Grafisch Vormgever: Het mooiste beroep ter wereld

31/05/2018 Thomas Verlinden

Onze opleiding Grafische Vormgeving is een echte kweekvijver voor creatief talent. Onder de professionele begeleiding van onze docenten leren de studenten alle kneepjes van het vak en laten ze hun creativiteit de vrije loop. Waar komt de expertise van onze docenten eigenlijk vandaan? Waar hebben zij zelf het klappen van de zweep geleerd? Wel, we laten hen het graag zelf vertellen: maak kennis met Eric Bouwens, docent Grafische Vormgeving en al bijna twintig jaar aan de slag als zelfstandig grafisch vormgever en illustrator!

“Ik ben 49 jaar oud, vader van twee jongvolwassenen (17 en 20) en getrouwd met de vrouw van mijn leven (echt waar). We wonen in het centrum van Kontich en ik werk van thuis uit. Dat heeft z’n voor- en nadelen. Een van de voordelen is dat ik als druk bezette zelfstandige wel steeds thuis te vinden was om de kinderen even te& helpen met een lastige huistaak of een andere klus. Daar staat dan weer tegenover dat je veel meer aan het werk bent dan je soms lief is, simpelweg omdat er altijd nog wel iets te doen valt.”

 

 

“De werkdag begint rond 8u30 met het zetten van een thermos groene thee. Pas dan kan er gewerkt worden. Meestal ga ik dan door de mailberichten. Dat kan tot een uur of langer duren op sommige dagen. Correcties die moeten worden uitgevoerd doornemen, offertes opgeven, planning opstellen of aanpassen, enz… Dat soort tijdrovende klusjes. Dan ga ik aan de slag met de job die op dat moment loopt. Ik werk meestal aan een schema van twee lange werkdagen, vaak tot 22u of later. De andere dagen stop ik doorgaans vroeger om dan met m’n vrienden muziek te gaan spelen of om avondonderwijs te geven.”

Zelf is Eric reeds sinds 1997 aan de slag als zelfstandig grafisch vormgever. Daarvoor heeft hij vijf jaar lang het klappen van de zweep geleerd in een publiciteitsbedrijf. “Het was een goede leerschool met een hele steile leercurve”, vertelt hij. “Ik kwam recht van school (St-Lucas, Antwerpen) en wist ontzettend weinig over het bedrijfsleven ondanks een goede opleiding. Maar ik ben nooit bang geweest van een uitdaging.”

Naast grafisch vormgever werkt Eric ook als illustrator. Hij is immers een gepassioneerd tekenaar. Toch zorgde dit in het begin van zijn loopbaan voor enkele technische problemen. “Het was de periode van de overstap van artisanaal naar digitaal, maar ik wilde de digitale (r)evolutie absoluut niet missen omdat ik hier grote mogelijkheden zag. Vermits ik als grafisch ontwerper reeds digitaal werkte, wou ik dit ook kunnen toepassen op mijn illustratiewerk. Geen simpele opdracht want de software van toen was veel beperkter dan wat nu voor handen is, wat vaak voor de nodige frustraties zorgde. Een combinatie van artisanaal en digitaal was meestal het resultaat. Die manier van werken gebruik ik eigenlijk nog steeds. Ondertussen heb ik flink wat van mijn werk gepubliceerd gezien. Neem gerust een kijkje op www.ericbouwens.be.

Toch is hij ook enorm blij dat hij toen doorgezet heeft en de technische frustraties overwonnen heeft. Vorige week zag Eric dankzij zijn werk immers een echte kinderdroom in vervulling gaan: “Heel lang geleden toen ik de overgang maakte van het kleuter- naar het lagere onderwijs had mijn moeder me meegenomen voor de inschrijving. Ik kreeg van de toenmalige directeur na het invullen van de papierwinkel mijn allereerste Zonnestraaltje cadeau. Op de cover stond een uil die op muisjes jaagde. Ik kan het me nog zo voor de geest halen. Ik vond dat toen zo mooi dat ik dacht ‘Dàt wil ik later ook doen’. En kijk, het is dan (eindelijk) zover. Vorige week ontving ik een email met de vraag of ik interesse zou hebben om voor uitgeverij Averbode te werken. Lang heb ik daar niet over moeten nadenken.”

