4 dagen werken - 3 dagen weekend

22/02/2019

Er gaan al langer stemmen op om de traditionele werkweek van 5 dagen in te korten. Perpetual Guardian, een bedrijf in Nieuw-Zeeland dat financiële services aanbiedt, deed de test. Gedurende 8 weken werkte het personeel 30 uur per week in plaats van 37,5 uur. Hieronder lees je alvast alles over de pro’s en de contra’s van dit nieuwe werksysteem.

Het experiment

In november 2018 besloot het Nieuw-Zeelandse bedrijf om over te schakelen van een 5-daagse werkweek naar een 4-daagse, en dit voor een periode van 8 weken. Het personeel dat deelnam aan het experiment, mocht één extra dag in de week vrij nemen, en kreeg hetzelfde loon betaald. Onderzoekers van de Auckland University of Technology volgden de werknemers op de voet, en hielden hun productiviteit en welbevinden nauwgezet in het oog. Eerder deze week werden de resultaten bekend gemaakt.

The proof of the pudding

Die eerste resultaten zien er op het eerste zicht veelbelovend uit. De productiviteit van het personeel steeg met maar liefst 20%. Andrew Barnes, directeur van het bewuste bedrijf, wijst er dan ook op dat het om veel meer gaat dan zomaar een extra vrije dag. De productiviteit en flexibiliteit binnen het bedrijf zijn volgens hem datgene waar het allemaal om draait.

De keerzijde van de medaille?

Dit alles klinkt natuurlijk alle werknemers als rozengeur en maneschijn in de oren, maar zijn er ook nadelen aan verbonden aan een kortere werkweek? Een aantal kleinere bedrijven, die eerder een gelijkaardig experiment uitvoerden, merkten dat na een initiële stijging in de productiviteit (vaak het gevolg van de opwinding omwille van het project), de werklust na een aantal weken weer wat afnam.

Daarnaast rijst natuurlijk ook de vraag of de 4-daagse werkweek in alle sectoren kan toegepast worden. In de retailsector bijvoorbeeld is het vaak cruciaal dat er altijd iemand aanwezig is. Ook bij publieke diensten, zoals de politie, zal er moeten gekeken worden hoe een kortere werkweek ingevoerd kan worden, zonder in te boeten op de dienstverlening.

Voor alles bestaat een oplossing

Andrew Barnes blijft echter overtuigd van de voordelen van de 4-daagse werkweek. Hij wijst erop dat het noodzakelijk is om met elk team en met elk personeelslid een plan van aanpak te maken om hun productiviteit te verhogen én op peil te houden. Zijn werknemers zijn alvast overtuigd van de voordelen van het nieuwe systeem. Zij geven aan beter gefocust te zijn op hun werk en de manier waarop ze hun werk organiseren. Ook de managers zijn te vinden voor de kortere werkweek, zij merken op dat hun teamleden creatiever uit de hoek komen, onder meer omdat ze naar oplossingen zoeken om hun projecten op kortere termijn af te werken.

Perpetual Guardian heeft de 4-daagse werkweek definitief ingevoerd. De toenemende productiviteit, welbevinden en de jobtevredenheid van het personeel gaven de doorslag. In deze tijden waarin burn-outs en vermoeidheid door stress schering en inslag zijn, en een goede work-life balance het ultieme doel is, is een kortere en flexibele werkweek dus zeker iets om over na te denken.

Wil jij de productiviteit en het welzijn binnen je bedrijf verhogen? Of wil jij weten hoe je omgaat met stress op het werk? Op zoek naar de perfecte manier om een optimale balans te creëren tussen je werk- en privéleven? Onze cursussen Bedrijfscoach, Stresscoach, Burn-outcoach en Stress- en burn-outcoach helpen je alvast op de goede weg.

Bron


relatedBlogs

6 vragen om jouw ideale studiemethode te bepalen

Studeer om te slagen. 6 studietips van onze experts.

Hoe Anja na haar studies zelf docent werdpreviousLabel

Laat je baas je opleiding betalen!

nextLabel

Jong talent rekruteren in de 21ste eeuw

mostRead


Krijg geld om te leren!

11/06/2019

Laat je baas je opleiding betalen!

21/02/2019

Altijd tijd tekort? Zo los je dat op!

03/09/2018

relatedCourses


Stresscoach

In de opleiding Stresscoach kom je alles te weten over stress management voor je klanten

Burn-outcoach

Na deze praktijkgerichte opleiding kan je meteen aan de slag als Burn-out coach.

Bedrijfscoach

Droom jij van een succesvolle carrière als bedrijfscoach?

Bedrijfscoach

Volg de cursus Bedrijfscoach en ervaar onze leerzame praktijklessen.

Feel Good At Work

Eindelijk iets doen wat je echt leuk vindt? Kies nu voor jezelf.

studyCategories


Psychologie & Therapie

Evenwichtig Leven

Coaching

blogTags


Burn-outStress op het werkWork-life balanceJobtevredenheid4 daagse werkweek4 daagse werkweek voordelenStresscoachBurn-outcoachBedrijfscoachVolwassenenonderwijsAvondonderwijsAfstandsonderwijs

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0