

Hoe Anja na haar studies zelf docent werdpreviousLabel

10 tips tegen nagelbijten

nextLabel

Word een social media wizard in één dag!

mostRead


Krijg geld om te leren!

11/06/2019

Laat je baas je opleiding betalen!

21/02/2019

Altijd tijd tekort? Zo los je dat op!

03/09/2018

relatedCourses


Kinderyoga Instructeur

Tijdens onze groepslessen sta je er nooit alleen voor.

Mindfulness Coach

Krijg les van ervaren docenten en groei in no-time uit tot een professionele coach.

Yoga Instructeur

Na deze ontspannende groepslessen ben je in staat om zelf uitstekende yogalessen te geven.

Kinderyoga Instructeur

In de cursus kinderyoga instructeur maak je kennis met kindvriendelijke yogaposes.

Mindfulness Coach

Praktijkgericht studeren, maar vanuit huis? Volg onze thuisstudie Mindfulness Coach.

studyCategories


Spiritualiteit & Energetische Therapieën

Psychologie & Therapie

Gezondheidszorg & Welzijn

Evenwichtig Leven

Coaching

blogTags


MindfulnessMindfulness coachMeditatieAdemhalingsoefeningenMindfulness trainingMindfulness op schoolMindfulness cursusMindfulness opleidingOntstressenOntstressen in 5 minutenOntstressen op het werkAvondonderwijsAfstandsonderwijs

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0