Iedereen gebruikt zo zijn eigen methodes om leerstof te verwerken. Toch zijn er enkele gouden regels die jouw studiemanier kunnen aanscherpen. Met deze tips haal jij het beste uit je examens!
Maak een planning
Alles staat of valt met een realistische planning. Begin zeker op tijd te studeren en plan voldoende studiemomenten in. Zo kan je dagen dat je minder geconcentreerd bent opvangen zonder in de problemen te komen. Neem ook voldoende pauzes om jouw concentratie op peil te houden. Gebruik die rustmomenten om een frisse neus te halen! Ook belangrijk is om genoeg nachtrust te krijgen. De meeste info wordt namelijk verwerkt in je slaap!
Studeer regelmatig
Het is belangrijk om jouw cursus te doorgronden. Door de leerstof op verschillende manieren te benaderen, blijft ze beter hangen. Neem in eerste instantie de materie volledig door en markeer eventueel een aantal kernzaken. Pas wanneer je een overzicht hebt van de leerstof, kan je meer gefocust studeren en de inhoud beginnen verwerken. Op die manier ontdek je de onderliggende structuur. Door regelmatig te herhalen, blijft de materie beter hangen.
Maak schema’s
Veel studenten maken samenvattingen, maar dat is een tijdrovend proces. Beter is het om te schematiseren: door de inhoud te visualiseren blijft het beter hangen en kan je aan de hand van trefwoorden een reconstructie maken van de inhoud. Een bekende en handige tool daarvoor zijn mindmaps.
Herhalen, herhalen, herhalen!
Blijf de materie bekijken tot je alles kent én begrijpt. Door te blijven herhalen kan je associaties maken doorheen jouw cursus en krijg je de structuur te pakken. Herhaal liefst verspreid over een langere periode, waardoor je de leerstof telkens opnieuw opfrist.
Toets jezelf
Ga de confrontatie aan en leg jezelf op de rooster. Weet je het antwoord niet (volledig)? Zelfs dan leer je efficiënt, doordat je jezelf verplicht op zoek te gaan naar het juiste antwoord. Wedden dat je dat niet meer vergeet? Een handige manier kan zijn om ‘flashcards’ te maken, met op de voorkant een vraag en op de achterkant het antwoord. Ook de leerstof op je eigen manier luidop vertellen aan je huisgenoot, kat of hond is een vorm van zelftoetsing!
blogShare