5 gouden tips om jouw studiemethode te verfijnen

03/09/2018 Thomas Verlinden

Iedereen gebruikt zo zijn eigen methodes om leerstof te verwerken. Toch zijn er enkele gouden regels die jouw studiemanier kunnen aanscherpen. Met deze tips haal jij het beste uit je examens!


Maak een planning
Alles staat of valt met een realistische planning. Begin zeker op tijd te studeren en plan voldoende studiemomenten in. Zo kan je dagen dat je minder geconcentreerd bent opvangen zonder in de problemen te komen. Neem ook voldoende pauzes om jouw concentratie op peil te houden. Gebruik die rustmomenten om een frisse neus te halen! Ook belangrijk is om genoeg nachtrust te krijgen. De meeste info wordt namelijk verwerkt in je slaap!


Studeer regelmatig
Het is belangrijk om jouw cursus te doorgronden. Door de leerstof op verschillende manieren te benaderen, blijft ze beter hangen. Neem in eerste instantie de materie volledig door en markeer eventueel een aantal kernzaken. Pas wanneer je een overzicht hebt van de leerstof, kan je meer gefocust studeren en de inhoud beginnen verwerken. Op die manier ontdek je de onderliggende structuur. Door regelmatig te herhalen, blijft de materie beter hangen.


Maak schema’s
Veel studenten maken samenvattingen, maar dat is een tijdrovend proces. Beter is het om te schematiseren: door de inhoud te visualiseren blijft het beter hangen en kan je aan de hand van trefwoorden een reconstructie maken van de inhoud. Een bekende en handige tool daarvoor zijn mindmaps.


Herhalen, herhalen, herhalen!
Blijf de materie bekijken tot je alles kent én begrijpt. Door te blijven herhalen kan je associaties maken doorheen jouw cursus en krijg je de structuur te pakken. Herhaal liefst verspreid over een langere periode, waardoor je de leerstof telkens opnieuw opfrist.


Toets jezelf
Ga de confrontatie aan en leg jezelf op de rooster. Weet je het antwoord niet (volledig)? Zelfs dan leer je efficiënt, doordat je jezelf verplicht op zoek te gaan naar het juiste antwoord. Wedden dat je dat niet meer vergeet? Een handige manier kan zijn om ‘flashcards’ te maken, met op de voorkant een vraag en op de achterkant het antwoord. Ook de leerstof op je eigen manier luidop vertellen aan je huisgenoot, kat of hond is een vorm van zelftoetsing!


relatedBlogs

Geen tijd, geen haast

Beat the heat

Volg het voordeligste pad naar jouw droomcarrière


relatedCourses

Administratieve Freelancer , Vastgoedbediende , Afslankingsconsulent , Omgaan met agressie , Beauty Consultant Allround , Boekhouden Allround , Interieurstylist Allround , Fashionstylist Allround , Digitale Marketing - Allround , Alternatief Dierentherapeut blogRelatedAll

previousLabel

Je haar op dieet? 6 tips voor een stralende haardos

nextLabel

Centrum voor Avondonderwijs opent nieuwe campus in Brugge

mostRead


Laat je baas je opleiding betalen!

21/02/2019

Altijd tijd tekort? Zo los je dat op!

03/09/2018

5 gouden tips om jouw studiemethode te verfijnen

03/09/2018

relatedCourses


Aannemer

Schrijf je in voor de cursus Bouwonderneming en word veelzijdig Aannemer.

Access

Schrijf je in voor de cursus Access in en bouw je expertise uit.

Accountmanager

Schrijf je in voor de cursus Accountmanager en word veelzijdig Accountmanager.

ADHD - Omgaan met

Schrijf je in voor de cursus Omgaan met ADHD en word veelzijdig ADHD-Coach.

Administratief Medewerker

De opleiding administratief bediende is perfect te combineren met je werk, gezin en hobby.

courseMaterial


Schoonheidsspecialiste Professioneel Districos

€999

buyMaterial

Schoonheidsspecialiste Standaard Districos

€820

buyMaterial

Pedicure Standaard Districos

€300

buyMaterial

Pedicure Professioneel Strong 90N Districos

€659

buyMaterial

Massage Districos

€140

buyMaterial

blogTags


Centrum voor afstandsonderwijsStuderenStudietipsThuisstudie

blogShare