blog-post

Islam

De Islam is één van de grootste godsdiensten: 24% van onze wereldbevolking is islamiet. Wil jij graag meer weten over deze boeiende godsdienst? Waarom trekt het zoveel mensen aan? Ontdek hier al een voorproefje:
 
Islam staat voor vrede. Islamieten begroeten elkaar met het woordje salaam wat vrede betekent. Het is een monotheïstisch geloof, ze geloven maar in één God.  De islam verschilt niet zo zeer - ondanks dat heel wat mensen denken van wel - van andere monotheïstische godsdiensten (christendom en jodendom).
 
Heel hun vredespatroon is verwikkeld in vijf zuilen waar overgave ook een grote rol speelt.
 
Shahada - geloofsbelijdenis
'Er is geen god buiten Allah en Mohammed is zijn profeet.' Dit is de geloofsbelijdenis voor de moslims. 
 
Zakaat - aalmoes geven
 
De armenzorg staat ook heel centraal in de islam. Het zorgen voor anderen die het minder hebben, beschouwen zij als een menselijke plicht. Dit wordt in de praktijk gedaan door vrijwilligerswerk, geld of eten te geven of mensen uit te nodigen voor een maaltijd.
 
Saum - bedevaart
Het is een unieke ervaring, beleving om minstens één keer in hun leven naar Mekka te gaan. Mekka is dé bedevaartsplaats voor de moslims. 
 
Het is voor iedere moslim aangewezen om naar daar te gaan, buiten voor mensen die het niet kunnen financieren of gezondheidsproblemen hebben.
 
Hadj - de vasten
De maand Ramadaan is voor de moslims een belangrijke maand. Een maand lang zullen ze vasten. Dit doen ze door tussen zonsopgang en zonsondergang niet te eten of te drinken. Ook is het de bedoeling om nog eens extra belang te hechten aan het vrede brengen.
 
De maand wordt dan uiteindelijk beëindigd met het Suikerfeest of Kleine feest.
 
Natuurlijk is een godsdienst veel uitgebreider dan enkel vijf puntjes of zuilen. Kom de godsdienst ontdekken en de betoverende cultuur die eraan vasthangt. Of leer jij graag wat meer bij over diversiteit en hoe je ermee moet omgaan? Ontdek al onze opleidingen rond diversiteit en humaniteit aan het centrum voor avond-en afstandsonderwijs en word een echte mensenkenner!

Delen

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS