Het opleidingsplan: een succesformule voor werkgevers

28/04/2023

Sinds januari 2023 heeft ieder bedrijf een eigen opleidingsplan, dat tegemoet komt aan specifieke bedrijfsbehoeften en opleidingsnoden. Het plan geeft werknemers jaarlijks recht op een aantal opleidingsdagen en is uniek voor elk bedrijf. Zo krijgen werknemers de kans om zich verder te ontwikkelen in hun vakgebied. Maar hoeveel opleidingsdagen krijgt jouw bedrijf en welke voordelen geeft het jou als werkgever? Op die vragen geven we in deze blog een antwoord!

 

Het opleidingsplan

Bij aanvang van 2023 heeft elk bedrijf een eigen opleidingsplan, dat alle werknemers recht geeft op een aantal opleidingsdagen per jaar. Hoeveel opleidingsdagen een werknemer krijgt, hangt af van de grootte van je bedrijf. Telt jouw onderneming tien tot twintig werkkrachten, dan heeft elke werknemer recht op één opleidingsdag. Heb jij meer dan twintig werknemers in dienst? Dan hebben jouw werknemers in 2023 elk recht op minimaal vier opleidingsdagen. Vanaf 2024 krijgen ze elk minimaal vijf dagen om een opleiding te volgen! Zo geef jij hun de kans om te groeien en je bedrijfsdoelen te realiseren.

Bij het opstellen van een opleidingsplan identificeer je als werkgever de opleidingsbehoeften, rekening houdend met individuele, team- en bedrijfseisen. Het plan specificeert wie welke opleidingen moet volgen binnen een bepaalde tijdsperiode en welk budget hiervoor beschikbaar is. Het gaat om verschillende soorten opleidingen, zoals interne informele trainingen, teamopleidingen "in company", externe informele trainingen, enzovoort. Het doel van een opleidingsplan is om bij te dragen aan het realiseren van de missie en bedrijfsdoelstellingen.

Tijdens de opleidingsdagen verbeteren werknemers hun vakkennis en -vaardigheden, waardoor ze een grote meerwaarde worden voor hun organisatie. Ook werkgevers halen dus hun voordeel uit de opleidingsdagen: hun team levert betere kwaliteit, werkt efficiënter en draagt zo bij aan de klanttevredenheid. Veel werkgevers gaan dan ook op zoek naar opleidingen waarmee hun werknemers vakexperts worden. In ons opleidingsaanbod vinden ze per vakgebied de geschikte cursus die hun team én hun bedrijf verder doet groeien. Benieuwd hoe? Hieronder gaan we dieper in op 10 voordelen van het opleidingsplan voor werkgevers.

 

1. Verhoogde productiviteit

Een opleidingsplan geeft werknemers de kans om extra kennis op te doen, nieuwe vaardigheden te leren of skills bij te schaven. Zowel nieuwe medewerkers als ervaren werkkrachten gaan op die manier efficiënter en effectiever werken, waardoor de productiviteit binnen het bedrijf enorm toeneemt!

2. Verbeterde kwaliteit

Door een opleidingsplan aan te bieden, geven werkgevers hun personeel de kans om kennis te maken met de nieuwste technieken en inzichten. Zo verbetert de kwaliteit van de producten of de diensten die het bedrijf aanbiedt.

3. Verhoogde klanttevredenheid

Kwalitatieve producten of dienstverlening staan garant voor tevreden klanten. Werknemers die een opleiding genieten, dragen dus bij aan een verhoogde klanttevredenheid die vaak gepaard gaat met een positief bedrijfsimago.

4. Grotere loyaliteit werknemers

Door werknemers opleidingsdagen aan te bieden, tonen werkgevers waardering. Het opleidingsplan is op die manier een blijk van vertrouwen in het potentiëel van de werkkracht. Bovendien voelen werknemers zich meer betrokken bij de organisatie, waar ze graag blijven werken!

5. Vlottere talentwerving

Dankzij een opleiding ontwikkelen werknemers hun talenten, maar het opleidingsplan draagt ook bij tot de werving van nieuw talent! Potentiële werknemers beschouwen een grondig opleidingsplan immers als een teken van goede organisatie waarin hun groei aangemoedigd wordt.

6. Verbeterde werkcultuur

Werkgevers die een opleidingsplan opstellen, creëren een positieve werkcultuur waarin werknemers zich gewaardeerd voelen en gemotiveerd zijn om zich verder te ontwikkelen. Zo wordt het bedrijf een positieve omgeving waar mensen elkaar aanmoedigen en samen streven naar hetzelfde doel.

7. Meer innovatie

Dankzij up-to-date opleidingen krijgen werknemers inzicht in de laatste ontwikkelingen binnen hun vakgebied. Ze leren bovendien de nieuwste technieken en methodes. Zo drijven ze de innovatie binnen het bedrijf, wat steevast tot groei leidt.

8. Verhoogde risicobeheersing

Door middel van opleidingen worden werknemers op de hoogte gebracht van specifieke risico's op de werkplek. Ze leren hoe ze de risico's vermijden en hoe ze best ingrijpen bij onverwachte situaties. Zo verzekert het opleidingsplan een betere risicobeheersing voor het bedrijf.

9. Verbeterde concurrentiepositie

Werknemers die zich bijscholen, leveren kwaliteit en dat voel je! Het bedrijf onderscheidt zich van concurrenten en wordt aantrekkelijker voor potentiële klanten en werknemers. Zo helpt het opleidingsplan ook een betere concurrentiepositie te verwerven.

10. Beperkte kosten, maximale winst

Een uniek opleidingsplan komt tegemoet aan de opleidingsbehoeften binnen een bedrijf. Zo vermijdt een bedrijf extra kosten voor de werving en training van nieuwe werknemers, terwijl de huidige werkkrachten optimaal werk leveren en zorgen voor maximale winst.

 

Profiteer van jouw opleidingsdagen

Of je nu als werkgever je team wil verder wil aanvuren, of je eigen vaardigheden verder wil ontwikkelen, met een opleiding sla jij je slag! Bekijk ons ruime opleidingsaanbod en vind de cursus die bij je past.

Sta je te popelen om meer kennis op te doen over management en bedrijfsvoering? Dan vind je zeker wat je zoekt in ons aanbod Management & Bedrijfsvoering.

Wil jij je collega's verder motiveren en meer vertrouwen geven? Wil je de dienstverlening van je bedrijf verbeteren en jullie positie op de arbeidsmarkt verstevigen? Kortom: wil jij in kennis investeren en winst genereren? Schrijf je dan snel in voor de opleiding Opleidingsbeleid opstellen en bereid je voor op succes!


relatedBlogs

We kunnen meer dan dat we denken

Je normaal eetpatroon na het vasten heropnemen

5 goede redenen om afstandsonderwijs te volgen


previousLabel

Het opleidingsplan: groeimogelijkheden voor werknemers

nextLabel

De kracht van een Opleidingsplan

mostRead


Laat je baas je opleiding betalen!

21/02/2019

Altijd tijd tekort? Zo los je dat op!

03/09/2018

5 gouden tips om jouw studiemethode te verfijnen

03/09/2018

blogTags


OpleidingsplanOpleidingOpleidingsdagenVoordelen voor werkgeversOntwikkelingManagement en bedrijfsvoeringBetere concurrentiepositie

blogShare