Hoe onze rokken steeds korter werden

21/11/2019

Wist je dat de term roklengte pas vanaf de jaren 20 echt tot het mode-vocabulaire gerekend werd? In het Westen varieerden rokken eeuwenlang tussen enkel- of volledige lengte. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het kledingstuk heel wat ingekort, tot een tiental centimeter boven de enkel. Vele vrouwen, die toen meer dan ooit op de arbeidsmarkt terechtkwamen, vonden dit een beter en meer praktisch alternatief.

1920 1940

Rokken werden doorheen de jaren 20 steeds korter tot op het midden van de kuit. Dit stootte uiteraard ook op protest vanuit conservatieve hoek. Vrouwen werden echter meer economisch onafhankelijk door de omstandigheden en maakten ook gewoon hun kledij zelf. Minder stof betekent immers een goedkopere rok. Bovendien wilden ze niet terug naar een mode die zij nu ouderwets vonden. Tot aan het einde van WOII bleef de zoom omhooggaan tot net onder knie, opnieuw vanuit praktische en financiële overwegingen.

Enter Christian Dior. In 1947 bracht hij de focus volledig terug op couture met de New Look. In deze collectie kreeg men opnieuw lange, volle rokken te zien tot halverwege de kuit – een volledige ommekeer van de oorlogssilhouetten. Deze mode werd met gemengde gevoelens onthaald. Enerzijds grepen dames hun kans om hun vrouwelijkheid terug te winnen. Anderzijds namen velen aanstoot aan het exuberante gebruik van materialen zo kort na de oorlog en de schaarste die toen (nog steeds) heerste. Hoe dan ook betekende de New Look een revival voor de Parijse mode-industrie.

Tegen de jaren 60 begon de dominantie van de grote modehuizen te tanen. Amerikaanse en Italiaanse ontwerpers traden op de voorgrond en de babyboom-generatie kwamen in hun tienerjaren. Iedereen genoot van een economische vrijheid en onafhankelijkheid die ze nooit eerder hadden gekend. Street fashion werd steeds meer trending en jonge ontwerpers, vooral in Londen, creëerden outfits die lijnrecht tegenover de garderobe van hun ouders stonden. De zoom van de rok raakte nog verder van de vloer verwijderd. Tegen 1966 had de minirok haar hoogtepunt bereikt.

1960

De kentering volgde met de (minder succesvolle) midi-rok in de jaren 70. Bij deze lengte bevond de zoom zich onder de knie en tussen het midden van de kuit … een look die we de laatste jaren weer meer zien opduiken in de winkelrekken. Sindsdien is the sky the limit. De roklengte wordt niet langer opgelegd door wat de goedkeuring wegdraagt van ontwerpers. Wij kiezen zélf onze rokjes of die nu mini, midi of maxi zijn.


relatedBlogs

Bond, James Bond

De 12 seizoenstypes: welk kleurtype ben jij?

NYFW 2019



previousLabel

Feel good food: soep van geroosterde pompoen en walnoten

nextLabel

Match je nagels met je outfit

mostRead


Laat je baas je opleiding betalen!

21/02/2019

Altijd tijd tekort? Zo los je dat op!

03/09/2018

5 gouden tips om jouw studiemethode te verfijnen

03/09/2018

relatedCourses


Modevormgever Allround

Door online begeleiding van je persoonlijke docent, slaag je binnen mum van tijd!

Modeontwerper

Ga voor de studie Kleding ontwerpen en lanceer je carrière als Modeontwerper.

Modeverkoper

Is het tijd om je passie volgen? Start met de cursus Modeverkoper.

Modeontwerper

Volg de opleiding Modeontwerper en word een krak in je vak als Designer.

Modevormgever

Schrijf je in voor de cursus Modevormgeving en word veelzijdig Ontwerper.

studyCategories


Mode & Styling

blogTags


RokModeMode ontwerperKledingRok

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0