Dit moet je weten als je een asielkat wil adopteren

14/03/2019 Thomas Verlinden

Denk je erover na om een kat in huis te nemen? Ga dan zeker eens langs bij een dierenasiel. Daar zitten heel wat beestjes ongeduldig te wachten op een nieuwe thuis.

Je kan natuurlijk niet buitenstappen met de eerste de beste kat. Het is belangrijk om te weten of de kat die je wil wel bij jou, je gezin, je woning en je levensstijl past. Door op voorhand goed na te denken en te overleggen met je huisgenoten, ga je gegarandeerd naar huis met je nieuwe beste maatje!

 

Een schattige kitten, een rustige volwassen kat of een echte senior?

Het gedrag van de kat wordt grotendeels bepaald door de leeftijd. Hoe ouder de kat, hoe rustiger ze doorgaans zal zijn. Pin je niet vast op het speelse gedrag van een kitten, want dat neemt snel af naarmate ze ouder worden. Oude katten zullen meer slapen en zijn sneller tevreden met enkel een aaitje achter de oren, maar hebben meer aandacht nodig wat hun gezondheid betreft.

Kittens kan je daarnaast nog nieuwe gewoontes aanleren (geen enkel probleem met de kattenbak), terwijl oudere dieren al eens hardleers kunnen zijn. Daartegenover staat dat je met kittens nog veel werk hebt, terwijl volwassen dieren vaak al goede gewoontes hebben aangeleerd gekregen. Als je het niet ziet zitten om het eerste halfjaar als een bezorgde moeder of vader achter je kat aan te lopen, opteer je beter voor een volwassen dier.

Als je een kitten of zeer actieve volwassen kat kiest, overweeg dan om een tweede kat in huis te nemen met een matchend karakter. Zo kunnen ze elkaar bezighouden als je even niet thuis bent. Hou die dure vaas maar ver uit de buurt!

 

Lang haar of toch maar kort?

Langharige katten stralen een zekere elegantie en klasse uit en zijn bovendien lekker zacht om te strelen. Maar als het baasje geen tijd of zin heeft om een wekelijkse borstelbeurt te geven, kan je kat al snel het uiterlijk van een woeste leeuw krijgen. Katten met een korte vacht vragen minder verzorgingstijd.

Zeker oudere katten hebben moeite om hun vacht zelf te verzorgen. Het is bij deze dieren dan ook nodig om regelmatig na te gaan of er klitten ontstaan.

 

Vraag naar de medische achtergrond

Om je kat de beste zorgen te bieden, is het belangrijk om te weten hoe het gesteld is met de gezondheid. Heeft de kat een medische controle ondergaan? Zijn er gekende problemen? Werd de kat gevaccineerd tegen kattenziekte en niesziekte? Is je dier behandeld tegen wormen? Kreeg de kat een vlooien- of tekenmiddel? Is het dier gechipt?

Maak zeker ook gebruik van je eigen ogen. Een gezonde kat herken je aan heldere ogen, een propere neus en oren, gezonde tanden, rooskleurig tandvlees, een klitvrije vacht en een regelmatige ademhaling.

Vraag de asielmedewerkers ook altijd of de kat gesteriliseerd of gecastreerd is. Dat is bij wet verplicht voor alle katten die na september 2014 geboren zijn en moet binnen de 5 maanden gebeuren bij pasgeboren kittens. Met een ‘geholpen’ dier heb je doorgaans minder zorgen als het kittenseizoen voor de deur staat.

 

Verdiep je in de geschiedenis en de gewoontes van je kat

Haal je beste ondervragingstechnieken boven en schrik er niet voor terug om de asielmedewerkers uit te horen. Het is een grote hulp om te weten wat je kat al heeft meegemaakt. Zijn er angsten voor bepaalde dingen? Werd de kat mishandeld of achtergelaten? Zijn er specifieke handelingen die je absoluut niet mag doen?

Ook de gewoontes van het dier kunnen doorslaggevend zijn. Bij een volwassen dier kan je je er beter bij neerleggen dat die niet meer zullen veranderen. Vraag bijvoorbeeld na welk voedsel ze kregen, of ze gewend zijn aan een kattenbak en of ze graag gestreeld worden en aandacht krijgen.

 

Neem een kat die bij je woning past

Neem geen kat die het gewend is om buiten te kunnen als je je kat altijd binnen wil houden. Daar wordt het diertje erg ongelukkig van. Ook het omgekeerde geldt: een kat die altijd binnen gewoond heeft, staat niet te springen om de buitenwereld te verkennen, laat staan om buiten te slapen.

