Altijd tijd tekort? Zo los je dat op!

03/09/2018 Thomas Verlinden

Tijdens het studeren beslis je zelf hoe je jouw tijd indeelt. Dat kan klinken als een droom, maar een gezond evenwicht vinden is moeilijker dan je denkt! Het is belangrijk om jouw tijd goed te verdelen. Dat wordt ook wel eens timemanagement genoemd.

Een goede planning is cruciaal om jouw tijd te ‘managen’. De moeilijkste factor is om die planning haalbaar te houden. Ze moet echt op jouw lijf geschreven zijn. Daarvoor is een stevige portie zelfkennis noodzakelijk. Presteer je beter ’s ochtends of ’s avonds? Blok je liever doorheen de week of verzet je meer werk in het weekend?

Als je veel werk hebt, kan de zogenaamde matrix van Covey een interessant hulpmiddel zijn. Het geeft jou inzicht in verschillende taken en leert je prioriteiten te stellen.

Het concept is eenvoudig: je beslist voor elke taak of ze belangrijk en/of dringend is. Op die manier bekom je 4 kwadranten: belangrijk of niet en dringend of niet.

Het eerste kwadrant is belangrijk én dringend. Hier worden brandjes geblust! Het gaat om acute taken en problemen die snel een oplossing moeten krijgen.

In het tweede kwadrant komen zaken die belangrijk, maar niet dringend zijn. Dit is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de matrix. Hier kan je namelijk plannen en vooruitdenken. Dit kwadrant zit boordevol kansen!

Het derde kwadrant draait om taken die niet belangrijk, maar wel dringend zijn. Dat zijn meestal dingen die door andere personen worden opgelegd. Is het werkelijk jouw issue, of ben je bezig met het oplossen van iemand anders zijn problemen? Deze taken zijn gevaarlijk: voor je het weet verdrink je in een hoop (voor jou) onbelangrijke zaken.

Over het laatste kwadrant kunnen we kort zijn: dit zijn zaken die onbelangrijk én niet dringend zijn. Probeer deze zo veel mogelijk te vermijden!

De matrix van Covey is één van de vele manieren om jouw tijd goed te verdelen. Met voldoende zelfkennis en efficiënt timemanagement ben je al een eind op weg om jouw examens tot een goed einde te brengen!


relatedBlogs

B&B in eigen huis

Mythe of feit: de waarde van jouw diploma

Zo wit als sneeuw


relatedCourses

Administratief Medewerker, Administratieve Freelancer, Vastgoedbediende, Afslankingsconsulent, Agressie (Omgaan met), Beauty Consultant (Allround), Boekhouden (Allround), Businessmanager - Allround, Dierenverzorger (Allround), Gezondheidscoach AllroundblogRelatedAll

previousLabel

Brainfood

nextLabel

Centrum voor Avondonderwijs opent nieuwe campus in Brugge

mostRead


Krijg geld om te leren!

11/06/2019

Laat je baas je opleiding betalen!

21/02/2019

Altijd tijd tekort? Zo los je dat op!

03/09/2018

relatedCourses


Dieetkok Gluten- Lactosevrij

Een cursus volgen is werken aan een nieuwe, mooie toekomst.

Aannemer

Volg de thuisstudie Aannemer en behaal al in enkele maanden jouw diploma!

Access

Is het tijd om je passie volgen? Start met de cursus Access.

Accountmanager

Praktijkgericht studeren, maar vanuit huis? Volg onze thuisstudie Accountmanager.

ADHD - Omgaan met

Door online begeleiding van je persoonlijke docent, slaag je binnen mum van tijd!

courseMaterial


Schoonheidsspecialiste Professioneel Districos

999.00

buyMaterial

Schoonheidsspecialiste Standaard Districos

820.00

buyMaterial

Pedicure Standaard Districos

300.00

buyMaterial

Pedicure Professioneel Districos

655.00

buyMaterial

Pedicure Professioneel Aurora Districos

790.00

buyMaterial

studyCategories


Administratie & Onthaal

Schoonheidszorgen

Mode & Styling

Management & Bedrijfsvoering

Tekenen & Schilderen

blogTags


Centrum voor afstandsonderwijsStudietipsStuderenThuisstudieTimemanagement

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0