Landschaps- en architectuurfotografie rocks!

31/05/2018 Thomas Verlinden

Voor de echte professionals is regel nummer 1: fotografeer enkel tijdens het Gouden uurtje. Deze regel houdt in dat je alleen tijdens zonsopkomst en zonsondergang mag fotograferen. Het licht is op deze tijden het allermooist en geeft zo het beste resultaat. Alleen op die tijdstippen is het licht zacht en warm en de schaduwen zacht. De lucht zelf heeft dan ook prachtige kleuren. Foto’s die tijdens andere uren worden getrokken worden simpelweg niet geaccepteerd in de professionele wereld. It’s all about the light! Dit is meteen ook een lastig aspect van landschapsfotografie: Je bent volledig overgeleverd aan het weer.

Als tweede is  compositie erg belangrijk. Professionals maken steeds gebruik van drie elementen: voorgrond, middelgrond en achtergrond. Stel, je wilt een mooie zonsondergang aan zee fotograferen. Zorg dan dat de foto op het strand begint en niet in het water. Het water is namelijk je middelgrond. De achtergrond is natuurlijk de lucht. Gebruik deze driedeling om het beeld interessant en dynamisch te houden. Deze indeling creëert meer diepte en zorgt ervoor dat het oog van de kijker wordt gestuurd door alle elementen in de foto.

Licht is dus zeer belangrijk. Maar soms is dit niet genoeg aanwezig om de perfecte foto te maken. Om meer licht te vangen heb je een langere sluitertijd nodig. Gevaar is dan dat je foto’s bewogen en onscherp zijn. Een statief biedt dan de uitkomst. Zet je camera (en statief) stevig neer zodat er geen beweging inzit. Nu weet je zeker dat jouw foto’s perfect scherp zullen zijn.

Helaas heeft het gebruik van een statief ook nadelen. Je foto is minder uniek omdat de meeste mensen vanuit dit perspectief fotograferen. Probeer het daarom eens vanuit een lager standpunt. Ga op je knieën zitten of op de grond liggen. De voorgrond wordt op die manier sterker geaccentueerd. Zo zullen je foto’s nog meer imponeren.

landschapsfotografie groepscursus centrum voor avondonderwijs

Natuurlijk zijn er nog heel veel andere dingen die jouw foto beter en uniek maken. In onze cursus Landschaps- en architectuurfotografie leer je alle technieken die hierbij komen kijken. Wil je liever de basis onder de knie krijgen of heb je interesse in Fashion Fotografie? Bekijk dan hier al onze opleidingen uit de categorie Fotografie!


relatedBlogs

De perfecte vakantiefoto neem je zo!

Photoshop: 3 essentiële tips voor beginners

Alumni Starterslab: Naomi Segers


relatedCourses


previousLabel

Zet je huid in de spotlights!

nextLabel

Grafisch Vormgever: Het mooiste beroep ter wereld

mostRead


Krijg geld om te leren!

11/06/2019

Laat je baas je opleiding betalen!

21/02/2019

Altijd tijd tekort? Zo los je dat op!

03/09/2018

relatedCourses


Landschaps- en Architectuurfotografie

Volg een praktijkgerichte cursus Landschapsfotografie in jouw buurt.

Landschapsfotografie

Leren wat je altijd al hebt willen leren? Volg nu je roeping!

Dronefotografie

Wil je een praktijkgerichte cursus volgen bij een professionele, bevlogen docent?

Dronefotografie

Volg les in groep, zonder je te verplaatsen! Schrijf je in voor een Virtual Class.

Drone Foto- en Videografie

Wil je lekker flexibel kunnen studeren, vanuit huis of onderweg?

studyCategories


Fotografie & Media

blogTags


LandschapsfotografieFotografieLandschapFoto'sArchitectuurfotografie

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0