Altijd tijd tekort? Zo los je dat op!


Administratie & Onthaal @Centrum voor Afstandsonderwijs
Louise Verbeeck | 2018-09-03

Tijdens het studeren beslis je zelf hoe je jouw tijd indeelt. Dat kan klinken als een droom, maar een gezond evenwicht vinden is moeilijker dan je denkt! Het is belangrijk om jouw tijd goed te verdelen. Dat wordt ook wel eens timemanagement genoemd.

Een goede planning is cruciaal om jouw tijd te ‘managen’. De moeilijkste factor is om die planning haalbaar te houden. Ze moet echt op jouw lijf geschreven zijn. Daarvoor is een stevige portie zelfkennis noodzakelijk. Presteer je beter ’s ochtends of ’s avonds? Blok je liever doorheen de week of verzet je meer werk in het weekend?

Als je veel werk hebt, kan de zogenaamde matrix van Covey een interessant hulpmiddel zijn. Het geeft jou inzicht in verschillende taken en leert je prioriteiten te stellen.

Het concept is eenvoudig: je beslist voor elke taak of ze belangrijk en/of dringend is. Op die manier bekom je 4 kwadranten: belangrijk of niet en dringend of niet.

Het eerste kwadrant is belangrijk én dringend. Hier worden brandjes geblust! Het gaat om acute taken en problemen die snel een oplossing moeten krijgen.

In het tweede kwadrant komen zaken die belangrijk, maar niet dringend zijn. Dit is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de matrix. Hier kan je namelijk plannen en vooruitdenken. Dit kwadrant zit boordevol kansen!

Het derde kwadrant draait om taken die niet belangrijk, maar wel dringend zijn. Dat zijn meestal dingen die door andere personen worden opgelegd. Is het werkelijk jouw issue, of ben je bezig met het oplossen van iemand anders zijn problemen? Deze taken zijn gevaarlijk: voor je het weet verdrink je in een hoop (voor jou) onbelangrijke zaken.

Over het laatste kwadrant kunnen we kort zijn: dit zijn zaken die onbelangrijk én niet dringend zijn. Probeer deze zo veel mogelijk te vermijden!

De matrix van Covey is één van de vele manieren om jouw tijd goed te verdelen. Met voldoende zelfkennis en efficiënt timemanagement ben je al een eind op weg om jouw examens tot een goed einde te brengen!