Groei samen met je werknemers richting succes

01/01/2023 Thomas Verlinden

Sinds 2023 is het een verplichting, maar vooral ook een échte aanrader: het opleidingsplan. Voor ondernemingen met twintig voltijdse werknemers of meer, wordt er gerekend op vijf opleidingsdagen per jaar voor elke werknemer. Heb je tussen 10 en 20 werknemers in dienst, dan is één opleidingsdag per jaar voldoende.
 
Kort samengevat is dit groeiplan een pakket aan opleidingen die de werknemers mogen volgen. Zo creëer je een gestroomlijnde onderneming waarbinnen efficiënt en doelgericht werken, een standaard is. Het opleidingsplan biedt ook extra kansen aan oudere mensen, werknemers met een handicap of werknemers die een knelpuntberoep uitoefenen.
 
Daarnaast bied je jouw werknemers ook ondersteuning om te groeien als persoon en werknemer. Zo tonen verschillende studies dat werknemers langer bij dezelfde werkgever blijven indien deze een gericht en persoonlijk opleidingsplan aanbiedt. Zo geniet je van ervaren, maar ook gedreven en enthousiast personeel.
 
Overtuigd? Denk dan steeds aan het volgende:
 
Bij het opstellen van een opleidingsplan, is een behoefteanalyse natuurlijk een must. Doe dit steeds op drie verschillende niveaus: persoon, team en organisatie. Wat hebben jouw werknemers nodig om te groeien, welke vaardigheden mist het team nog en welke nieuwe kennis is van belang voor de gehele onderneming?
 

Persoon

Jouw werknemers hebben stuk voor stuk andere vaardigheden. Een opleiding binnen hun interesses en op hun maat, is dus zeker een aanrader. Ook opleidingen die hun persoonlijk leven beïnvloeden, zijn een meerwaarde voor jouw bedrijf. Zo komt jouw personeel sterker en daadkrachtiger voor de dag!
 

Team

Een groep individuen vormen samen een team. Persoonlijke ontwikkeling heb je hen al aangeboden, maar wat heeft het team nog nodig? Denk aan gestandaardiseerde vaardigheden en kennis die nodig zijn binnen de verschillende afdelingen van jouw onderneming. Zo heeft het Salesteam bijvoorbeeld nood aan Spaanse taalvaardigheid en moet Front Office vlot alle communicatiekanalen gebruiken.
 

Organisatie

Een teambuilding is een goede manier van verschillende afdelingen dichter bij elkaar te brengen, maar ook opleidingen helpen hierbij. Zo biedt een opleidingsplan een meer gerichte samenwerking over verschillende afdelingen. Denk hierbij aan communicatie, takenbeheer en -opvolging,... Daarnaast zijn opleidingen de ideale manier om jouw bedrijfsdoelen te behalen, samen met jouw opgeleide werknemers.
 

Investeer in de toekomst

Een goed doordacht opleidingsplan is een belangrijk instrument om je bedrijf te laten floreren. Door te investeren in de ontwikkeling van je medewerkers, vergroot je de kennis en de vaardigheden van je team, maar ook hun betrokkenheid en motivatie. Dit leidt tot betere prestaties en resultaten voor jouw bedrijf.
 
Investeren in de ontwikkeling van je werknemers is investeren in de toekomst van jouw onderneming.


relatedBlogs

Zo beleef jij een prachtige herfst

6 tips voor de perfecte nagels

Waarom stellen we dingen uit?


previousLabel

Docent in de kijker: Davina Cohen floreert met eigen zaak Toutenfleurs

nextLabel

Studeren in de zomer: een verstandige keuze

mostRead


Laat je baas je opleiding betalen!

21/02/2019

Altijd tijd tekort? Zo los je dat op!

03/09/2018

5 gouden tips om jouw studiemethode te verfijnen

03/09/2018

blogTags


OpleidingsplanOpleidingOpleidingenGroeienPersoonlijkTeamOrganisatieBedrijfOndernemingWerknemersToekomstSucces

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0