Ook de buurt kan een rol spelen bij katten die buiten mogen. Komt je kat uit een klein dorpje of een rustige straat en woon jij nu net in een druk stadsgedeelte? Dan zoek je beter verder. Je kat begrijpt namelijk niet dat de straat een gevaarlijke plek kan zijn. Speciaal voor je kat verhuizen is natuurlijk ook nog een mogelijkheid.

Zodra je een kat in huis neemt, houd je het dier best minstens 1 maand binnen om in alle rust te wennen aan de nieuwe omgeving. Let wel op, katten zijn meesters in ontsnappen! Daarna kan je je kat geleidelijk buiten laten, maar negeer je buikgevoel niet: schichtige katten hou je beter nog wat langer binnen. Kittens wennen iets sneller en kunnen al na een tweetal weken voor een paar minuten de deur uit. Blijf in het begin wel in de buurt en houd je kat goed in de gaten.

 

Hou rekening met je huisgenoten en andere huisdieren

Heb je jonge kinderen? Zij kunnen het gedrag van een kat niet altijd correct inschatten en lokken zo al eens onbedoeld defensief gedrag uit. Zo kan een nieuwsgierige snok aan de staart een pijnlijk resultaat opleveren. Zorg ervoor dat je altijd in de buurt bent of stel eventueel de adoptie van een kat nog even uit tot je kinderen wat ouder zijn. Let zeker ook op met kittens. Jonge diertjes zijn vaak onstuimig en kunnen zonder aanleiding hun scherpe nageltjes in het zachte velletje van je jongste zoon of dochter zetten.

Heb je al andere dieren in huis? Vraag dan naar een kat die het gewend is om met andere katten of honden om te gaan. Laat je nieuwe kat eerst rustig wennen aan de nieuwe omgeving en vreemde geuren en introduceer het dier dan pas aan je andere huisdieren.

 

Vitus

Te veel om zelf overal aan te denken? Laat deze website dan al het werk doen. Vitus werkt een beetje zoals Tinder, maar dan met asielkatten en -honden. Nadat je een profiel aangemaakt hebt, beantwoord je 7 eenvoudige vragen. De website matcht je met de meest geschikte dieren en helpt je bij de adoptie. Match made in heaven!

 

Checklist: heb je deze spullen al in huis?

  • Eetbak
  • Drinkbak
  • Brokjes en/of natvoer, afhankelijk van wat je kat gewend is
  • Minstens 1 kattenbak per kat (best zonder kap of deurtje)
  • Kattenbakvulling
  • Schepje voor de kattenbak
  • Krabpaal, krabplank of een ruwe deurmat
  • Slaapplek (je kat kan zelfs een kartonnen doos verkiezen boven een dure mand)
  • Speeltjes (vooral voor kittens)
  • Transportkooi (kan ook dienst doen als slaapplek als je er een zachte handdoek in legt)
  • Kam en borstel voor langharige katten
  • Kattengras om je katten van giftige kamerplanten weg te houden
  • Eventueel een reflecterend halsbandje met veiligheidssluiting als je je kat buitenlaat (niet voor kittens!)
  • Kattenluikje als je niet voor portier wil spelen
  • Ontwormingsmiddel (vraag raad aan dierenarts en lees de bijsluiter)
  • Telefoonnummer en adres van de dierenarts

 

 
 
 


relatedBlogs

3 katten met een missie

Wat met de honden en katten in Gaza?


relatedCourses


previousLabel

6 overheerlijk geurende tuinplanten

nextLabel

Diversiteit in Belgische raden van bestuur: een check-up

mostRead


Laat je baas je opleiding betalen!

21/02/2019

Altijd tijd tekort? Zo los je dat op!

03/09/2018

5 gouden tips om jouw studiemethode te verfijnen

03/09/2018

relatedCourses


Dierenverzorger Allround

Onderwijs jezelf in Dierenzorg en ga voor een stabiele job.

Dierenartsassistent

Schrijf je in voor de opleiding Dierenzorg en start meteen als Dierenverzorger.

Dierenasielmedewerker

Volg de opleiding Dierenasiel en word een krak in je vak als Dierenasielmedewerker.

studyCategories


Dierenverzorging

blogTags


DierenasielmedewerkerDierenasielKatten

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0