 


door Eric Bouwens

 

Aan het Centrum Voor Avondonderwijs doceert Eric de opleiding Grafische Vormgeving. Deze opleiding bestaat uit de softwarepakketten Illustrator, Indesign en Photoshop. Stuk voor stuk programma’s die hij uit zijn broekzak kent en bovendien dagelijks gebruikt. Verder vind je in deze opleiding ook de afsluitende module Creatief Ontwerp die iets breder gaat en waarbij je de opgedane kennis kan gebruiken om een campagne vorm te geven. “Mijn taak bestaat erin de studenten te begeleiden in dit proces. Ik geef hen tal van tips en moedig de studenten aan om elkaar feedback te geven in het ontwerpproces. In de praktijk werk je ook zelden alleen en dien je dus met feedback te leren omgaan. Zowel wat geven als ontvangen betreft. Voor velen blijkt dat toch niet zo evident. Maar er wordt heel wat gelachen én opgestoken. Het is mijn favoriete module omdat je de studenten tot hun volle kunnen kan stimuleren.”

“Lesgeven is bovendien iets wat ik al heel lang wilde doen. Ik deel graag mijn kennis en leer ook graag bij van anderen. Dat is het leuke aan het volwassenenonderwijs. De meeste studenten hebben al een ruime ervaring binnen hun vakgebied wat maakt dat ik af en toe ook iets van hen opsteek. Een win-win zeg maar. Het is ook ontzettend lonend als je een student die aanvankelijk niet goed mee kon plots goede tot hele goede resultaten ziet neerzetten. De school laat me bovendien heel vrij om de modules in te vullen zoals ik dat nodig acht. Dat maakt dat ik de modules zo praktijkgericht mogelijk kan opstellen.”

 


door Eric Bouwens

 

In zijn lessen zelf tracht Eric altijd uit te stralen dat hij veel weet maar ook niet alles. Dat is volgens hem ook gewoon onmogelijk. Vroeg of laat beland je dan toch in een situatie dat je niet kan antwoorden op een vraag: “Wat het aanleren van software betreft is het simpel: je beheerst het of je beheerst het niet. Maar naar ontwerpen toe ligt het moeilijker. Er zijn weliswaar tal van regels die je kan gebruiken om een ontwerp op te zetten. Maar anderzijds bereik je vaak de spannendste resultaten door die regels nét te breken. Denk je even in hoe de schilderkunst er uit zou zien mocht Vincent Van Goch volgens de regels van de kunst gewerkt hebben? Maar een goede stelling is: leer eerst alle regels. Pas dan ben je klaar om ze opzij te schuiven.”

Tot slot heeft Eric nog een laatste stukje advies klaar voor zowel oude als nieuwe studenten: “Blijven bijstuderen. Zeker als ze aspiraties hebben binnen dit vakgebied. In vergelijking met mijn studentenperiode heb je vandaag zo’n schat aan informatie via Youtube en andere kanalen. Vaak werkt dit ook zeer inspirerend en ga je sneller nieuwe dingen uitproberen. Spelenderwijs verrijk je je kennis. Fantastisch toch? Het is een hele leuke sector om in actief te zijn. De software wordt steeds beter, de mogelijkheden vergroten elk jaar. Maar je moet wel de drive hebben om oren en ogen open te houden.”

Heb jij de drive om te starten als Grafisch Vormgever? Ontdek dan hieronder meteen wanneer de eerstvolgende lessenreeks start bij jou in de buurt en schrijf je meteen in!


relatedBlogs

Kruidenstempelmassage

Romantische Rozen in je haar

Beauty and the beast



previousLabel

Landschaps- en architectuurfotografie rocks!

nextLabel

Let's get social!

mostRead


Laat je baas je opleiding betalen!

21/02/2019

Altijd tijd tekort? Zo los je dat op!

03/09/2018

5 gouden tips om jouw studiemethode te verfijnen

03/09/2018

relatedCourses


Creatief Ontwerpen

Schrijf je in voor de cursus Creatief Ontwerpen en start je eigen bedrijf.

Grafisch Vormgever Allround

Volg deze opleiding en word een krak in je vak als Grafisch Vormgever.

Illustrator

Volg de opleiding Illustrator en word een krak in je vak als Grafisch Vormgever.

InDesign

Schrijf je in voor de basiscursus InDesign en start als Grafisch Vormgever.

Photoshop

Schrijf je in voor de basiscursus Photoshop en start als Grafisch Ontwerper.

studyCategories


Computervaardigheden

Grafische Vormgeving

blogTags


Grafische vormgevingGrafisch vormgeverGrafischOpleidingGroepslesCreativiteit

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0